McDonalda Hamburgery Quarter Pounder są odpowiedzialne za zachorowanie co najmniej 104 osób i hospitalizację co najmniej 34 osób po wybuch z E coli w środę federalni urzędnicy ds. zdrowia podali, że był powiązany z cebulą podaną na burgerach.

Według aktualizacji amerykańskiego Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom przypadki wykryto w 14 stanach. Jedna osoba zmarła w Kolorado, a u czterech osób rozwinęło się potencjalnie zagrażające życiu powikłanie choroby nerek.

Co najmniej 30 przypadków zgłoszono w Kolorado, następnie 19 w Montanie, 13 w Nebrasce, 10 w Nowym Meksyku, osiem w Missouri i Utah, sześć w Wyoming, trzy w Kansas, dwa w Michigan i po jednym w Iowa w Północnej Karolinie. Oregon, Waszyngton i Wisconsin.

Choroby zgłaszano w okresie od 12 września do 21 października. Co najmniej siedem osób, które zachorowały, przyznało, że podczas podróży jadło jedzenie z McDonald’s.

Posiekana cebula podawana na Quarter Pounders była prawdopodobne źródło od wybuchu epidemii – podało CDC. Taylor Farms, hodowca warzyw z Kalifornii, wycofał cebulę potencjalnie powiązaną z epidemią. Testy przeprowadzone przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków wykazały rodzaj mi coli Urzędnicy podali, że w jednej próbce cebuli wytwarzają niebezpieczną toksynę, która jednak nie pasuje do szczepu wywołującego choroby.

25 października McDonald’s poinformował, że cebula z fabryki Taylor Farms w Kolorado została rozesłana do około 900 restauracji w Kolorado, Kansas, Wyoming i części innych stanów w regionie.

Firma podała, że ​​podjęła również decyzję o zaprzestaniu pozyskiwania cebuli z zakładu na czas nieokreślony.

McDonald’s usunął hamburgery ćwierćfuntowe ze swojego menu na początku epidemii w lokalizacjach w Kolorado, Kansas, Utah i Wyoming oraz w częściach Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, Nowy Meksyk i Oklahoma. Stanowią one jedną piątą z 14 000 restauracji w USA.

Cebula serwowana w restauracjach McDonald’s przekroczyła termin przydatności do spożycia i nie jest już dostępna w sprzedaży. Urzędnicy CDC stwierdzili, że ryzyko dla społeczeństwa pozostaje niskie.

Według CDC rodzaj bakterii odpowiedzialny za tę epidemię jest przyczyną około 74 000 infekcji w USA rocznie, co prowadzi do ponad 2000 hospitalizacji i 61 zgonów każdego roku.

Objawy pojawiają się szybko, w ciągu jednego lub dwóch dni od spożycia skażonej żywności i zazwyczaj obejmują gorączkę, wymioty, biegunkę lub krwawą biegunkę oraz oznaki odwodnienia – niewielkie oddawanie moczu lub jego brak, zwiększone pragnienie i zawroty głowy. Zakażenie może powodować poważne uszkodzenie nerek, szczególnie u dzieci w wieku poniżej pięciu lat. mi coli zatrucie u małych dzieci wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej.

Wcześniejsze epidemie tej choroby bakteryjnej utrudniały sprzedaż w dużych restauracjach typu fast food, ponieważ klienci unikali dotkniętych nią sieci.

Gdy rozeszła się wieść o wybuchu epidemii McDonald’s, Yum! Brands podjął decyzję o usunięciu świeżej cebuli z menu niektórych sieci KFC, Pizza Hut i Taco Bell „ze względu na dużą ostrożność”.

Restaurant Brands International, spółka matka Burger Kinga, rywala McDonald’s, usunęła cebulę ze swojego menu co najmniej w jednym lokalu w Kolorado, stanie będącym centrum epidemii McDonald’s.

„Korporacja powiedziała nam, abyśmy w najbliższej przyszłości nie używali cebuli” – powiedziała 23 października Maria Gonzales, kierownik dyżurny w Burger Kingu w Longmont w Kolorado. „Nie ma ich w naszym menu.”

Associated Press wniosła wkład w raporty

Source link