Makaron jest szybki i łatwy do zrobienia A dla wielu gospodarstw domowych jest to absolutna podstawa. Ale może to być denerwujące, gdy makaron wyjdzie lub niedogotowany, a tekstura jest całkowicie zrujnowana. Na szczęście Celebrity Chef Gordon Ramsay udostępnił dwie sztuczki, aby powstrzymać makaron przed trzymaniem się razem.
Gordon od lat jest ekspertem w swojej dziedzinie i nie ma hestitacji, jeśli chodzi o gotowanie Włoskie danie odpowiednio. Chociaż dla niektórych jego metoda może wydawać się nieco inna, ponieważ sezonuje swój makaron zarówno przed gotowaniem, jak i po gotowaniu. W Wideo na YouTubeGordon Ramsey podzielił się swoim sposobem gotowania idealnego makaronu.
Mówi, że pierwszym krokiem jest napełnienie dużej patelni wodą. Rozmiar patelni jest szczególnie ważny, ponieważ makaron potrzebuje „wystarczającej ilości miejsca do równomiernego gotowania”.
Kiedy to się stanie, musisz przyprawić wodę solą i dodać oliwę z oliwek, co według szefa kuchni powstrzyma makaron przed przyklejeniem się i doprowadzi go do „wrzenia toczenia”, który również „toczy ją (makaron)”.
Gordon używa makaronu Angel w swoim filmie – długim i cienkim typem, którego gotowanie zajmuje tylko trzy i pół do czterech minut. Wrzuca go na patelnię, pozwalając jej „topić”, gdy uderza w wodę, a następnie przekręca ją „delikatnie” na patelnię, przynosi z powrotem do gotowania za pomocą pary szczypiec.
Jeśli jesteś zły z czasem, Gordon sugeruje użycie timera, a gdy minuty się skończą, możesz przetestować makaron, wychodząc z pasma i dając mu smak. Makaron powinien również czuć się „ładny i stanowczy”, gdy masz zamiar go posmakować.
Zapewnia, że makaron jest al dente, próbując pasma makaronu.
Gordon powiedział: „Nie silny kęs, ale po prostu naprawdę ładny i twardy w środku, zdecydowanie nie chrupiący”.
Następnie szef kuchni radzi napirować makaron do durszlaka, wyczerpując go i „lekko” przyprawienie makaronu solą i pieprzem przed dodaniem łyżki oliwy z oliwek.
Mówi, aby nadać makaronowi ostatnią mieszankę, która znów powstrzymuje go przed trzymaniem się razem.
I masz to! Powinieneś teraz mieć makaron „piękny” i „al dente”, który jest doskonale gotowany według szefa kuchni Michelin.