Według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów według ekspertów.

Nowe przepisy będą wymagały od wszystkich producentów dodawania kwasu foliowego do mąki pszennej nieholealnej od końca 2026 r.

Ale naukowcy prowadzeni przez University College London twierdzą, że planowana kwota – 250 mikrogramów na 100 g – jest zbyt niska. Kwas foliowy lub witamina B9 znajduje się w żywnościach takich jak zielone liściaste, szparagi, jaja i pomarańcze.

Odgrywa ważną rolę we wczesnej ciąży i rozwoju mózgu, czaszki i rdzenia kręgowego dziecka. Niedobór jest wiodącą przyczyną wad metwidów nerwowych, które mogą powodować poważne i wyniszczające warunki, w tym rozszczep kręgosłupa.

Mąka jest już wzmocniona za pomocą wapnia, niacyny, tiaminy i żelaza. Rząd twierdzi, że dodanie kwasu foliowego zmniejszy wady metwy nerwowej o około 20%, zapobiegając 200 przypadkom wad mózgu i kręgosłupa każdego roku.

Jednak eksperci twierdzą, że poziom kwasu foliowego należy zwiększyć czterokrotnie do 1 mg na 100 g, aby zapobiec 800 przypadkom rocznie.

Profesor Sir Nicholas Wald, specjalista ds. Medycyny zapobiegawczej na UCL, powiedział: „Wzmocnienie całej mąki i ryżu na wyższy poziom fortyfikacji zapobiegałoby wielu poważniejszemu przypadkom niepełnosprawności.

„Nasze nowe ustalenia pokazują, że dowody są w tym spójne, pomimo wcześniejszych sporów wśród badaczy. Zapobieganie około czterech z pięciu wad neuronowych zamiast jednej na pięć byłoby głównym korzyścią ze zdrowia publicznego. ”

Zaleca się, aby kobiety w ciąży codziennie przyjmuje 400 mikrogramów kwasu foliowego do 12 tygodni, a wzmocnienie mąki będzie dodatkowym środkiem. Niektóre kobiety o wyższym ryzyku przyjmują 5 mg dziennie.

Profesor Wald i jego koledzy przeanalizowali dwa główne badania w Irlandii i Chinach, w których odpowiednio 56 000 i 230 000 kobiet.

Obaj analizowali poziomy kwasu foliowego w oparciu o suplementację kwasu foliowego i występowanie wad lampowych nerwowych.

Naukowcy doszli do wniosku, że pierwotni autorzy tych badań źle zinterpretowali dowody, a w konsekwencji nie docenili optymalnego poziomu folianu.

Kiedy reprezentowali dane dotyczące związku między poziomami kwasu folianowego a defektami w skali logarytmicznej, stwierdzili, że każde podwojenie kwasu foliowego było powiązane z przybliżoną zmniejszeniem zmniejszenia ryzyka.

Prof. Wald ostrzegł również, że plany ograniczenia fortyfikacji do mąki pszennej nieholeowej „wykluczają kobiety, które jedzą chleb i społeczności, które jedzą ryż jako zszywkę węglowodanów”.

Dodał: „To nowe badania rozwiązują niepewność co do tego, ile kwasu foliowego wystarczy do w pełni skutecznego fortyfikacji”.

Zostało wzbudzone obawy, że wyższy poziom fortyfikacji kwasu foliowego może prowadzić do przekroczenia zalecanego dziennego limitu.

NHS ostrzega, że ​​przyjmowanie więcej niż 1 mg dziennie może maskować objawy niedokrwistości spowodowane przez Witamina B12 Niedobór, który może uszkodzić układ nerwowy, jeśli jest nieleczony.

Ale naukowcy argumentowali, że ten strach był „bezpodstawny”, ponieważ diagnoza uszkodzenia nerwów związanych z B12 nie polega na wykryciu niedokrwistości.

Napisali: „Ze względu na nauki,„ tolerowany poziom górnego spożycia ”kwasu foliowego można porzucić”.

Rzecznik Departamentu Zdrowia i Opieki Społecznej powiedział, że plany były oparte na „wyraźnym konsensusie” co do właściwego poziomu fortyfikacji.

Rzecznik dodał: „Podjęte działanie pomoże zmniejszyć zmieniające życie wady mózgu i kręgosłupa o około 20% i zapewni kobietom większy umysł przez całą ciążę.

„Programy zdrowia publicznego muszą uwzględniać wszystkie dostępne dowody naukowe i istnieje wyraźny konsensus, że ten poziom fortyfikacji jest zrównoważony i oferuje znaczne korzyści.

„Poziomy fortyfikacji kwasu foliowego i skutki zdrowotne zostaną przeglądane”.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj