Wystarczy szczyptować cynamon, aby zamienić prostą filiżankę kawy w potęgę odżywczą, twierdzi, że jest wiodącym lekarzem.
Dr Saurabh Sethi, przeszkolony przez Harvard gastroenterologa, wymienił go jako jeden z trzech dodatków, w którym można wymieszać z filiżanką Joe, aby zwiększyć jego właściwości zdrowia.
Rozmawiając z jego 1,3 miliona obserwujących na Instagramie za pośrednictwem swojego konta @Doctor.Sethi, 42-letni medyk wyjaśnił, że przyprawa-wykonana z suszonej i mielonej kory drzew Cassia-jest pełna przeciwutleniaczy.
Powiedział: „Większość ludzi tracą trzy proste dodatki do kawy.
„Tylko szczypta cynamonu może pomóc obniżyć kolce cukru we krwi i dodać silne przeciwutleniacze”.
Przeciwutleniacze są związkami, które mogą zneutralizować szkodliwe luźne cząsteczki tlenu zwane wolnymi rodnikami, które mogą zatrzasnąć zdrowe komórki w organizmie i powodować rodzaj uszkodzenia komórkowego zwanego stresem oksydacyjnym.
Stres oksydacyjny opisuje szkodliwe skutki, jakie wolne rodniki (niestabilne cząsteczki) mają na ciało.
Wolne rodniki są szkodliwymi komórkami tlenu, które mogą powodować uszkodzenie tkanek, a przeciwutleniacze są odpowiedzialne za zwalczanie ich szkodliwych komórek.

Dr Sethi zasugerował, że są trzy rzeczy wzmacniające jelit, które możesz dodać do swojej porannej kawy
Uszkodzenie tkanek może sprawić, że osoba jest bardziej podatna na choroby, takie jak choroby serca, rak, Alzheimer i cukrzyca, wśród wielu innych potencjalnych stanów.
Na szczęście, jedząc żywność bogate w przeciwutleniacze, takie jak owoce i warzywa-i cynamon-możliwe jest zmniejszenie stresu oksydacyjnego i zmniejszenie naszych szans na rozwój chorób i warunków ograniczających życie.
Również w klipie, który zgromadził 119 000 wyświetleń i ponad 2000 polubień, dr Sethi rzucił się na korzyści z oleju MCT, wyjaśniając, że zasługuje również na miejsce w kubku do kawy.
Powiedział: „Pochodzi z kokosów i daje stały wzmocnienie energii, a także wspieranie zdrowia mózgu”.
Olej MCT-który oznacza trójglicerydy o średnim łańcuchu-jest wytwarzany poprzez ekstrakcję i oczyszczenie z oleju kokosowego lub oleju z jądra palmowego.
W artykule opublikowanym w RozmowaDr Rosemary Stanton, wiodący dietetyk z University of New South Wales, wyjaśnił, dlaczego olej MCT jest uważany za wzmocnienie metabolizmu.
Napisała: „W przeciwieństwie do większości tłuszczów, które są wchłaniane do krwioobiegu, olej MCT jest wchłaniany bezpośrednio w wątrobę.
„Oznacza to, że może być stosowany szybciej do paliwa niż inne tłuszcze”.


Dostępne porady dotyczące zdrowia jelit Dr Sethi są zawsze dobrze przyjęte
Olej MCT można kupić za 8 funtów za butelkę, i jest bez smaku – dzięki czemu jest idealny do mieszania napojów lub dodawania sałatek w ramach sosu.
Ostatnim, ale prawdopodobnie najsmaczniejszym dodatkiem na liście dr Setha jest ciemna czekolada w proszku.
Powiedział: „Bogaty w polifenole, działa z kawą, aby nakarmić twoje dobre bakterie jelit.
„W rzeczywistości badania pokazują, że te polifenole w czekoladzie mogą pomóc zwiększyć poziom korzystnych bakterii jelitowych, takich jak Lactobacillus i Bifidobacteria”.
Polifenole to związki roślinne, które są obfite w jagodach, owocach, warzywach, pełnoziarniskach, orzechach i czekoladzie.
Są to silne przeciwutleniacze, pomagając zwalczać szkodliwe skutki wolnych rodników w ciele.
Dr Sethi jest zawsze pełen przydatnych wskazówek dotyczących zdrowia jelit.
Niedawno wyjaśnił Dlaczego ustawia timer, gdy używa łazienki.