Coca-Coli ustanowił plany wprowadzenia produktu wykonanego z cukrem z trzciny cukrowej w tym roku, kilka dni później Donald Trump twierdził, że firma zgodziła się zastąpić syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.
Firma ogłosiła zmianę w Raport z zarobków kwartalnych Wydany we wtorek.
Podczas połączenia konferencyjnego z inwestorami, Coca-Coli Przewodniczący i dyrektor generalny James Quincey powiedział, że firma planuje „rozszerzyć nasz znak towarowy… zasięg produktów z cukrem trzcinowym, aby odzwierciedlić zainteresowanie konsumentów zróżnicowanymi doświadczeniami”.
Quincey powiedział, że nowa oferta „uzupełni” podstawowe portfolio napojów Coca-Cola, sugerując, że może przyjechać jako alternatywa, a nie zastępca, ze względu na flagowy produkt coli.
„To jest naprawdę strategia„ i ”, a nie strategia lub„ strategia ”, powiedział Quincey, według Wall Street Journal. „Będziemy nadal używać dużo syropu kukurydzianego, który teraz robimy”.
Meksykańska koks producenta napojów jest wytwarzany z cukru trzcinowego i jest już sprzedawany w USA – ale często za prawie dwukrotność ceny.
Ponadto USA nie wytwarzają wystarczającej ilości cukru trzcinowego, aby zaspokoić popyt w kraju.
Wtorkowe ogłoszenie od Coca-Cola pojawiło się, gdy firmy zajmujące się żywnością i napojem wprowadziły plany wprowadzenia zmian w kampanii sekretarza zdrowia Roberta F Kennedy’ego JR „Make America Healthy Again” (MAHA).
Jednakże, Eksperci twierdzą, że napoje wytwarzane z cukru trzcinowego zamiast syropu kukurydzianego niekoniecznie są zdrowsze.
Eva Greenthal, starszy naukowiec polityki w Center for Science in the Public Interest, non-profit Consumer Advocacy Group, Wcześniej powiedział CNN: „Nadmierne spożycie cukru z jakiegokolwiek źródła szkodzi zdrowiu. Aby uczynić amerykańskim zaopatrzeniem w żywność zdrowszą, administracja Trumpa powinna skupić się na mniejszej ilości cukru, a nie na innym cukrze”.
Coca-Cola bronił korzystania z syropu kukurydzianego-produktu, który wina za szybowanie amerykańskiej stawki otyłości-po tym, jak Trump twierdził, że 16 lipca przekonał markę do przełączenia się do używania trzciny cukrowej w amerykańskich napojach.
„Rozmawiałem z Coca-Cola o użyciu prawdziwego cukru trzcinowego w koksie w Stanach Zjednoczonych i zgodzili się to zrobić. Chciałbym podziękować wszystkim władzy w Coca-Cola”-powiedział prezydent w a Post w mediach społecznościowych.
„To będzie bardzo dobry ruch – zobaczysz. Po prostu lepiej!”
Coca-Cola powiedziała w stwierdzeniu, że „syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (HFC)-którego używamy do osłodzenia niektórych naszych napojów-jest w rzeczywistości po prostu słodzikiem wykonanym z kukurydzy. Jest bezpieczny; ma mniej więcej taką samą liczbę kalorii na serwowanie jako cukier stołowy i jest metabolizowany w podobny sposób przez twoje ciało”.
Dodał, że American Medical Association (AMA) „potwierdziło, że HFCS nie jest bardziej prawdopodobne, że przyczyniają się do otyłości niż cukier stołowy lub inne słodziki z pełną kalorią”. I powiedział: „Zapewnij się, że napoje bezalkoholowe marki Coca-Cola nie zawierają żadnych szkodliwych substancji”.
W 2023 r., AMA opublikowała oświadczenie mówiąc, uznał „że w chwili obecnej istnieje niewystarczające dowody, aby szczególnie ograniczyć stosowanie syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy (HFC) lub innych słodzików zawierających fruktozę w dostawach żywności lub wymagają stosowania etykiet ostrzegawczych na produktach zawierających HFC”.
Początkowo gigant napojów odpowiedział neutralnym oświadczeniem o uznaniu dla „entuzjazmu prezydenta Trumpa” dla koksu oraz niejasnym przesłaniem o „nowej innowacyjnej ofercie w naszych Coca-Coli Zakres produktów ”.
Firma z napojami bezalkoholowymi wydała dodatkowe oświadczenie, składając pozytywne roszczenia dotyczące syropu kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy.