Ostrzega się gospodarstwa domowe o ryzyku związanym z używaniem płyt gazowych, zwłaszcza przy zamkniętych oknach w okresie zimowym.
Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy piekarnik zostaje mocno uruchomiony, a płyta grzewcza się wypala i gotuje ziemniaki, pasternak, marchewkę, brukselkę i wszelkiego rodzaju dodatki, podczas gdy w piekarniku piecze się indyk.
Jednocześnie rodziny gromadzą się wokół stołów w pomieszczeniach, podczas gdy okna pozostają szczelnie zamknięte w mroźnych temperaturach na zewnątrz.
Ale dla wielu gospodarstw domowych, w których gotuje się gaz zamiast elektrycznośćbrak odpowiedniej wentylacji kuchnia może narazić Cię na ryzyko różnych problemów zdrowotnych w grudniu.
Według Clean Air Hub UK gotowanie z gaz „uwalnia zanieczyszczenia powietrza, które szkodzą zdrowiu ludzkiemu i środowisku”.
Ostrzega: „Gaz Kuchenki są głównym źródłem zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach i głównym źródłem zanieczyszczenia dwutlenkiem azotu w domu.
„Używanie gazu w typowej kuchni może powodować zanieczyszczenie dwutlenkiem azotu (NO2) w pomieszczeniach, które przekracza wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące jakości powietrza, limity brytyjskiego Urzędu ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa dotyczące zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach oraz prawne brytyjskie normy zanieczyszczenia powietrza na zewnątrz.
„Gotowanie gazowe jest powiązane z astmą u dzieci i dorosłych, pogorszeniem czynności płuc, chorobami układu oddechowego u dorosłych, a także demencją i zaburzeniami funkcji poznawczych u dorosłych”.
Dodaje: „Płyty gazowe mogą wytwarzać tlenek węgla, dwutlenek węgla i dwutlenek azotu, które mogą zalegać w domu. Gazowe urządzenia do gotowania mogą również powodować wyciek substancji zanieczyszczających, gdy nie są używane, w tym metanu (silnego gazu cieplarnianego) i benzenu (znanego czynnika rakotwórczego dla ludzi).
„Narażenie na dwutlenek azotu – główną substancję zanieczyszczającą powstającą podczas gotowania na gazie – powoduje różne szkodliwe skutki dla płuc. Skutki obejmują zapalenie dróg oddechowych, pogorszenie czynności płuc i nasilenie ataków astmy oraz objawy, takie jak kaszel i świszczący oddech, zwłaszcza u dzieci. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że zanieczyszczenia powstające podczas gotowania na gazie mogą negatywnie wpływać na dorosłych, w tym na mózg, układ oddechowy i nerwowy.
„Badania sugerują, że wpływ gotowania na gazie na astmę u dzieci jest porównywalny z wpływem biernego palenia. Urządzenia do gotowania na gazie i stężenie dwutlenku azotu w pierwszych trzech miesiącach życia również powiązano z zaburzeniami pamięci i rozwoju werbalnego oraz większym ryzykiem wystąpienia objawów ADHD u małych dzieci”.
Dla tych, którzy nadal gotują na gazie, dodał, że istnieją sposoby na zwiększenie bezpieczeństwa – w tym wietrzenie kuchni lub otwieranie okien.
Stwierdzono w nim: „Podczas gotowania prawidłowo wentyluj kuchnię, najlepiej za pomocą działającego okapu wychodzącego na zewnątrz, za pomocą wentylacji mechanicznej lub otwierając okna. Rozważ przejście na urządzenie elektryczne, kiedy i gdzie to możliwe. Pamiętaj o serwisowaniu urządzeń gazowych raz w roku. Zainstaluj i konserwuj czujniki tlenku węgla w kuchniach i pobliskich pokojach; używaj urządzeń wykrywających niskie poziomy.
„W trakcie korzystania z urządzenia gazowego i co najmniej 10 minut po nim należy korzystać z jak największej wentylacji; powinno to obejmować otwieranie okien, aby wytworzyć przeciąg, który pomoże rozproszyć zanieczyszczenia.
„Jeśli Twoje urządzenie gazowe jest wyposażone w wentylator, upewnij się, że jest czysty, dobrze utrzymany i ma otwór wentylacyjny na zewnątrz.
„Zminimalizuj narażenie na emisję gazów cieplarnianych za pomocą wtyczki urządzeniatakie jak czajnik elektryczny, kuchenka mikrofalowa, urządzenie do gotowania ryżu lub frytkownica powietrzna.”