Talerz jest jej płótnem.

Imani Cohen nigdy nie chce, aby jej danie było zbyt brązowe ani zbyt skrobiowe. Podczas cotygodniowych sobotnich wizyt na targu skłania się ku żywności jasnej i świetlistych kolorach, takich jak zieleń, fiolet i pomarańcza – jest to rytuał, który utrzymuje dla siebie i rodziny, aby świadomie wybierać żywność, którą kupuje, aby zapewnić jej wysoką jakość zdrowia i manifestację energia.

„Moja relacja z jedzeniem rozszerzyła się wraz z moją relacją ze sobą” – powiedziała Cohen. „To odzwierciedlenie mojej miłości własnej. Żywność to jeden ze sposobów, w jaki możemy wzmocnić się duchowo i emocjonalnie oraz zyskać kontrolę nad naszym życiem i autonomią”.

Dorastanie w południowo-środkowej części kraju Los Angeles wiele egzotycznych składników roślinnych, z których matka Cohena uwielbiała gotować, nie zawsze było łatwo dostępnych w okolicy.

„Nigdy nie dorastałem w atmosferze koncepcji „od pola do stołu” i nie miałem z nią styczności” – powiedział Cohen, który wychował się w pobliżu Crenshaw i Slauson.

W lipcu 2024 r. SÜPRMARKT przekształcił się w oazę z cegły i zaprawy i stał się pierwszym wegańskim sklepem spożywczym w południowo-centralnym Los Angeles. Fotograf: SÜPRMARKT

Dlatego w 2020 roku jej długoletnia domatorka, Olympia Auset, założyła pop-up SÜPRMARKT przed sklepem artysty i pedagoga Bena Caldwella, KAOS w dzielnicy Leimert Park w Los Angeles, aby walczyć z istniejącą pustynią spożywczą, która odwadnia południowo-środkowe Angelenos. W lipcu 2024 r. SÜPRMARKT przekształcił się w oazę z cegły i zaprawy i stał się pierwszym wegańskim sklepem spożywczym w południowo-centralnym Los Angeles.

Auset był zawiedziony, że w promieniu sześciu mil od Crenshaw znajdowały się tylko trzy sklepy spożywcze. Założyła SÜPRMARKT, ponieważ nie podobało jej się, że mieszkańcy muszą pokonywać kilometry do plaży na Manhattanie, Marina Del Rey czy Westchester w poszukiwaniu produktów o wysokiej wartości.

„To nie jest po naszej myśli” – stwierdziła 33-letnia Auset, która studiowała public relations i socjologię na Uniwersytecie Howarda.

Miejsca takie jak Simply Wholesome, sklep spożywczy należący do Czarnych, są popularnymi miejscami na Slauson Avenue i Overhill Drive, ale bardziej przypominają ziemską aptekę i restaurację ze zdrową żywnością lub sklep spożywczy.

SÜPRMARKT jest łatwo dostępny pod adresem 3526 West Slauson Ave i mieści się w wolnostojącym domu o powierzchni 1908 stóp kwadratowych. Po przybyciu klientów wita patio z dużą ilością miejsc do siedzenia. Wnętrze przypomina „przytulny dom mieszkalny z akcentem stolarskim”. Melodie Boba Marleya grające w tle napełniają powietrze pozytywną energią. Jego wodne wnętrze zapewnia spokojne zakupy.

Rynek oferuje dobrze zaopatrzony wybór świeżych, organicznych owoców i warzyw, w tym doskonale dojrzałe mango, cebulę, bataty, boćwinę i nabiał. Ich otwarta kuchnia pozwala na spożywanie czystych potraw z menu, takich jak charakterystyczna sałatka „Everyday People”, chleb kukurydziany, kapusta i wegańskie gumbo. Klienci mogą również kupować przedmioty, korzystając ze środków pochodzących z programów pomocy rządowej i społecznej.

Uzyskanie dostępu do wegańskiej przetworzonej żywności dla firmy SÜPRMARKT było trudne dla Auset, która stwierdziła, że ​​spotyka się z rasizmem i dyskryminacją. Jeden z dystrybutorów zaśmiał się Ausetowi w twarz, pytając: „Wegańskie lody w Slauson?” Następnie odmówiła usług, powołując się na to, że okolica jest „niebezpieczna”.

SÜPRMARKT jest łatwo dostępny pod adresem 3526 West Slauson Ave i mieści się w wolnostojącym domu o powierzchni 1908 stóp kwadratowych. Fotograf: SÜPRMARKT

„Kiedy przechodziliśmy przez proces uzyskiwania pozwoleń, ludzie robili wiele naprawdę dziwnych rzeczy” – powiedziała Auset.

