Kupujący z supermarketów kupujący keczup pomidorowe są zachęcane do zmiany, aby zmniejszyć ilość odpady z tworzyw sztucznych w naszych oceanach.

W Wielkiej Brytanii szacuje się, że 35,8 miliona plastikowe butelki są używane średnio każdego dnia, ale około 16 milionów nie jest poddawanych recyklingowi.

Bogactwo przedmiotów sprzedawanych supermarkety Przyjdź w plastikowych butelkach, w tym Keczup pomidorowy, który jest podstawowym produktem kuchennym dla większości brytyjskich gospodarstw domowych.

Badania przeprowadzone przez The Big Plastic Count 2024 wykazały, że co tydzień wyrzucono około 1,7 miliarda sztuk plastiku – z około 60 sztuk na gospodarstwo domowe.

Z tych plastikowych odpadów zaledwie 17%jest poddawane recyklingowi, przy czym większość (58%) jest zamiast spalania lub wysyłania na składowanie (11%).

Stwierdzono, że produkty z jedzeniem i napojem są najgorszym winowajcą odpadów z tworzyw sztucznych, co stanowi 81% w zeszłym roku, a eksperci ostrzegają, że sama recykling nie rozwiązuje problemu.

Wielka liczba tworzyw sztucznych powiedziała: „Nawet gdy plastik zostaje poddany recyklingowi, ostatecznie kończy się w tym samym miejscu, co plastik z tytułu niezaprzeczonego. Plastik szybko degraduje podczas recyklingu i może być ponownie przetwarzany tylko raz lub dwa razy, zanim zostanie wyłożony, eksportowany lub spalany.

„Dzięki dziesiątkom tysięcy ludzi, którzy liczyły swoje odpady z tworzyw sztucznych, dowody są ponad wątpliwości: jedynym sposobem na porażkę odpadów z tworzywa sztucznego w domu jest wycięcie go u źródła”.

Keczup pomidorowy to codzienny przedmiot, który jest kupowany przez miliony gospodarstw domowych i jest coraz częściej sprzedawany w plastikowej butelce, co czyni go dużym czynnikiem przyczyniającym się do tego problemu.

Ale gospodarstwa domowe, które zamiast tego dokonują prostej zmiany na szklaną butelkę, mogą pomóc w zmniejszeniu ilości plastiku na składowisku i w naszych oceanach.

Podczas gdy są wady szkła – transport wymaga więcej węgla, ponieważ jest cięższy, wymaga więcej ciepła, aby wykonać i załamać się – ogólnie szkło jest recyklingowe częściej i więcej razy, i nie wypłukuje toksyn na świat, gdy jest wyrzucony.

Szkło nie ma również ryzyka wymywania mikroplastików do łańcucha pokarmowego lub wody i jest znacznie łatwiejsze do recyklingu. Tak więc na całość decydując się na przełączenie na szkło, będzie lepsze dla świata.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj