Ryba jest doskonałym wyborem na szybki i łatwy w tygodniu obiad, wymagający minimalnego przygotowania i czasu gotowania. Ponadto jest to żywność bogatą w składniki odżywcze, bogatą w białko, niską tłuszcz i pełną zdrowych kwasów tłuszczowych Omega-3.
Ten prosty dorsz upieczony w piekarniku przepis można łatwo dostosować do innych odmian ryb, takich jak łosoś, i można je w krótkim czasie przygotowywać. Wystarczy doprawić rybę solą i pieprzem, dodaj magiczny składnik i uzupełnij cebulą i cytryną przed pieczeniem.
Według ekspertów kulinarnych podczas Bites, anchois są tajnym składnikiem, który przenosi dorsz na wyższy poziom, jak donosi Express. Chwalą sardele, mówiąc: „Ci mali faceci dodają smaku tak wielu rzeczom, nie tylko sałatki Cezar. Wbrew wielu przekonaniom wcale nie są rybne. Anchovies dodają suchy smak umami.
„Cenne przez szefów kuchni i domowych kucharzy, anchoy są często zakradane do sosów i opatrunków i nadają jasny szczegół prawie każdym daniu, w tym naszym upieczonym w piekarniku dorsza przepis.
„Założę się, że podobało ci się więcej posiłków, niż zdałeś sobie sprawę, że skorzystali się z archid lustro.
Składniki (serwuje cztery).
Metoda.
Rozpocznij od podgrzewania piekarnika do 180 ° C/160C Wentylator/Gas Mark 4 i wyrównaj tacę z papierem do pieczenia. Poklepać rybę do ręcznika papierowego, skrop oliwą z oliwek i posyp solą i pieprzem.
Najpierw posiekaj cebulę i cytrynę. Zrób małe nacięcie w plasterkach cytryny, abyś mógł je przekręcić nad rybą i drobno posiekaj natkę pietruszki.
Uwaga: Niektóre konstrukcje zdań zostały zmienione w celu zgodności ze stylem www.express.co.uk przy jednoczesnym zachowaniu pierwotnego znaczenia. Następnie umieść dorsz w piekarniku na około 20 do 25 minut lub aż stanie się nieprzezroczysty i bez wysiłku płatków.
Podczas palenia ryby możesz przygotować masło sardelowe, aby wylać się na wierzch. Aby to osiągnąć, mielaj sardele lub zmiażdż je w pastę za pomocą moździerza i tłuczku.
Na koniec wyjmij rybę z piekarnika i obluj ją masłem sardelowym.