Ostrzega się gospodarstwa domowe o ryzyku związanym z używaniem płyt gazowych, zwłaszcza przy zamkniętych oknach w okresie zimowym.

Święta Bożego Narodzenia to czas, kiedy piekarnik zostaje mocno uruchomiony, a płyta grzewcza się wypala i gotuje ziemniaki, pasternak, marchewkę, brukselkę i wszelkiego rodzaju dodatki, podczas gdy w piekarniku piecze się indyk.

Jednocześnie rodziny gromadzą się wokół stołów w pomieszczeniach, podczas gdy okna pozostają szczelnie zamknięte w mroźnych temperaturach na zewnątrz.

Ale dla wielu gospodarstw domowych, w których gotuje się gaz zamiast elektrycznośćbrak odpowiedniej wentylacji kuchnia może narazić Cię na ryzyko różnych problemów zdrowotnych w grudniu.

Według Clean Air Hub UK gotowanie z gaz „uwalnia zanieczyszczenia powietrza, które szkodzą zdrowiu ludzkiemu i środowisku”.

Ostrzega: „Gaz Kuchenki są głównym źródłem zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach i głównym źródłem zanieczyszczenia dwutlenkiem azotu w domu.

„Używanie gazu w typowej kuchni może powodować zanieczyszczenie dwutlenkiem azotu (NO2) w pomieszczeniach, które przekracza wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia dotyczące jakości powietrza, limity brytyjskiego Urzędu ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa dotyczące zanieczyszczenia powietrza w pomieszczeniach oraz prawne brytyjskie normy zanieczyszczenia powietrza na zewnątrz.

„Gotowanie gazowe jest powiązane z astmą u dzieci i dorosłych, pogorszeniem czynności płuc, chorobami układu oddechowego u dorosłych, a także demencją i zaburzeniami funkcji poznawczych u dorosłych”.

Dodaje: „Płyty gazowe mogą wytwarzać tlenek węgla, dwutlenek węgla i dwutlenek azotu, które mogą zalegać w domu. Gazowe urządzenia do gotowania mogą również powodować wyciek substancji zanieczyszczających, gdy nie są używane, w tym metanu (silnego gazu cieplarnianego) i benzenu (znanego czynnika rakotwórczego dla ludzi).

„Narażenie na dwutlenek azotu – główną substancję zanieczyszczającą powstającą podczas gotowania na gazie – powoduje różne szkodliwe skutki dla płuc. Skutki obejmują zapalenie dróg oddechowych, pogorszenie czynności płuc i nasilenie ataków astmy oraz objawy, takie jak kaszel i świszczący oddech, zwłaszcza u dzieci. Istnieje coraz więcej dowodów na to, że zanieczyszczenia powstające podczas gotowania na gazie mogą negatywnie wpływać na dorosłych, w tym na mózg, układ oddechowy i nerwowy.

„Badania sugerują, że wpływ gotowania na gazie na astmę u dzieci jest porównywalny z wpływem biernego palenia. Urządzenia do gotowania na gazie i stężenie dwutlenku azotu w pierwszych trzech miesiącach życia również powiązano z zaburzeniami pamięci i rozwoju werbalnego oraz większym ryzykiem wystąpienia objawów ADHD u małych dzieci”.

Dla tych, którzy nadal gotują na gazie, dodał, że istnieją sposoby na zwiększenie bezpieczeństwa – w tym wietrzenie kuchni lub otwieranie okien.

Stwierdzono w nim: „Podczas gotowania prawidłowo wentyluj kuchnię, najlepiej za pomocą działającego okapu wychodzącego na zewnątrz, za pomocą wentylacji mechanicznej lub otwierając okna. Rozważ przejście na urządzenie elektryczne, kiedy i gdzie to możliwe. Pamiętaj o serwisowaniu urządzeń gazowych raz w roku. Zainstaluj i konserwuj czujniki tlenku węgla w kuchniach i pobliskich pokojach; używaj urządzeń wykrywających niskie poziomy.

„W trakcie korzystania z urządzenia gazowego i co najmniej 10 minut po nim należy korzystać z jak największej wentylacji; powinno to obejmować otwieranie okien, aby wytworzyć przeciąg, który pomoże rozproszyć zanieczyszczenia.

„Jeśli Twoje urządzenie gazowe jest wyposażone w wentylator, upewnij się, że jest czysty, dobrze utrzymany i ma otwór wentylacyjny na zewnątrz.

„Zminimalizuj narażenie na emisję gazów cieplarnianych za pomocą wtyczki urządzeniatakie jak czajnik elektryczny, kuchenka mikrofalowa, urządzenie do gotowania ryżu lub frytkownica powietrzna.”

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj