Miłośnicy jedzenia uwielbiają awokado. W końcu są pyszne na tostach w sałatkach lub w połączeniu z pysznymi przysmakami, takimi jak wędzony łosoś. Ale utrzymanie ich świeżości może być trudne, ponieważ mają tendencję do szybkiego psucia się.
Na szczęście dla nas nie ma powodu do zmartwień, ponieważ niedawno pewna kobieta podzieliła się siekać aby wydłużyć ich termin przydatności do spożycia. Według creatorsmakingmoney na TikTokpotrzebujesz tylko jednej rzeczy, a przechowywanie ich „przez tygodnie” okaże się pomocne.
Zaczęła od kąpieli w occie, a potem porządnie je wyszorowała. Następnie zdjęła naklejki i wrzuciła je do pojemnika.
Następnie napełnia pojemnik wodą, aż wszystkie awokado będą przykryte. Jeśli przykryjesz go pokrywką i włożysz do lodówki, powiedziała, że pomoże to zachować świeżość awokado na dłużej.
Od czasu udostępnienia filmu polubiono go setki razy, a ludzie uważają, że sztuczka jest niesamowita. Chociaż ludzie mieli kilka pytań na temat kąpieli octowej.
Jedna osoba zapytała: „Jak długo robisz kąpiel octową?” Inna napisała: „Co to jest kąpiel octowa? Woda i ocet czy tylko ocet?”
Trzeci dodał: „Ty. Robię to teraz”. Tymczasem czwarty skomentował: „Jak nazywa się ten kontener?”
Niektórzy jednak nie wydawali się przekonani do tego pomysłu. To dlatego, że nie rozumieli, dlaczego mieliby myć awokado.
Jedna osoba zapytała: „Czy one nie rozmiękną?” Inna zapytała: „Po co je myć? Przecież nie zjesz ich z zewnątrz”.
Trzeci zapytał: „Czy wkładasz je dojrzałe czy twarde?” Jeszcze inny napisał: „Zrobiłem to i wszystkie stały się twarde/niejadalne”.
Sposoby na zachowanie świeżości awokado
Utrzymanie świeżości awokado może być nieco trudne, zwłaszcza po pokrojeniu. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zmaksymalizować ich trwałość:
Niedojrzałe awokado
- Temperatura pokojowa: Niedojrzałe awokado przechowuj w temperaturze pokojowej. Dojrzeją w ciągu kilku dni do tygodnia. Dojrzewanie można przyspieszyć, umieszczając je w brązowej papierowej torbie z jabłkiem lub bananem.
Dojrzałe awokado
- Chłodzenie: Gdy awokado dojrzeje, przechowuj je w lodówce, aby spowolnić proces dojrzewania. Mogą przetrwać 3-5 dni.
Pokrojone/nieużywane awokado
- Sok z cytryny lub limonki: Po przekrojeniu awokado należy skropić powierzchnię przekroju odrobiną soku z cytryny lub limonki, aby zapobiec brązowieniu.
- Folia plastikowa: Owiń awokado szczelnie folią. Minimalizuje to kontakt z powietrzem, który powoduje brązowienie.
- Pojemnik hermetyczny: Umieść zawinięte awokado lub tylko przeciętą stronę w szczelnym pojemniku. Dodanie kawałka cebuli do pojemnika może również pomóc zachować świeżość awokado, ponieważ związki siarki w cebuli spowalniają utlenianie.