Dziesiątki tysięcy głodnych dzieci będzie miało szansę zjeść zdrowe, świeże owoce i warzywa dzięki zastrzykowi pieniężnemu od Tesco. Największy brytyjski sprzedawca detaliczny w supermarketach pompuje 4 miliony funtów w program mający na celu zapewnienie młodym ludziom z najbardziej potrzebujących obszarów Wielkiej Brytanii dostępu do pysznych produktów, gwarantujących im wystarczającą ilość produktów na pięć dni.

Inicjatywa Tesco Fruit & Veg for Schools to pierwszy tego rodzaju projekt, w ramach którego 140 000 dzieci ze szkół podstawowych i średnich w 400 szkołach będzie spożywać codziennie co najmniej jeden kawałek świeżych owoców lub warzyw. A jak wiedzą rodzice, każda drobnostka pomaga w zapewnieniu dociekliwym umysłom odpowiedniego pożywienia.

Ken Murphy, dyrektor naczelny Grupy Tesco, powiedział: „Naszym celem jest umożliwienie szkołom uczestniczącym w programie zapewnienia wystarczającej ilości owoców i warzyw, aby każde dziecko mogło zjeść przynajmniej jedną sztukę dziennie.

„Tesco Fruit & Veg dla szkół naprawdę coś zmieni, zapewniając młodym ludziom coś, na co młodzi ludzie nie mogą się doczekać każdego dnia. Mamy nadzieję, że będzie to kolejny mały impuls, który zachęci ich do spożywania zdrowej żywności.

„Wiemy, że nie możemy zmienić nawyków z dnia na dzień, ale możemy zapewnić młodym ludziom w niektórych z najbardziej zagrożonych społeczności w Wielkiej Brytanii dostęp do większej ilości owoców i warzyw. Chcemy pomóc im spróbować czegoś nowego, dowiedzieć się o jedzeniu oraz o tym, jak je przygotować i ugotować”.

Dzięki tej misji – przedsięwzięciu, którego nigdy wcześniej nie podejmowano w Wielkiej Brytanii – rekordowa liczba dzieci otrzyma to, co jest dla nich dobre, zapewniając wsparcie dietetyczne, psychiczne i fizyczne.

Co najważniejsze, dowiedzą się również o pochodzeniu dużej ilości świeżych i naturalnych składników oraz zainspirują się do przygotowywania szybkich, prostych i pysznych przepisów dzięki blogerce kulinarnej i szefowej kuchni przeszkolonej przez Michelin Polly O’Toole (30 l.) – znanej milionom fanów jako Poppy Gotuje.

Jutro sensacja i influencerka mediów społecznościowych podzieli się wyborem przepysznych i łatwych w przygotowaniu przepisów, przygotowanych wyłącznie dla czytelników.

Urodzona w Birmingham Poppy, która występowała w programach This Morning, Saturday Kitchen Live oraz jako juror w programie Young MasterChef, powiedziała: „Jestem bardzo podekscytowana Tesco Fruit & Veg for Schools, ponieważ pamiętam, jak bardzo uwielbiałam gotować jako dziecko, a włączenie owoców i warzyw w prosty sposób sprawi, że będzie to nie tylko zabawne, ale także dobre dla Ciebie! Dla mnie chodzi przede wszystkim o zapewnienie naszym dzieciom jak najlepszego startu”.

Schemat został opracowany we współpracy z ekspertami z Brytyjskiej Fundacji Żywienia.

Sądząc po uśmiechach na twarzach dzieci ze szkoły podstawowej Mandeville w Hackney we wschodnim Londynie, która jako pierwsza skosztowała dobrodziejstw natury, można założyć, że odniesie to ogromny sukces.

Z pomocą Poppy zajadali się talerzami pełnymi świeżych produktów i każdy z nich głośno uniósł kciuki, mówiąc wspólnie: Dziękuję bardzo, Jagodo.

Dyrektor szkoły Marc Chapman (49 l.) powiedział: „Kiedy ludzie są głodni, nie radzą sobie tak dobrze, ponieważ nie otrzymują odpowiedniego pożywienia. Naszą misją było zapewnienie każdemu dziecku, niezależnie od pochodzenia, dostępu do świeżej żywności dobrej jakości”.

Dowody wskazują na znaczne korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania co najmniej pięciu porcji różnorodnych owoców i warzyw dziennie. Zalecana porcja to 80 g. Światowa Organizacja Zdrowia sugeruje, że wszyscy powinniśmy spożywać łącznie co najmniej 400 g dziennie, aby zmniejszyć ryzyko poważnych problemów zdrowotnych.

Jednak dane z Krajowego Badania Diety i Żywienia dotyczącego spożycia żywności, spożycia składników odżywczych i stanu odżywienia, które śledzi spożycie w ramach stałego programu nadzoru zdrowotnego, sugerują, że tylko 12% dzieci w wieku od 11 do 18 lat – czyli nieco ponad jedno na dziesięć – spełnić zalecenie.

Owoce i warzywa są stosunkowo tanim i smacznym źródłem niezbędnych dla zdrowia dzieci składników odżywczych, w tym witamin A i C, kwasu foliowego i błonnika.

Ale wiele dzieci kręci nosem na widok talerza pełnego warzyw. Ta nowa inicjatywa ma na celu udowodnienie, że świeże owoce i warzywa są łatwe w użyciu, wyśmienicie smakują i mogą stanowić supermoc fizyczną i psychiczną.

Dane pokazują, że 11% dzieci w wieku od 4 do 10 lat i 18% dzieci w wieku od 11 do 18 lat ma niskie spożycie witaminy A, kluczowej dla naszego układu odpornościowego, wzroku i zdrowej skóry.

Tylko 14% dzieci w wieku od 4 do 10 lat i 4% dzieci w wieku od 11 do 18 lat spożywa zalecane spożycie błonnika, co jest kluczem do utrzymania zdrowych jelit i zmniejszenia ryzyka chorób w późniejszym życiu.

Szkoły biorące udział w pionierskim programie będą mogły regularnie robić zakupy w lokalnych sklepach Tesco, korzystając z kart przedpłaconych.

Inicjatywa została podjęta, aby wesprzeć uczniów z obszarów, w których liczba bezpłatnych posiłków szkolnych jest wyższa niż przeciętnie. Zapewni dostęp do około 16 milionów sztuk owoców i warzyw, co oznacza 110 porcji na dziecko w ciągu roku szkolnego.

Elaine Hindal, dyrektor naczelna Brytyjskiej Fundacji Żywienia (BNF), powiedziała: „Cieszymy się z tej znaczącej inwestycji Tesco, której celem jest poprawa diety naszych młodych ludzi. Mamy nadzieję, że kierując te fundusze do uczniów z obszarów potrzebujących dodatkowej pomocy, uda nam się dokonać znaczącej interwencji na rzecz tych młodych ludzi. Poza finansowaniem cieszymy się, że możemy wzmocnić wsparcie w postaci zasobów edukacyjnych i mamy ambicję pomocy w rozwijaniu i zaszczepianiu zdrowych nawyków, które będą towarzyszyć tym uczniom przez całe życie”.

Produkty Tesco Fruit and Veg dla szkół stanowią część szerszego programu społecznościowego o nazwie Stronger Starts, inicjatywy zapoczątkowanej w czerwcu ubiegłego roku, której celem jest umożliwienie grupom i organizacjom w całej Wielkiej Brytanii ubiegania się o fundusze. Przekazał już ponad 8 milionów funtów na wsparcie tysięcy grup społecznych i szkół, których celem jest zapewnienie dzieciom zdrowszego startu w życiu.

Strategią kieruje Claire de Silva, dyrektor ds. społeczności Tesco, która powiedziała: „Koncentrując się na wspieraniu szkół i grup dziecięcych w zapewnianiu potrzebnych im dotacji, możemy znacząco zmienić życie tysięcy młodych ludzi, zapewniając im Silniejszy Start na wiele sposobów.”

Tesco spodziewa się, że ogólne spożycie owoców i warzyw wśród uczniów wzrośnie o 23% na podstawie średniego spożycia owoców i warzyw przez dzieci w wieku szkolnym pięć razy dziennie.

Skoncentrowanie się na obszarach, w których częściej uczestniczy się w bezpłatnych posiłkach szkolnych, jest ważne, ponieważ dane pokazują, że w dietach rodzin o niższych dochodach często brakuje niezbędnych zdrowych składników – tylko 12% dzieci w wieku od 11 do 18 lat spełnia zalecenia dotyczące spożywania pięciu posiłków dziennie. BNF szacuje, że w ciągu roku szkolnego spowodowałoby to wzrost spożycia witaminy A o 7%, witaminy C o 25%, kwasu foliowego o 14% i błonnika o 10%.

Andrew Gwynne, Minister Zdrowia Publicznego i Zapobiegania, powiedział: „Ponieważ tylko jedno na pięć dzieci spożywa dziennie zalecane porcje owoców i warzyw, fantastycznie jest widzieć zaangażowanie Tesco w pomaganie dzieciom w dostępie do zdrowszej żywności.

„Chcemy zapewnić każdemu dziecku najlepszy start w życiu, finansując w całym kraju kluby ze zdrowymi, bezpłatnymi śniadaniami, tak aby uczniowie rozpoczynali dzień z głodnymi umysłami, a nie brzuchami”.

Source link