Zanieczyszczenie mikroplastiki jest powszechne w próbkach owoców morza w ostatnim badaniu, co zwiększa rosnące dowody niebezpiecznych substancji w systemie żywnościowym kraju i rosnące zagrożenie dla zdrowia ludzi.
. Badanie recenzowane Wykryto mikroplastiki u 99%, czyli 180 z 182, próbki owoców morza kupione w sklepie lub z łodzi rybackiej w Oregonie. Najwyższe poziomy stwierdzono w krewetkach.
Naukowcy ustalili również, że najczęstszym rodzajem mikroplastycznym były włókna z odzieży lub tekstyliów, które stanowią ponad 80% wykrytych substancji.
Odkrycia podkreślają poważny problem z użyciem plastiku w obecnej skali, powiedziała Elise Granek, badacz i współautorka studiów w Portland State University.
„Tak długo, jak używamy plastiku jako głównego elementu w naszym codziennym życiu i używamy go w powszechny sposób, zobaczymy je również w naszym jedzeniu” – powiedział Granek.
Mikroplastiki zostały wykryte w próbkach wody na całym świecie, a jedzenie jest główną drogą ekspozycji: ostatnie badania znaleziono je w całe mięso I produkty przetestowany.
Zanieczyszczenie mikroplastyczne może zawierać dowolną liczbę 16 000 plastikowych chemikaliów i często jest przymocowane wysoce toksyczne Związki – jak PFA, bisfenol i ftalanki – związane z rakiem, neurotoksycznością, zaburzeniem hormonów lub toksycznością rozwojową.
Substancja może przekroczyć mózg I łożysko bariery i ci, którzy mają to w tkance serca, są dwa razy więcej niż prawdopodobnie mieć zawał serca lub udar mózgu w ciągu najbliższych kilku lat.
W badaniu próbkowano pięć rodzajów płetwy i różowych krewetek i wykazało, że mikroplastyki mogą podróżować z skrzelowych lub ust do mięsa, które jedzą ludzie. Granek powiedział, że naukowcy podejrzewają wysoki poziom w krewetkach i śledzie, prawdopodobnie zawdzięczają im karmienie planktonu na powierzchni wody.
Granek powiedział, że plankton często gromadzi się na frontach oceanicznych i porusza się w przypływie w taki sam sposób jak mikroplastyki. Młody minima, który żywi się wokół koryta rzeki, również wykazują wyższe poziomy, ale poziomy spadły w starszym minima, które poruszają się do oceanu.
Łosoś Chinook wykazał najniższe poziomy, choć nie było to w pełni porównywanie jabłek do jabłek – naukowcy przyjrzeli się tylko filetów, które są w dużej mierze to, co jedzą ludzie, i sprawdzili całe ciało mniejszych ryb i krewetek.
Poziomy zanieczyszczeń są często wyższe w dalszej części łańcucha pokarmowego, ponieważ większe zwierzęta jedzą mniejsze zwierzęta, a substancje gromadzą się, proces zwany biomagnificem. Nie zaobserwowano tego tutaj, prawdopodobnie dlatego, że mniejsze ryby żywią się w obszarach, w których koncentrują się mikroplastyki.
Poziomy mikroplastyczne były wyższe w Lingcod zakupionym w sklepie, prawdopodobnie dlatego, że jest bardziej przetworzony niż ten, który został zakupiony od łodzi. Poziomy były nieco wyższe, ale nie istotne statystycznie, w przetworzonych krewetkach w porównaniu z zakupem łodzi.
Autorzy nie zalecają unikania owoców morza, ponieważ mikroplastyki były szeroko znalezione w mięsie i produkcjach, więc zmiana wzorów żywieniowych nie pomogłaby. Odkryli, że płukanie owoców morza może obniżyć poziomy.
Granek powiedział na poziomie indywidualnym, pralki są głównym źródłem zanieczyszczenia, dzięki czemu ludzie mogą mniej myć ubrania, myć zimną wodą i starać się unikać syntetycznych tkanin i szybkiej mody.
Ostatecznie rozwiązanie musi być dostępne na poziomie zasad, a użycie tworzyw sztucznych musi zostać zmniejszone, a filtry, które łowią mikroplastykę, powinny być wymagane na pralce.
Projekt ustawy o tym, kto uchwalił kalifornijską ustawodawcę w 2023 r., Ale była zawetowane Przez gubernatora stanu Gavin Newsom, który według krytyków wynikał z presji branżowej. Podobny rachunek został wprowadzony w Oregonie.
„Jeśli nie chcemy mikroplastików w naszym jedzeniu, będziemy musieli wprowadzać zmiany w naszych codziennych praktykach” – powiedział Granek.