Ostatnią ofertą prezydenta Donalda Trumpa w celu rozwiązania „wrogich i obraźliwych” praktyk handlowych Unii Europejskiej jest pozwanie nowego obowiązku importu alkoholu. Nie tylko sprawia, że europejskie wino droższe dla konsumentów, ale może zniszczyć biznes restauracyjny.
W odpowiedzi na taryfy Trumpa na stal i aluminium UE zwiększyła obowiązek importu amerykańskiego whisky do 50%. Zwany „To bardzo niefortunne”.
„Jeśli ta taryfa nie zostanie natychmiast usunięta, USA wkrótce umieści taryfę 200% na wszystkie wina, szampan i produkty alkoholowe reprezentujące Francję i drugą UE” – powiedział Trump. Napisałem to Jego prawdziwa społecznie mówi, że amerykańskie firmy skorzystają.
Obowiązki to podatki od towarów importowanych i są wypłacane przez działalność importową, a nie przez zagranicznych sprzedawców. Są one zaprojektowane jako środki ochronne, aby zachęcić przedsiębiorstwa krajowe do zwracania produkcji do USA i konsumentów do zakupu produktów „Made in America”.
Czytaj więcej: Taryfy Trumpa nadchodzą na wino. Amerykańskie restauracje mogą umrzeć
Jednak wino i innych produktów alkoholowych nie można mieszać i dopasowywać tak łatwo, jak inne produkty, takie jak stal. 95% Bourbony na całym świecie powstają w Kentucky. Szampan można nazwać szampanem, jeśli tak jest Wykonane we FrancjiPochodzi z regionu szampana przy użyciu określonej metody.
„Chardonnay, uprawiana w glebie Chablis, produkuje wina, których nie można odtworzyć nigdzie na planecie. Harmonskulnik, członek amerykańskiego handlu wina, może powiedzieć to samo dla Nebiolo Piedmont, Pinot Noir Burgundy i Rioja. Powiedziałem publiczności wina.
Po tym, jak Trump nałożył taryfy na wino podczas pierwszego semestru, wiele firm pochłonęło niektóre koszty, aby uniknąć podwyższenia cen lub możliwość utraty klientów. Jednak mniej osób pije alkohol, a w zeszłym roku był jednym z „najtrudniejszych lat zbiorowej pamięci” dla przemysłu alkoholowego, zgodnie z hurtownikiem American Wine & Spirits (WSWA).
Spożycie wina osiągnęło najwyższy poziom 3,16 galonów na osobę w 2021 r., Przy spożyciu osoby na osobę spadł o 15% do 2,68 galonów do 2023 r. American Wine Research Institute. Według WSWA w 2024 r. Sprzedaż wina i ducha spadła odpowiednio o 7,2% i 3,7%. Raport SipSource. W ubiegłym roku przychody ze sprzedawców wina i duchów spadły ogólnie o 4,8%.
Jeśli zostaną wprowadzone, nowe taryfy Trumpa mogą prowadzić do rosnących cen konsumpcyjnych w alkoholu i sklepach spożywczych, wywierając presję na działalność restauracyjną. Większość restauratorów zarabia od 50% do 60% swoich zysków dzięki wina i napojom.
„Restauracje działają z absurdalnie niskim marginesem, jak średnio 3%. Kiedy jeden z lepszych opłacalnych produktów jest poza stołem, nie wiem, gdzie to nadrobić”. Uroczystość, Dobra restauracja w Cape Giraldeau w stanie Missouri powiedziała Quartz w listopadzie.
„Wiele osób będzie musiało się obracać, stracisz wino, stracisz personel, będziesz miał bliski dzień” – powiedział.
–Peter Green przyczynił się do tego artykułu.