Jeśli szukasz wygodnego, energooszczędnego i zdrowie świadomego sposobu podgrzewania jedzenia, nie można zrobić nic lepszego niż frytkownica powietrzna – innowacyjne urządzenie kuchenne, które gotuje za pomocą gorącego powietrza.
Popularność tego poręcznego urządzenia stale rośnie w całym kraju, a także w Europie i USA, co daje początek branży książek kucharskich przyjaznych frytownicy, wpływowych i media społecznościowe strony.
Wybaczono by Ci założenie, że kompaktowy piekarnik konwekcyjny jest w stanie podgrzać każdą potrawę, ale eksperci ostrzegają, że włożenie do frytkownicy niewłaściwej rzeczy może poważnie zaszkodzić przyszłemu posiłkowi lub samemu urządzeniu.
Chociaż chipsy, bekon i inne popularne frytki są bezpiecznym wyborem, zespół lifestylowej marki Real Simple sporządził listę 10 produktów spożywczych, których nie należy wrzucać do szuflady do gotowania.
Skorupiak
Wadą metody gotowania we frytkownicy polegającej na cyrkulacji gorącego powietrza wokół komory za pomocą wentylatora jest to, że może to wpływać na teksturę żywności w sposób odmienny od konwencjonalnego gotowania.
Tak jest z pewnością w przypadku skorupiaków, które po podgrzaniu w nowoczesnym urządzeniu stają się dziwnie gumowate, tracąc chrupiący i miękki posmak owoców morza.
Liściaste warzywa
Frytownice powietrzne mogą poprawić zdrowie, umożliwiając gotowanie bez oleju, ale to nie znaczy, że są nastawione na podgrzewanie wszystkich tradycyjnie przyjaznych dla mózgu potraw.
Warzywa takie jak szpinak i brokuły stają się na przemian rozmoczone i twarde jak skała w porównaniu do ich odpowiedników gotowanych w piecu lub w kuchence mikrofalowej.
Ser
Miłośnicy tostów z serem najlepiej przyklejają się do grilla. Eksperci ostrzegają, że kolejną przekąską, która nie jest zgodna z nowoczesną metodą podgrzewania we frytownicy, jest podgrzewanie sera z inną prędkością niż reszta potrawy, co może skutkować „ogromnym lepkim bałaganem”.
Mięso z kością
Nieparzyste udko z kurczaka powinno być w porządku, ale spory kawałek mięsa z kością może popchnąć frytownicę do punktu krytycznego. Mięso może nie być całkowicie ugotowane, a nikt nie chce pozostać niepewny, co można bezpiecznie zjeść, a co nie.
Sosy i ciasta
Taki, który bardziej zaszkodzi Twojej frytownicy niż kubkom smakowym, sosy i ciasta nadają się do smażenia na powietrzu – dopóki nie będziesz musiał myśleć o sprzątaniu.
Jeśli nie uda ci się przeprowadzić dokładnego czyszczenia, resztki sosu mogą ropieć w urządzeniu, powodując niehigieniczne i śmierdzące urządzenie, o którym trudno myśleć.
Potrawy panierowane i panierowane
Kolejną przestrogą dotyczącą czyszczenia jest panierowane i panierowane potrawy, takie jak ryby i kurczaki, które mogą być popularnymi opcjami frytownicy, ale mogą rozpadać się podczas gotowania.
Może to spowodować bałagan i trudne do czyszczenia wnętrze, a także niezbyt zadowalające wrażenia z gotowania.
Prażona kukurydza
Miłośnikom popcornu zaleca się wrzucanie ziarenek na patelnię lub do kuchenki mikrofalowej, zamiast eksperymentować ze smażeniem na powietrzu – nie tylko dlatego, że nie ma gwarancji, że urządzenie nagrzeje się wystarczająco, aby osiągnąć pożądany efekt, ale także z innego, poważniejszego powodu.
Eksperci ostrzegają, że drobne ziarenka mogą utknąć w systemie grzewczym frytownicy, co stwarza ryzyko zwarcia i zniszczenia nowego, drogiego minipiekarnika.
Niegotowane ziarna
Warto pamiętać, że smażenie na powietrzu najlepiej zastępuje smażenie konwencjonalne – a nie gotowanie.
O ile podgrzewanie ugotowanych ziaren, takich jak ryż i kuskus, jest w porządku, próby ugotowania ich surowych odpowiedników donikąd nie zabiorą – a wydobycie z ukrytych miejsc i szczelin może być trudne.
Dobrze ugotowane hamburgery
Chociaż gotowanie hamburgerów we frytkownicy może prawie obejść się bez szwanku, ryzykujesz rozgotowaniem i zniszczeniem rzadkiego i soczystego kawałka mięsa.
Wkładając go do urządzenia i zamykając szufladę, nie możesz liczyć na to, co wyjdzie, więc jeśli masz wątpliwości, prawdopodobnie lepiej będzie wybrać grill.
Wypieki
Wypieki to kolejny przykład tego, gdzie odgrzewanie działa, ale gotowanie od podstaw jest całkowicie nierealistyczną opcją.
Chociaż pieczenie we frytownicy z pewnością staje się coraz popularniejszym trendem w Internecie, większość przepisów nie jest przeznaczona do przygotowywania w małych urządzeniach. Może pewnego dnia!