Chce podnieść świadomość tych problemów, aby ułatwić dostęp do nich osobom, które starają się stworzyć zdrowszą oazę w najbardziej potrzebnych społecznościach.

Prawie jedna na pięć osób w regionie Angelenos – czyli około 2 miliony osób – nie ma bezpieczeństwa żywnościowego, co według definicji Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) oznacza brak dostępu do wystarczającej ilości żywności umożliwiającej aktywne, zdrowe życie ze względu na pieniądze i inne zasoby. do Regionalnego Banku Żywności w Los Angeles.

„Jedzenie jest najbardziej kulturowo akceptowaną formą ludobójstwa” – stwierdziła Auset. „To zabija więcej ludzi niż przemoc z użyciem broni”.

Mieszkańcy czterech dzielnic dzielnicy Crenshaw – West Adams, Windsor Hills-View Park i Baldwin Hills – częściej jedzą fast foody i zaopatrują się w sklepy monopolowe lub od sprzedawców ze względu na brak dostępu do świeżych składników w okolicy , według A badanie przeprowadzili studenci z Uniwersytetu Południowej Kalifornii.

„Skupiam się na niesprawiedliwości żywnościowej i dostępie do żywności, ponieważ czuję, że to jedna sprawa, którą jesteśmy w stanie rozwiązać” – powiedziała Auset.

Cohen sugeruje jednak, że wewnętrzne priorytety mieszkańców określają, jakie jedzenie muszą jeść w swojej dzielnicy. Jako „Uzdrowicielka Kapturów” namawia ludzi z sąsiedztwa, w którym dorastała, aby jedli z taką samą miłością do siebie, jak ona, i stawiali swoje zdrowie na pierwszym miejscu.

Prawie co piąty mieszkaniec Angelenos – czyli około 2 miliony ludzi – nie ma bezpieczeństwa żywnościowego. Fotograf: SÜPRMARKT

Diety „wpływają na naszą produktywność” – stwierdziła. „Funkcjonujemy w dużym stresie. Zacznijmy pracować nad zmianą naszej diety.”

Wskazuje na Crenshaw Farmers Market prowadzony przez Food Access LA, który obsługuje duży obszar południowo-środkowego Los Angeles.

Na targu działają regionalni rolnicy, sprzedawcy żywności i rzemieślnicy, którzy przynoszą różnorodny wybór lokalnych produktów, a także kiełki, pieczywo, orzechy, wypieki i pyszne dania gotowe. Jak podaje ich strona internetowa, wydarzenia organizowane są co miesiąc i obejmują pokazy gotowania, degustacje i zajęcia dla dzieci.

W centrum handlowym Crenshaw Mall znajduje się targ rolniczy Baldwin Hills Crenshaw, oferujący zrównoważone systemy żywnościowe, z których korzystają mieszkańcy Los Angeles o niskich i średnich dochodach oraz wspierający małe i średnie gospodarstwa rolne w Kalifornii oraz lokalne małe przedsiębiorstwa, jak podaje ich strona internetowa.

„Te rynki nie są dobrze obsługiwane” – stwierdziła Cohen, która rozpoczęła ruch w mediach społecznościowych na Instagramie „Farmers Market Saturday”, w którym promuje i łączy ludzi z doświadczeniem „od pola do stołu” oraz łączy lokalnych mieszkańców z czarnymi rolnikami.

Cohen i Auset to tylko jedna z koalicji organizacji działających na rzecz zdrowia społeczności w Leimert Park. Imani Gardens, założone przez Darina Diggsa, to kolejne pop-up rolników kierujących się misją, którzy sprzedawali w pobliżu SÜPRMARKT.

„Straciłem 65 funtów, dostosowując swoje ciało do żywności, która została dla nas przygotowana” – powiedział Diggs. „Nasi ludzie muszą wiedzieć, że natura to oni, a oni są naturą”.

Pochodzący z Fullerton w Kalifornii Diggs pamięta, że ​​nigdy nie musiał się zastanawiać, gdzie w hrabstwie Orange znajduje się najbliższy sklep spożywczy, ale przekraczając granice hrabstwa, zauważył coś wręcz przeciwnego.

„Jeśli spędzam 8 godzin tygodniowo na poszukiwaniu zdrowej żywności, to wiem, że moi bracia i siostry tego nie robią” – powiedział.

Wykonał całą pracę, aby społeczność nie musiała tego robić, organizując wyskakujące okienka w całym Los Angeles, oferujące owoce z nasionami, a czasem także dostawę.

Dla Auset jakość żywności to jedno – utrzymanie ludzi przy życiu.

„Statystyki to nie tylko liczby, to prawdziwi ludzie. Nie chcę iść na pogrzeb mojej przyjaciółki, kiedy będziemy mieć 40 lat” – powiedziała.

Source link

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj