Coca-Coli ustanowił plany wprowadzenia produktu wykonanego z cukrem z trzciny cukrowej w tym roku, kilka dni później Donald Trump twierdził, że firma zgodziła się zastąpić syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.

Firma ogłosiła zmianę w Raport z zarobków kwartalnych Wydany we wtorek.

Podczas połączenia konferencyjnego z inwestorami, Coca-Coli Przewodniczący i dyrektor generalny James Quincey powiedział, że firma planuje „rozszerzyć nasz znak towarowy… zasięg produktów z cukrem trzcinowym, aby odzwierciedlić zainteresowanie konsumentów zróżnicowanymi doświadczeniami”.

Quincey powiedział, że nowa oferta „uzupełni” podstawowe portfolio napojów Coca-Cola, sugerując, że może przyjechać jako alternatywa, a nie zastępca, ze względu na flagowy produkt coli.

„To jest naprawdę strategia„ i ”, a nie strategia lub„ strategia ”, powiedział Quincey, według Wall Street Journal. „Będziemy nadal używać dużo syropu kukurydzianego, który teraz robimy”.

Meksykańska koks producenta napojów jest wytwarzany z cukru trzcinowego i jest już sprzedawany w USA – ale często za prawie dwukrotność ceny.

Ponadto USA nie wytwarzają wystarczającej ilości cukru trzcinowego, aby zaspokoić popyt w kraju.

Wtorkowe ogłoszenie od Coca-Cola pojawiło się, gdy firmy zajmujące się żywnością i napojem wprowadziły plany wprowadzenia zmian w kampanii sekretarza zdrowia Roberta F Kennedy’ego JR „Make America Healthy Again” (MAHA).

Jednakże, Eksperci twierdzą, że napoje wytwarzane z cukru trzcinowego zamiast syropu kukurydzianego niekoniecznie są zdrowsze.

Eva Greenthal, starszy naukowiec polityki w Center for Science in the Public Interest, non-profit Consumer Advocacy Group, Wcześniej powiedział CNN: „Nadmierne spożycie cukru z jakiegokolwiek źródła szkodzi zdrowiu. Aby uczynić amerykańskim zaopatrzeniem w żywność zdrowszą, administracja Trumpa powinna skupić się na mniejszej ilości cukru, a nie na innym cukrze”.

Coca-Cola bronił korzystania z syropu kukurydzianego-produktu, który wina za szybowanie amerykańskiej stawki otyłości-po tym, jak Trump twierdził, że 16 lipca przekonał markę do przełączenia się do używania trzciny cukrowej w amerykańskich napojach.

„Rozmawiałem z Coca-Cola o użyciu prawdziwego cukru trzcinowego w koksie w Stanach Zjednoczonych i zgodzili się to zrobić. Chciałbym podziękować wszystkim władzy w Coca-Cola”-powiedział prezydent w a Post w mediach społecznościowych.

„To będzie bardzo dobry ruch – zobaczysz. Po prostu lepiej!”

Coca-Cola powiedziała w stwierdzeniu, że „syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (HFC)-którego używamy do osłodzenia niektórych naszych napojów-jest w rzeczywistości po prostu słodzikiem wykonanym z kukurydzy. Jest bezpieczny; ma mniej więcej taką samą liczbę kalorii na serwowanie jako cukier stołowy i jest metabolizowany w podobny sposób przez twoje ciało”.

Dodał, że American Medical Association (AMA) „potwierdziło, że HFCS nie jest bardziej prawdopodobne, że przyczyniają się do otyłości niż cukier stołowy lub inne słodziki z pełną kalorią”. I powiedział: „Zapewnij się, że napoje bezalkoholowe marki Coca-Cola nie zawierają żadnych szkodliwych substancji”.

W 2023 r., AMA opublikowała oświadczenie mówiąc, uznał „że w chwili obecnej istnieje niewystarczające dowody, aby szczególnie ograniczyć stosowanie syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy (HFC) lub innych słodzików zawierających fruktozę w dostawach żywności lub wymagają stosowania etykiet ostrzegawczych na produktach zawierających HFC”.

Początkowo gigant napojów odpowiedział neutralnym oświadczeniem o uznaniu dla „entuzjazmu prezydenta Trumpa” dla koksu oraz niejasnym przesłaniem o „nowej innowacyjnej ofercie w naszych Coca-Coli Zakres produktów ”.

Firma z napojami bezalkoholowymi wydała dodatkowe oświadczenie, składając pozytywne roszczenia dotyczące syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy.

Source link