Zaniedbanie naszego wzroku jest jedną rzeczą, z której wielu ludzi jest winnych. I Zdrowie oczu To coś więcej niż tylko ustalenie, czy potrzebujesz recepty, czy nie, ponieważ eksperci ostrzegają ludzi z niektórych pokarmów, które mogą mieć znaczący wpływ na wzrok, w tym jedno wspólne jedzenie, które wiele osób je codziennie.

Analiza przeprowadzona przez nocne okulary to wykazała Ultra przetworzona żywność może prowadzić do rosnącego ryzyka problemów związanych z okiem. Żywność bogata w sód może uszkodzić naczynia krwionośne siatkówki poprzez podwyższone ciśnienie krwi. Spośród żywności, które zauważają eksperci, można dla wielu szokujące, ponieważ stwierdzono, że biały chleb może mieć negatywny wpływ na zdrowie oczu.

Eksperci wyjaśnili, że diety, które są „bogate w wyrafinowane węglowodany”, zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem stanu znanego jako zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem (AMD), które mogą powodować rozmycie lub utracone wzrok w czasie. Ponadto biały chleb ma wskaźnik glikemiczny 70, a badania wykazały korelację między żywnością o wysokiej zawartości glikemicznej a ryzykiem AMD.

Jednakże, pieczywo białe jest podstawą w wielu domach i jest trudna do ograniczenia. Na szczęście nie musisz go całkowicie odcinać, ale zmniejszaj lub ograniczaj spożycie wyrafinowanych węglowodanów, takich jak biały chleb, zamiast tego wybór opcji pełnoziarnistych może pomóc w zmniejszeniu ryzyka.

Gidon Sadovsy, założyciel okularów nocnych, zapewnił, że „spożywanie tych żywności od czasu do czasu i w umiarkowanych ilościach raczej nie spowoduje natychmiastowej szkody”, ale podkreślił znaczenie wprowadzania niewielkich zmian.

Powiedział: „Jednak częste spożycie, szczególnie w dużych porcjach, może przyczyniać się do problemów z wizją z czasem. Zrównoważona dieta, bogata w owoce, warzywa i pełne ziarna, ma kluczowe znaczenie dla utrzymania ogólnego stanu zdrowia, w tym zdrowia oczu”.

Inne pokarmy, które mogłyby wpływać na wzrok i zostały odnotowane w analizie, obejmowały frytki, które wiążą się z większym ryzykiem rozwinięcia ciężkiej postaci zwyrodnienia plamki żółtej, znanej jako neowaskularyzacja naczyniówkowa, przetworzone plastry sera, boczek, a nawet ciasta ryżowe.

Ciasta ryżowe mają wysoki wskaźnik glikemii, który jest „nawet wyższy niż cukier”, co powoduje „szybkie skoki” w cukrze we krwi. Z czasem kolce mogą powodować uszkodzenie wynajmu naczyń krwionośnych i potencjalnie zwiększyć ryzyko retinopatii cukrzycowej i zwyrodnienia plamki żółtej, szczególnie u tych, którzy są cukrzycami lub przedcukrzycami

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj