Raporty sugerują, że jedno z ulubionych zwierząt z ogrodów zoologicznych w Wielkiej Brytanii może zostać doprowadzone do wyginięcia przez nielegalnych handlarzy na czarnym rynku, sprzedających je zamożnym klientom jako żywność. Lemury stały się podstawa ogrodów zoologicznych w całym kraju i parki dzikiej przyrody w Londynie, Blackpool i Dzielnica Szczytów obejmują spacery po wybiegach z lemurami katta i innymi gatunkami.

Jednakże naczelne mokrych są jednym z najbardziej zagrożonych gatunków ssaków na świecie, a nielegalna działalność na ich rodzimej wyspie Madagaskar może jeszcze bardziej ograniczyć ich szanse na przeżycie. Chociaż wylesianie odgrywało wcześniej główną rolę w ich zagrożeniu, nowy trend polegający na czarnorynkowych sprzedawcach wychwalających odmładzające właściwości ich mięsa może stanowić nowe, krytyczne zagrożenie.

Badania opublikowane w zeszłym miesiącu w czasopiśmie Conservation Letters pokazują, że każdego roku sprzedaje się około 13 000 lemurów na żywność, mimo że jest to zabronione zarówno na mocy prawa Madagaskaru, jak i międzynarodowego.

W czasopiśmie za główny czynnik napędzający ten trend uznano sprzedaż do zamożnych mieszkańców Afryki Wschodniej, a mięso lemura uznano podobno za wskaźnik statusu, związek z wiejskimi korzeniami i zdrową żywność.

„To najsmaczniejsze ze wszystkich dań, jakie jadłem” – stwierdził jeden z kupujących.

„Wiedziałbym to nawet z zamkniętymi oczami. Kiedy już to zjesz, nikt nie będzie chciał przestać”.

„Dzięki temu zachowujesz młodość” – stwierdziła inna.

Dodali: „Tak mówią potajemnie ludzie w lesie”.

Aby sporządzić raport, w ciągu czterech lat badacze przeprowadzili wywiady z 2600 osobami w 17 głównych miastach Madagaskaru, a kluczowymi uczestnikami byli myśliwi, kupujący, sprzedawcy i pracownicy restauracji.

Choć w ponad jednej trzeciej badanych miast w menu znajdowało się nielegalne mięso lemura, zdecydowana większość – 94,5% – handlu odbywała się za zamkniętymi drzwiami pomiędzy dostawcami i klientami.

Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN) ponad 90% ze 112 gatunków lemurów jest zagrożonych wyginięciem, a 31% sklasyfikowano jako krytycznie zagrożone.

Największą popularnością wśród konsumentów cieszyły się lemury brunatne, sklasyfikowane przez IUCN jako wrażliwe i krytycznie zagrożone lemury pospolite.

Biolog zajmujący się ochroną przyrody Cortni Borgerson, która kierowała badaniem, ostrzegła: „Bez kompleksowego podejścia opartego na danych najbardziej zagrożone ssaki na świecie mogą wkrótce zostać zjedzone i wyginąć”.

W raporcie zalecono ograniczenie nielegalnej działalności poprzez zaostrzenie przepisów dotyczących broni palnej, ukierunkowane kampanie reklamowe ostrzegające potencjalnych klientów o przenoszeniu chorób i innych skutkach ubocznych spożycia oraz zapewnienie myśliwym „realistycznych alternatyw zapewniających im niezawodny dochód”.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj