Klienci kupujący awokado w supermarketach proszeni są o dokonanie czterech kluczowych kontroli przed dokonaniem zakupu.
Skromny składnik zyskała na popularności w ostatnich latach, odkąd stała się symbolem nadmiernych wydatków i może być wykorzystywana na wiele różnych sposobów do tworzenia zdrowe, a zarazem smaczne danie.
Owoc zyskał rozgłos po tym, jak australijski miliarder i potentat na rynku luksusowych nieruchomości Tim Gurner zasugerował, że młodych ludzi nie stać na zakup domu, ponieważ marnują pieniądze na fantazyjne awokado na grzance.
I chociaż można zapłacić ponad 10 funtów, aby cieszyć się rozgniecione awokado na grzance w kawiarni znacznie taniej jest kupić samemu i stworzyć własne danie w domu.
W większości dużych supermarketów można kupić jedno awokado za mniej niż 1 funt, jednak zaleca się, aby kupujący przed dokonaniem zakupu mieli na uwadze cztery kluczowe rzeczy, aby mieć pewność, że owoc jest idealnie dojrzały.
Według WikiHow kupujący muszą przed zakupem sprawdzić kolor, miękkość, strukturę skórki i łodygę awokado.
Jeśli chodzi o kolor, wybierz taki, który jest prawie czarny, z lekką nutą zieleni, ponieważ są one najbardziej dojrzałe.
Kolor może się różnić w zależności od wybranej odmiany. Awokado Fuerte, Ettinger, Reed i Sharwill pozostają zielone, gdy są dojrzałe, dlatego przed zakupem należy sprawdzić odmianę.
Aby sprawdzić miękkość awokado, należy je dobrze wycisnąć i jeśli lekko ustąpi, oznacza to, że jest idealnie dojrzałe. Awokado, które wydaje się miękkie, jest przejrzałe, a te, które są bardzo twarde lub twarde, potrzebują trochę więcej czasu, aby dojrzeć przed spożyciem.
Sprawdzając fakturę skóry, szukaj takiej, która jest lekko kamienista. Jeśli ma duże wgniecenia, może to oznaczać, że zostało posiniaczone i najlepiej pozostawić je na półce.
Na koniec powinieneś zbadać łodygę awokado, zdejmując małą czapeczkę na górze. Jeśli pod spodem wygląda na zielone, jest to dobry znak, że awokado jest dojrzałe i kremowe, natomiast jeśli jest brązowe, oznacza to, że jest przejrzałe i najlepiej go unikać.
Jeśli wykonasz te cztery czeki, za ułamek ceny powinieneś mieć w domu awokado na grzance, które smakuje jak kawiarnia.