Ale bez względu na wady ustawodawstwa, własne badania USDA wykazały, że dzieci generowały tyle samo odpadów pięć lat po uchwaleniu prawa, jak wcześniej. Małe badanie z 2015 r. Wykazało, że po wdrożeniu prawa dzieci zjadły znacznie więcej owoców i więcej swoich szkolnych posiłków nad wszystkimi i wyrzucały mniej jedzenia. I pomimo nadmiernego zależności od ultra-przetworzonych potraw, szkolnym kucharzom nadal udało się odżywić dzieci, a nawet nieco lepiej, niż rodzice, którzy przygotowali obiady swoich dzieci w domu. Lauren Au, profesor diety na University of California, Davis, współautor artykułu z 2019 r. Pokazujący, że dzieci, które codziennie jedzą śniadanie, spożywają skromnie więcej owoców i warzyw, nabiału, produktów pełnoziarnistych, wapnia i błonnika dietetycznego niż dzieci jedzące szkolne śniadanie rzadziej lub nie w ogóle; Obiad szkolny zapewniło lepsze zwroty na nabiału i wapnia. „To niezwykle frustrujące, gdy masz RFK, Jr., mówiąc, że obiady szkolne są trucizną, ponieważ stygmatyzuje jedzenie szkolne” – powiedział AU.

Juliana Cohen, profesor żywienia i dyrektor Centrum Innowacji Zdrowia, Badań i Polityki w Merrimack College, powiedziała mi, że obiady przyniesione z domu zwykle korzystają z odżywczego „efektu halo”. „Zazwyczaj”, powiedziała, „masz swoją kanapkę, która jest bardzo przetworzonym chlebem i ultra-przetworzonym mięsem delikatesowym. A potem masz świeże owoce lub warzywo”-który może być organiczny-„a potem masz coś chrupiącego, które zwykle jest przedpakowane, zwykle przetworzone”. . Zwiększyć Krajobraz społeczności towarzyskich jest pełen pomysłów na zdrowe obiady z domu, ale żadna ilość pomysłowości rodzicielskiej nie może całkowicie uratować rodzin przed totalizującymi przemysłowymi systemami żywnościowymi, do których szkoły są również zmuszone do nawigacji.

Przez lata Cohen badał wzorce konsumpcji posiłków dostarczanych przez szkołę w całym kraju, współpracując z personelem kawiarni i zespołem badaczy, aby zważyć i zarejestrować to, co dzieci zostawiają na ich tace, aż do ostatniego odłamka kurczaka lub papkowatego rdzenia Apple. Cohen i inni badacze zidentyfikowali wiele subtelnych poprawek, które poprawiają nawyki żywieniowe dzieci. Jeśli personel kawiarni ma czas, personel i deski do cięcia, aby wstępnie zaliczyć swoje jabłka, jabłka stają się bardziej kuszące dla najmłodszych dzieci i dzieci w każdym wieku, które noszą aparat ortodontyczny. Bar sałatkowy jest lepszy od poszczególnych porcji sałatki, ponieważ dzieci takie jak autonomia, gdziekolwiek ją znajdą. Kilka lat temu szkoły Aimee Haaga w Minnesocie zainstalowały w kawiarni dozowniki mleka masowego, „ponieważ dzieci lubią służyć i rządzić”, powiedziała mi. „Jest zimne, niesamowite mleko z pobliskiego, konsumpcja wzrosła, nie wyrzucamy kartonów, nie mamy tych nieszczelnych, śmierdzących torbów starego mleka”.

Wszystkie te interwencje kosztują pieniądze-a nawet najwybitniejsi zwolennicy ulepszonych programów żywieniowych dzieci i programów gospodarstwa gospodarstwa gospodarczego mogą nie zrozumieć realiów ekonomicznych kuchni w szkole publicznej. W „A School Lunch Revolution” Waters wyjaśnia: „Moi koledzy i ja rozpoczęliśmy tę książkę, rzucając sobie wyzwanie do tworzenia menu i gotowania naczyń, które należą do wytycznych programu zwrotu Lunch School”. Zauważa, że ​​w latach 2023–24 wskaźnik zwrotu kosztów wynosił cztery dolary i dwadzieścia pięć centów na lunch i około połowy na śniadanie. Ale liczby te są średnią na studia całego budżetu programu posiłków: nie tylko jedzenie, ale wynagrodzenie personelu, konserwacja sprzętu, tace, sztućce i serwetki. W rzeczywistości szkoły mają około dwóch dolców na lunch. „Kiedy kupujesz lokalnie i sezonowo, jedzenie jest z natury tańsze”, pisze Waters. Ale nie jest to przystępne.

Oprócz zniknięcia programów USDA, administracja Trumpa będzie również nadzorować głębokie cięcie PSTRYKNĄĆ Program wspomagania żywności, jak umieszczony w Wielki piękny rachunek. . PSTRYKNĄĆ Cięcia oznaczają, że mniej dzieci będzie automatycznie kwalifikuje się do otrzymywania bezpłatnego śniadania i lunchu w szkole, a mniej szkół będzie mogło nadal oferować uniwersalne programy bezpłatne. ZwiększyćStwierdzono, że zaangażowanie w poprawę żywienia dzieci i niechęć administracji wobec usług społecznych jest najwyraźniej niezgodna. „Tutaj jest sprzeczność” – powiedział Christopher Bosso, profesor polityki publicznej i nauk politycznych na Northeastern University. „Jeśli naprawdę zamierzasz zrealizować wartości tego Zwiększyć Wyznacza pytanie, w jaki sposób można to zrobić w konserwatywnej administracji, która z samego charakteru nie jest skłonna do regulacji i nie jest skłonna wydawać pieniądze na programy rządowe. ”

W pierwszy piątek rano we wrześniu, w Szkole Akademii, w Brattleboro, Vermont, Sterling, dyrektor ds. Usługi żywności, pokazał mi w kuchni. „Moja mowa kikuta polega na tym, że zmywarki do naczyń są najważniejszym sprzętem” – powiedział. „Dyktują, ile srapania możesz zrobić, ile potraw i tac możesz posprzątać”. Do niedawna Akademia, szkoła publiczna, która zapisuje ponad trzystu uczniów w wieku podstawowym, miała jedną maszynę do zmywania naczyń, która mogłaby obsługiwać jedną dużą miskę na raz. „To cała praca pod koniec dnia” – powiedział Sterling.

Na pływienia miała gigantyczny garnek makaronu i sera, zajmujący się jednym z trzech stoickich personelu kuchennego. Rodzice małych dzieci szanują Maca i Cheese jako przedmiot obiadowy, zarówno bezmyślny, jak i magia: Gotuj wodę, wlać skorupy, zrzuć proszek radioaktywno-pomarańczowy, a wkrótce wszystko znika. Ale stopień trudności jest znacznie wyższy dla kucharzy, którzy muszą wyprodukować setki, a nawet tysiące porcji dziennie czegoś, co jest idealnie tanie, pyszne, lokalne i przestrzegające wymagań żywieniowych USDA – a także przewidywanie odnowionych zasad żywienia, które mogą utrudnić lub łatwiejsze, które mogą wylądować jutro lub nigdy nie wylądować.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj