Od czasu pandemii Covid-19 globalny przemysł winiarski wszedł w stan przepływu. Ogólna konsumpcja nadal spada, ale entuzjastyczne Vino kupuje droższe butelki.
W raporcie Douglas Elliman Knight Frank Wealth, Caroline Meesmecker, właścicielka i dyrektor generalny Wine Service, powiedziała:
W 2024 r. Spożycie wina spadło o 12% poniżej szczytu branży w 2007 r., Ale globalna produkcja stale spada. Raport z bogactwem.
Zarówno zagraniczne, jak i krajowe winnice znosiły wpływ polityki prezydenta Donalda Trumpa. Na arenie międzynarodowej istnieją obawy, że taryfy spowodują spadek sprzedaży, ale w USA rolnicy martwią się o wpływ utraty większości siły roboczej z powodu polityki antyimigracyjnej.
Ale jednocześnie eksperci twierdzą, że popyt na wina najwyższej jakości trwa, szczególnie w restauracjach w dużych miastach na całym świecie. Gdy w dużych miastach otwierają się wysokiej klasy restauracje i hotele, wyższy poziom wina poprawił sprzedaż nawet w obliczu spadku konsumpcji.
„Restauracja ma stałą wolumen, ale jest wysokie wydatki na butelkę, a my jesteśmy w nowej erze selektywności i luksusu” – powiedział Meesemaecker. „Segment o wartości 1000 USD jest zwiększany z popytem kolekcjonerów i inwestorów na etykiety takie jak Latashe, Petrus, Domaine de la Romane Conti i Harlan Estate”.
„Ta polaryzacja pokazuje rynek, na którym niedrogie inwestycje luksusowe i ultra zasięgowe kształtują przyszłość, ale wydatki średnioterminowe pozostają w stagnacji”-kontynuowała.
Kontynuuj czytanie, aby dowiedzieć się więcej o Top City dla wielkich miłośników wina, w oparciu o raport Douglas Elliman Night Frank Wealth.