Giganty z napojów bezalkoholowych, Coca-Cola mówi, że planuje wprowadzić nową koks słodzoną cukrem trzcinowym do istniejącego składu, potwierdzając plan, który prezydent Donald Trump zaprezentował w zeszłym tygodniu.

Firma używa już zwykłego cukru, aby osłodzić swój charakterystyczny napój koksowy w wielu częściach świata, ale w Stanach Zjednoczonych zwykle używała syropu kukurydzianego, co jest niższym kosztem, od dziesięcioleci.

Sekretarz Zdrowia Trumpa, Robert F Kennedy Jr, wyraził zaniepokojenie zagrożeniami dla syropu kukurydzianego, chociaż eksperci twierdzą, że nie ma wyraźnych powodów żywieniowych, aby sprzyjać jednego słodzącego nad drugim.

„To będzie bardzo dobry ruch – zobaczysz. Po prostu lepiej!” Trump pisał w mediach społecznościowych w zeszłym tygodniu.

W kwartalnej aktualizacji dla inwestorów we wtorek firma potwierdziła, że jesienią „uruchomi ofertę złożoną z cukrem trzcinowym”.

Firma powiedziała, że nowy produkt „uzupełni” swój istniejący skład, oferując klientom więcej wyborów.

„Zdecydowanie chcemy użyć całego narzędzia … Zestaw dostępnych opcji słodzących do pewnego stopnia, w których istnieją preferencje konsumenckie” – powiedział szef James Quincey, zapytany o decyzję. Zauważył, że firma używała już cukru trzcinowego w kilku maciekach w USA, w tym w lemoniadzie, kawy i wodzie witaminowej.

Trump zaskoczył wielu, gdy w zeszłym tygodniu ogłosił Truth Social, że firma zgodziła się użyć prawdziwego cukru trzcinowego.

Według najnowszej książki 2024: How Trump, prezydent USA wcześniej podniósł ten problem z szefem firmy w styczniu: jak Trump potwierdził Biały Dom. Książka poinformowała, że umieścił miliarder Sugar Farmer Jose Fanjul – głównego dawcy politycznego – na telefon, aby omówić tę sprawę.

Trump reklamował przeprowadzkę w mediach społecznościowych w zeszłym tygodniu, pisząc: „Rozmawiałem z Coca-Cola o użyciu prawdziwego cukru trzcinowego w koksie w Stanach Zjednoczonych, i zgodzili się to zrobić”.

W tym czasie rzecznik Coca-Cola powiedział, że „doceniają entuzjazm prezydenta Trumpa”.

Produkt sprzedawany w USA jako „meksykański koks”, który jest sprzedawany w szklanych butelkach w wyższej cenie, wymienia również tradycyjny cukier, a nie syrop kukurydziany, jako słodzik i zyskał oddane od czasu premiery w 2005 roku.

Source link