Nowe badania sugerują, że samo jedzenie może zaszkodzić zdrowiu, zwłaszcza osobom starszym.

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Flinders wykazało, że osoby starsze, które regularnie jedzą posiłki samotnie, są bardziej narażone na gorsze odżywianie i większe ryzyko dla zdrowia niż osoby, które dzielą posiłki z innymi.

W przeglądzie systematycznym przeanalizowano dane pochodzące od ponad 80 000 dorosłych w wieku 65 lat i starszych z 12 krajów.

Poznaj aktualności dzięki aplikacji 7NEWS: Pobierz już dziś Strzałka

Znaleziono spójne powiązania między samym jedzeniem a niższą jakością diety, zmniejszonym spożyciem kluczowych grup żywności, takich jak owoce, warzywa i białko, oraz zwiększonym ryzykiem utraty wagi i osłabienia.

Główna autorka Caitlin Wyman, akredytowana praktykująca dietetyczka i doktorantka w Flinders’ Caring Futures Institute, stwierdziła, że ​​odkrycia podkreślają znaczenie kontaktów społecznych dla osób starszych.

„Dzielenie się posiłkiem to ważna czynność społeczna, która może wpływać na apetyt, różnorodność diety i ogólne samopoczucie” – powiedział Wyman.

Badania wykazały, że samo jedzenie często wiązało się z gorszymi wyborami żywieniowymi i niższym spożyciem białka, które jest kluczowe dla utrzymania mięśni i zdolności funkcjonalnych.

Niektóre badania powiązały również jedzenie w pojedynkę z większym prawdopodobieństwem utraty wagi i osłabienia.

Dr Alison Yaxley, współautorka i badaczka z Flinders University, stwierdziła, że ​​odkrycia wskazują na praktyczne sposoby wspierania zdrowia osób starszych.

„Rozpoznając związek między izolacją społeczną a odżywianiem, pracownicy służby zdrowia mogą zapewnić osobom starszym dostęp do lokalnych programów posiłków lub możliwości spożywania posiłków w towarzystwie, które mogą naprawdę coś zmienić” – powiedziała.

Autorzy sugerują, że inicjatywy takie jak sąsiedzkie grupy spożywające posiłki, międzypokoleniowe programy wyżywienia lub partnerstwa z lokalnymi kawiarniami mogłyby zmniejszyć powszechność jedzenia samotnie wśród starszych Australijczyków.

„Wspólne jedzenie sprzyja więzi, przyjemności i odżywianiu” – stwierdzili.

„Zachęcanie do wspólnych posiłków, czy to z rodziną, przyjaciółmi, czy w ramach programów społecznych, może pomóc poprawić spożycie żywności, stan odżywienia i jakość życia starszych osób dorosłych mieszkających w domu”.

Source link