Kupujący kupujący czekoladę w supermarketach są ostrzegane, aby przygotowały się do wyższych cen z powodu zmiana klimatu.

Ghana i Wybrzeże Kości Słoniowej należą do najlepszych regionów produkujących kakao, a całość Afryki Zachodniej wniesie około 80% światowej produkcji kakao, ale oba obszary stoją przed niedoborem upraw dzięki uprawie Niekorzystna pogoda.

Kakao potrzebuje znacznej ilości wody, aby rosnąć i rozwija się w wilgotnych, tropikalnych środowiskach o spójnych opadach. Idealnie, rośliny kakaowe potrzebują rocznych opadów od 1500 do 2000 mm przez cały rok, więc okresy suszy mogą mieć ogromny wpływ na plony.

Międzynarodowa organizacja kakao twierdzi, że na wydajność drzew kakaowych z roku na rok bardziej wpływają opady deszczu niż jakikolwiek inny czynnik klimatyczny, a niższe plony mogą mieć Wpływ nożna na ceny półek.

Suche warunki pogodowe w Afryce Zachodniej w zeszłym roku, w połączeniu z chorobami fasoli i niedocenianiem w gospodarstwach kakaowych, doprowadziły do ​​krótkiego zbioru kakao z kraju w tym roku, co z kolei podniosło cenę czekolady.

Według firmy zajmującej się usługami finansowymi JP Morgan, w ciągu 2024 r. Ceny kakao, osiągając rekordowe poziomy prawie 10 000 USD za tonę metryczną, i oczekuje się, że może to mieć szersze implikacje, w wyniku których wyższe ceny na cukiernicze w supermarketach w 2025 r.

Firma twierdzi, że pomimo nadziei na lepszą uprawę w sezonie 2024/25, przewiduje się, że ceny kakao pozostaną wysokie w średnim okresie z powodu „ograniczeń po stronie podaży i popytu firmy”.

Tracey Allen, strateg ds. Towarów rolniczych w JP Morgan, powiedział: „Światowa równowaga kakao dla 2024/25 wyglądała bardziej neutralnie kilka miesięcy temu, dopóki liczba POD zaczęła nieznacznie spadać w Afryce Zachodniej, a prognozy popytu również zaskoczyły zalety.

„Grillings kakao – kluczowa miara popytu na kakao – były znacznie mocniejsze niż oczekiwano do 2023/24, co stanowi zaledwie 4% rok do roku. Ogólnie rzecz biorąc, światowe saldo kakao kształtuje się w skromnym deficycie do 2024/25 wynoszący około 100 000 ton, w porównaniu z rekordowym deficytem około 460 000 ton w 2023/24.

„Strona podaży bilansu pozostanie najważniejszym motorem rynku w związku z niewielkim odzyskaniem, łagodzącym w stopniu fizyczne ograniczenia produktu wynoszące 2023/24, ale prawdopodobnie nie spełniają wyczerpywanych zapasów odbudowy. W związku z tym utrzymujemy naszą strukturalnie wyższe ceny kakao na dłużej. ”

Jeśli chodzi o to, co to oznacza dla kupujących, oczekuje się, że marki czekoladowe przekażą konsumentom ciężar wyższych kosztów kakao w postaci podwyżek cen, co oznacza droższe batony czekoladowe i przekąski w supermarketach.

Celine Pannuti, szef europejskich zszywek i napojów w JP Morgan, dodał: „Ceny jeszcze nie wzrosły, ale spodziewamy się, że potencjalnie przyspieszy to niskie nastolatki w 2025 r. Widzimy zestaw czekoladowy inflacji w dużej mierze niespotykany przez najnowsza historia. ”

Analiza THINK TANT WYJŚCIE Energia i Wywiadu Klimatu (ECIU) podkreśliła, że ​​Wielka Brytania importuje około połowy jedzenia, które jemy, z około 50% składanymi towarami, których nie można tu uprawiać, w tym kakao.

W rezultacie brytyjscy konsumenci zauważyli, że średnie rachunki za żywność wzrosły o co najmniej 360 funtów w ciągu ostatnich dwóch lat z powodu skrajności klimatu wpływających na zbiory i eksperci ostrzegają, że łączny wpływ zmian klimatu i importowania żywności ostatecznie spowoduje wyższe koszty koszty dla konsumentów.

Gareth Redmond-King, szef międzynarodowego programu w ECIU, powiedział: „Importujemy połowę tego, co jemy, i kuszące jest sugerowanie, że możemy po prostu rosnąć w domu, ponieważ upał, susza, pożar i powódź produkcja żywności w zbyt wielu częściach zbyt wielu części świata.

„Ale Wielka Brytania miała w tym roku najbardziej mokrą zimę, z niszczycielskimi skutkami dla rolników próbujących posadzić uprawy żywności – pogorszyły się przez mokre opóźnione zbiory zagrażające wiosennemu. Rezultatem końcowym jest to, że nasze bezpieczeństwo żywnościowe jest zagrożone, a ceny zszywek, które uprawujemy w domu i importujemy oba poprawione przez niedobory. ”

Source link