Popularna marka szkockich jaj była Przywołano W obawach mogą wywołać zatrucie pokarmowe. Stwierdzono, że bakterie Salmonella były zanieczyszczone dwa produkty – Wall’s Classic Scotch Egg i Wall’s 2 Classic Scotch Eggs.
Małe dzieci, w ciąży Kobiety, osoby starsze i osoby z leżącym u podstaw stanu zdrowia są najbardziej narażone na poważną chorobę spowodowaną infekcją. Zawiadomienie wydane przez Agencję Standardów Żywności mówiło: „Grupa Fopleat Food przypomina Wall’s Classic Scotch Egg and Wall’s 2 Classic Scotch Eggs, ponieważ Salmonella znaleziono w produktach.
„Objawy wywołane przez salmonellę zwykle obejmują gorączkę, biegunkę i skurcze brzucha.
„Jeśli kupiłeś którykolwiek z powyższych produktów ich nie jesz. Zamiast tego zwróć je do najbliższego sklepu, aby uzyskać pełny zwrot pieniędzy”.
Wycofanie dotyczy Classic Scotch Egg w paczce 113G i 2 klasycznych szkockich jaj ścian w paczce 226G. Oba mają najlepsze przed datą 2 lipca 2025 r.
Brytyjska agencja bezpieczeństwa zdrowia (UKHSA) niedawno ostrzegł Że infekcje Salmonella osiągnęły najwyższy poziom od dekady.
Około 10 388 osób zostało zarażonych w 2024 r., W porównaniu z 8,1% z 8 872 w 2023 r.
Szczególnie dotknięto dzieci w wieku poniżej 10 lat, co stanowi 21,5% przypadków.
Zakażenia Salmonella są najczęściej spowodowane jedzeniem zanieczyszczonej żywności, w tym drobiu, mięsa, jaj, surowych owoców lub warzywai niepasteryzowane produkty mleczne.
Można go również rozprzestrzeniać między ludźmi, szczególnie w ustawieniach gospodarstw domowych lub przez zanieczyszczenie krzyżowe podczas gotowania.