Ekspert ostrzegł ludzi przed użyciem wspólnej metody przechowywania resztek żywność. Ostrzeżenie jest szczególnie powszechne po Wielkanoc Weekend, kiedy Brytyjczycy będą mieli dużo jedzenia z pieczeń.

Podczas gdy resztki jagnięciny i inne mięso robią pyszne obiady przez cały tydzień, eksperci ds. Bezpieczeństwa żywności twierdzą, że mogliby cię narazić. Wynika to z faktu, że owinięcie pokarmu w folii aluminiowej do przechowywania może prowadzić do zakażenia niebezpiecznych bakterii.

Eksperci ostrzegali również, że prawidłowe owinięcie jedzenia może nie wystarczyć, aby uniknąć zatrucia pokarmowego. Wyjaśnili, że Tinfoil nie tworzy szczelnej pieczęci wokół jedzenia, w przeciwieństwie do pojemników Tupperware i worków uszczelniających.

Dr Zachary Cartwright, naukowiec z żywności w Aqualab w Chicago, mówi, że tworzy to idealne środowisko dla niebezpiecznych patogenów. Powiedział Mieszkanie południowe: „Sama folia aluminiowa nie może stworzyć całkowicie szczelnej pieczęci, ponieważ nie jest z natury kleju i nie jest idealnie zgodna z powierzchniami”.

Chociaż Tinfoil jest idealna do transportu niektórych pokarmów, takich jak kanapki, nie jest to bezpieczna opcja dla gotowanego jedzenia. Bez względu na to, jak ciasno je owinął, zawsze będzie sposób na wejście powietrza i umożliwienie rozwoju bakterii.

Bezpieczeństwo żywności Szkocja (FSS) zaleca również utrzymanie wysoce kwaśnej żywności, takiej jak rabarbar, owoc lub kapusta, w folii aluminiowej. Wynika to z faktu, że kwas może reagować z aluminium, powodując, że część metalu wypłukuje się do jedzenia.

FSS powiedział: „Folia aluminiowa lub pojemniki mogą wpływać na smak tego rodzaju jedzenia, szczególnie jeśli są przechowywane przez długi czas”. Zamiast tego powinieneś owinąć i przechowywać resztki w niereaktywnych, szczelnych pojemnikach w lodówce.

Usługi bezpieczeństwa i inspekcji żywności w USA (FSIS) dodali: „Owinąć je w szczelnie opakowania lub uszczelnij je w pojemnikach do przechowywania. Praktyki te pomagają utrzymać bakterie, zatrzymać wilgoć i zapobiegać zbieraniu zapachów z innych pokarmów w lodówce”.

Source link