Eksperci podkreślili „ryzykowne zachowania w kuchni”, które mogą narażać zdrowie Brytyjczyków na ryzyko, po tym, jak ankieta wykazała, że wielu polegałoby na „testu węgla”, aby zdecydować, czy jedzenie jest bezpieczne do spożycia. Agencja ds. Standardów żywności (FSA) zaleca, aby wskazówki sensoryczne mogą być pomocne w decydowaniu o tym, czy żywność z najlepszymi przed datą nadal można bezpiecznie spożywać.
Mówi jednak, że zapach żywności nie jest odpowiednim testem dla produktów z datą użycia, ponieważ mogą one dobrze pachnieć pomimo zawierania błędów, które mogą powodować zatrucie pokarmowe. Najnowsze badanie konsumenckie FSA, znane jako Food and You 2, wykazało, że 76% osób polegałoby na testu węgla, aby ocenić, czy surowe mięso jest bezpieczne do jedzenia lub gotowania.
Około 73% stwierdziło, że użyje go do mleka i jogurtu, a 65% stwierdziło, że użyje go do ryb.
Katie Pettifer, dyrektor generalny FSA, powiedziała: „Każdego roku w Wielkiej Brytanii w Wielkiej Brytanii jest około 2,4 miliona przypadków choroby przenoszonej przez gotowanieW czyszczeniechłód i zanieczyszczenie krzyżowe, możesz zmniejszyć ryzyko, że ty lub Twoja rodzina się nie zachowuje.
„Żywność i ty 2 zapewnia nam i szerszy rząd, z ważnym wglądem w to, co ludzie myślą i robią, jeśli chodzi o jedzenie.
„Będziemy nadal wykorzystywać te dane w naszej pracy, aby chronić zdrowie publiczne i szersze zainteresowania konsumentów w odniesieniu do żywności”.
Raport stwierdził również, że 72% respondentów jadło workowaną sałatkę, a 70% sera, po dacie użycia. A około sześciu w dziesięciu respondentów jadłoby jogurt (63%), mleko (60%) lub gotowane mięso (58%) po dniu użycia.
Cztery na 10 osób stwierdziło również, że myją surowe ryby lub owoce morza (40%) lub surowego kurczaka (38%), przynajmniej czasami podczas ich przygotowywania.
Nie jest to jednak zalecane, ponieważ może rozpryskiwać szkodliwe bakterie na dłonie, powierzchnie pracy, wyposażenie i inne produkty spożywcze.
W badaniu wzięło udział 5535 dorosłych z 3 908 gospodarstw domowych w Anglii, Walii i Irlandii Północnej, którzy zostali przesłuchiwani o ich nawyki żywieniowe od kwietnia do lipca 2024 r.