Sekretarz Zdrowia Robert F Kennedy Jr ma ogłosić zakaz niektórych sztucznych barwników żywnościowych w USA, zgodnie z oświadczeniem agencji zdrowia.
Kennedy planuje ogłosić wycofanie syntetycznych barwników na bazie ropy naftowej jako „główny krok naprzód w wysiłkach administracji, aby ponownie uczynić Amerykę zdrową”, powiedział w poniedziałek Departament Zdrowia i Opieki Społecznej USA (HHS).
Nie podano dokładnych dat zmian, ale HHS powiedział, że Kennedy ogłosi więcej szczegółów na konferencji prasowej we wtorek.
Barwniki – które znajdują się w dziesiątkach potraw, w tym płatki śniadaniowe, cukierki, przekąski i napoje – były powiązane z problemami neurologicznymi u niektórych dzieci.
Na szlaku kampanii wraz z Donaldem Trumpem Kennedy w zeszłym roku zobowiązał się do przyjęcia sztucznych barwników żywnościowych, a także ultra-przetworzonej żywności jako całości, która została kiedyś potwierdziła, że prowadzi do najlepszej amerykańskiej agencji zdrowia.
Ten ruch nastąpił po tym, jak Food and Drug Administration (FDA) na początku tego roku zakazał jednego barwnika, czerwonego barwnika 3, od amerykańskiej żywności i farmaceutyków od 2027 r., Przytaczając powiązanie z rakiem w badaniach na zwierzętach. Kalifornia zakazała barwnika w 2023 r.
Według Centrum Nonitrition Non-Profit Center for Science w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym w interesie publicznym, które twierdzi, że większość sztucznie kolorowych produktów spożywczych jest wytwarzana z syntetycznych chemikaliów naftowych na bazie ropy naftowej na bazie ropy na bazie żywienia.
Niektóre z ropopochodnych barwników spożywczych obejmują Blue 1, używane w cukierkach i wypiekach; Czerwony 40, używany w sodzie, cukierkach, wypiekach i karmie dla zwierząt; i żółty 6, również używany w wypiekach i napojach. Syntetyczne barwniki żywnościowe znajdują się w dziesiątkach popularnych potraw, w tym M&M, Gatorade, Kool-Aid i Skittles.
Firmy znalazły sposoby na wyeliminowanie wielu barwników w innych krajach, w tym Wielkiej Brytanii i Nowej Zelandii, powiedział były profesor żywieniowy Netrition Netrition.
Na przykład w Kanadzie Kellogg używa naturalnych barwników żywnościowych, takich jak sok z marchewki i arbuza do kolorowania płatków Froot Pętle, pomimo używania sztucznych barwników w USA.
Jak szkodliwe są syntetyczne barwniki, jest dyskusyjne, powiedziała pani Nestle.
„Wyraźnie powodują one problemy behawioralne dla niektórych – ale w żadnym wypadku nie wszystkie – i są związane z rakiem i innymi chorobami w badaniach na zwierzętach” – powiedziała.
„Wystąpiono wystarczająco dużo pytań na temat ich bezpieczeństwa, aby uzasadnić ich pozbycie się, zwłaszcza że to nic wielkiego” – dodała. „Istnieje wiele alternatywnych barwników niepodlegających petroleum i jest używanych”.
W 2008 r. British Health Ministrowie zgodzili się na wycofanie sześciu sztucznych barwników spożywczych do 2009 roku, podczas gdy Unia Europejska zakazuje niektórych kolorów i wymaga ostrzegawczych etykiet na innych.
W ostatnich miesiącach zakaz farbowania żywności Kennedy’ego znalazł rozpęd w kilku ustawodawstwie stanowym. Zachodnia Wirginia zakazała syntetycznych barwników i konserwantów w żywności w zeszłym miesiącu, podczas gdy podobne rachunki zostały wprowadzone w innych stanach.