Gospodarstwa domowe w całej Wielkiej Brytanii posiadające w kuchni płytę indukcyjną są proszone o wydanie 25 pensów w celu dokonania ważnego czeku. Jakiś płyta indukcyjna to urządzenie, którego często używa się codziennie w większości kuchni, a nawet kilka razy dziennie, ale gospodarstwa domowe mogą nie zdawać sobie sprawy, że ich patelnie mogą w rzeczywistości nie być kompatybilne z ich płytą grzejną.

Płyty indukcyjne działają poprzez wytwarzanie pola magnetycznego pod szklaną powierzchnią, co powoduje wytwarzanie prądu elektrycznego wewnątrz garnków i patelni, co powoduje ich nagrzewanie. Jednak kompatybilne są tylko patelnie z dnem magnetycznym, takim jak żeliwo, stal węglowa i niektóre rodzaje stali nierdzewnej, więc jeśli użyjesz niewłaściwego typu, patelnie nie będą się skutecznie nagrzewać, co może mieć wpływ zarówno na Twoje gotowanie i skrócić żywotność naczyń kuchennych. Istnieje jednak bardzo prosty sposób sprawdzenia kompatybilności Twojego pliku patelnie do gotowania z płytą indukcyjną, a wystarczy wydać 25 pensów na magnes na lodówkę.

Według eksperta ds. urządzeń kuchennych Miele, Ryana Adamsa, dyrektora ds Atiego Harrogate’amagnes na lodówkę musi mocno przylegać do dna garnka, a jeśli tak się stanie, oznacza to, że jest kompatybilny z płytami indukcyjnymi. Jeśli jednak magnes nie chwyta całkowicie i łatwo się zsuwa, oznacza to, że patelnia prawdopodobnie nie jest kompatybilna i nie nagrzeje się prawidłowo na Twojej płycie kuchennej.

Wyjaśnia: „Aby sprawdzić, czy Twoje naczynie jest odpowiednie, użyj magnesu na lodówkę. Jeśli mocno przylega do dna naczynia, prawdopodobnie nadaje się do użytku indukcyjnego. Jeśli jednak magnes łatwo się ześlizguje, naczynie może nie mieć wystarczająco silnych właściwości magnetycznych, aby zapewnić efektywne ogrzewanie.

„Naczynia wykonane z żeliwa, stali lub niektórych rodzajów stali nierdzewnej są zazwyczaj kompatybilne, ale materiały takie jak aluminium, szkło czy ceramika nie będą odpowiednie. Kupując nowe naczynia kuchenne, zabierz ze sobą magnes, aby przed zakupem dokładnie sprawdzić ich zgodność.

„Używanie niewłaściwych patelni na płycie indukcyjnej może Cię sfrustrować, ponieważ niezgodne naczynia nie będą się nagrzewać. Patelnie żeliwne i ze stali nierdzewnej to świetne opcje, ale używanie bardzo wysokiej temperatury może spowodować uszkodzenie ich powierzchni, ścieranie się powłok zapobiegających przywieraniu lub powodowanie odbarwień stali nierdzewnej”.

Brytyjskie gospodarstwa domowe już są zachęcane do przejścia z płyt gazowych na elektryczne przed nadchodzącym rokiem potencjalny zakaz sprzedaży pomóc w osiągnięciu celów zerowych netto, ponieważ płyty indukcyjne są bardziej wydajne.

Jeśli jednak używasz płyty indukcyjnej i Twoje patelnie nie są kompatybilne, będzie to miało wpływ na Twoją zdolność do wydajnego gotowania, marnując zarówno energię, pieniądze, jak i czas, dlatego ważne jest, aby jak najszybciej wykonać ten szybki test 25 pensów.

Adams dodaje: „Jeśli użyjesz patelni, które są za małe w stosunku do strefy gotowania, płyta kuchenna może ich w ogóle nie wykryć, marnując energię i czas.

„Tańsze naczynia kuchenne mogą odkształcać się pod wpływem wysokiej temperatury, co prowadzi do nierównego gotowania, a nawet mogą wymagać wcześniejszej wymiany, co zwiększa długoterminowe koszty. Inwestycja w trwałe naczynia przystosowane do indukcji pozwala uzyskać lepszą wydajność i z czasem zaoszczędzić pieniądze”.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj