Naukowcy biją na alarm w związku z ukrytym niebezpieczeństwem czyhającym na miliony ludzi australijski kuchnie, z nowe badanie przez Uniwersytet w Queensland ujawniając znaczną ilość nano i mikrocząsteczek plastiku wyciekających z plastikowych czajników podczas gotowania.

Pierwsze zagotowanie plastikowego czajnika może uwolnić do trzech miliardów cząstek nanoplastiku w jednej filiżance herbaty lub kawy o pojemności 250 ml.

„Kiedy czajnik jest nowy, wydziela się z niego wiele cząstek w porównaniu do sytuacji, gdy korzysta się z niego przez bardzo długi czas” – powiedział współautor badania, dr Elvis Okoffo.

Poznaj aktualności dzięki aplikacji 7NEWS: Pobierz już dziś Strzałka

Chociaż poziom cząstek plastiku zmniejsza się z czasem, narażenie nie znika całkowicie – po 150 czyrakach nadal widać 205 milionów cząstek.

Skutki zdrowotne długotrwałego narażenia na tworzywa sztuczne nie są jeszcze w pełni poznane, ale naukowcy ostrzegają, że ryzyko jest realne i rośnie.

Badania pokazują, że cząstki te mogą gromadzić się w tkankach i komórkach ludzkiego ciała i są potencjalnie powiązane z rakiem płuc i jelita grubego.

„Kiedy je połkniesz, mogą przedostać się przez jelita i przedostać się do ludzkich tkanek” – powiedział Okoffo.

„Obecnie prowadzi się wiele badań mających na celu zrozumienie, skąd tworzywa sztuczne przedostają się do naszego organizmu i jak bardzo są szkodliwe, gdy jesteśmy na nie narażeni”.

Oprócz wyrzucenia kilku pierwszych wrzodów naukowcy wzywają producentów do umieszczania etykiet ostrzegawczych na plastikowych czajnikach i zachęcają Australijczyków do inwestowania w czajniki ze stali nierdzewnej.

„Jeśli gotujesz wodę w plastikowym czajniku, zużywasz również plastik” – powiedział Okoffo. „Kiedy zobaczyłem wyniki, zadzwoniłem do żony i powiedziałem: „Żadnych plastikowych czajników w domu”.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj