Sekretarz Zdrowia Robert F Kennedy Jr ma ogłosić zakaz niektórych sztucznych barwników żywnościowych w USA, zgodnie z oświadczeniem agencji zdrowia.

Kennedy planuje ogłosić wycofanie syntetycznych barwników na bazie ropy naftowej jako „główny krok naprzód w wysiłkach administracji, aby ponownie uczynić Amerykę zdrową”, powiedział w poniedziałek Departament Zdrowia i Opieki Społecznej USA (HHS).

Nie podano dokładnych dat zmian, ale HHS powiedział, że Kennedy ogłosi więcej szczegółów na konferencji prasowej we wtorek.

Barwniki – które znajdują się w dziesiątkach potraw, w tym płatki śniadaniowe, cukierki, przekąski i napoje – były powiązane z problemami neurologicznymi u niektórych dzieci.

Na szlaku kampanii wraz z Donaldem Trumpem Kennedy w zeszłym roku zobowiązał się do przyjęcia sztucznych barwników żywnościowych, a także ultra-przetworzonej żywności jako całości, która została kiedyś potwierdziła, że ​​prowadzi do najlepszej amerykańskiej agencji zdrowia.

Ten ruch nastąpił po tym, jak Food and Drug Administration (FDA) na początku tego roku zakazał jednego barwnika, czerwonego barwnika 3, od amerykańskiej żywności i farmaceutyków od 2027 r., Przytaczając powiązanie z rakiem w badaniach na zwierzętach. Kalifornia zakazała barwnika w 2023 r.

Według Centrum Nonitrition Non-Profit Center for Science w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym, które twierdzi, że większość sztucznie kolorowych produktów spożywczych jest wytwarzana z syntetycznych chemikaliów naftowych na bazie ropy naftowej na bazie ropy na bazie żywienia.

Niektóre z ropopochodnych barwników spożywczych obejmują Blue 1, używane w cukierkach i wypiekach; Czerwony 40, używany w sodzie, cukierkach, wypiekach i karmie dla zwierząt; i żółty 6, również używany w wypiekach i napojach. Syntetyczne barwniki żywnościowe znajdują się w dziesiątkach popularnych potraw, w tym M&M, Gatorade, Kool-Aid i Skittles.

Firmy znalazły sposoby na wyeliminowanie wielu barwników w innych krajach, w tym Wielkiej Brytanii i Nowej Zelandii, powiedział były profesor żywieniowy Netrition Netrition.

Na przykład w Kanadzie Kellogg używa naturalnych barwników żywnościowych, takich jak sok z marchewki i arbuza do kolorowania płatków Froot Pętle, pomimo używania sztucznych barwników w USA.

Jak szkodliwe są syntetyczne barwniki, jest dyskusyjne, powiedziała pani Nestle.

„Wyraźnie powodują one problemy behawioralne dla niektórych – ale w żadnym wypadku nie wszystkie – i są związane z rakiem i innymi chorobami w badaniach na zwierzętach” – powiedziała.

„Wystąpiono wystarczająco dużo pytań na temat ich bezpieczeństwa, aby uzasadnić ich pozbycie się, zwłaszcza że to nic wielkiego” – dodała. „Istnieje wiele alternatywnych barwników niepodlegających petroleum i jest używanych”.

W 2008 r. British Health Ministrowie zgodzili się na wycofanie sześciu sztucznych barwników spożywczych do 2009 roku, podczas gdy Unia Europejska zakazuje niektórych kolorów i wymaga ostrzegawczych etykiet na innych.

W ostatnich miesiącach zakaz farbowania żywności Kennedy’ego znalazł rozpęd w kilku ustawodawstwie stanowym. Zachodnia Wirginia zakazała syntetycznych barwników i konserwantów w żywności w zeszłym miesiącu, podczas gdy podobne rachunki zostały wprowadzone w innych stanach.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj