Miejscowi i turyści na Majorce zostały wstrząśnięci wiadomościami, że jedna z najpopularniejszych restauracji wyspy ma się zamknąć – ponieważ zakłady nadal spotykają się w handlu. Popularna restauracja ogłosiła, że jednym z powodów jej zamknięcia jest wzrost czynszu.
Położona w Palma, Pizzeria Giovanini, mała włoska restauracja, ma BMajorcaEen zapewnia nieprzerwaną usługę przez trzy dekady. Wkrótce się to jednak zmieni, ponieważ restauracja zamknie swoje podwoje między październikiem a listopadem tego roku. Mieszkańcy pozostali w wiadomościach, a niektórzy sugerują „wystawienie miejsca, aby zapobiec jej zamknięciu”. Jego zamknięcie oznacza, że jeden z najbardziej kultowych zakładów Majorki zostanie zamknięty podczas poprzedzających Boże Narodzenie.
Miejscowi twierdzą, że życzliwość i jakość usług, które zapewniła Pizzeria Giovanini, pozostawiły swoje piętno na kilku pokoleniach mieszkańców Palma.
Otwieranie swoich drzwi w 1991 roku Włoch, który szczyci się zaledwie dziewięcioma stołami, stał się podstawą Palmy, witając ludzi z różnych środowisk. „To dla mnie zaskoczeniem, ponieważ radziło sobie bardzo dobrze. Zawsze jest pełne”, powiedział Miguel Turmo, właściciel restauracji.
Rozmawianie z Majorca Daily Bulletindodał: „W Palmie jest to jedno z najbardziej symbolicznych miejsc i jedno z niewielu, które nie koncentrują się na turystach. Przychodzą turyści, ale w Giovanini płacisz za to, co jesz, a nie za lokalizację.
„Ludzie będą to tęsknić, ale zawsze możesz znaleźć inne miejsce. Naprawdę zauważyłem, jak lubili ich klienci; niektórzy nawet zasugerowali wystawienie miejsca, aby zapobiec zamknięciu”.
Dzieje się tak, ponieważ na początku tego roku ujawniono, że restauracje w Majorca są zmuszeni „Wyrzuć” jedzenie i zmień swoje menu w ostatniej próbie pozostania opłacalnym tak długo, jak to możliwe.
Juanmi Ferrer, prezes CAEB Restaurants Association, powiedział turyści W restauracjach „ograniczało wszystko”, w tym wino i mniej potraw, gdy czują szczyptę. Średnio wydatki na tabelę spadły między 10% do 12%.
Powiedział: „Właściciele restauracji muszą wyrzucić świeże produkty, ponieważ ich prognozy nie są spełnione. Dlatego wybierają mniejnikne jedzenie w swoich menu”.