CHang Chang, restauracja Syczuan w Waszyngtonie, już zauważyła, że ​​część jej działalności spadła po dziesiątkach tysięcy Pracownicy federalni Mieszkanie w okolicy straciło pracę. Ale ostatnie podwyżki stawki taryfowej stanowi jeszcze większy cios dla restauracji.

Syczuan Peppercorns, które tworzą charakterystyczną odrętwioną przyprawę regionalnej kuchni chińskiej, wraz z innymi składnikami, napotykają przynajmniej 145% taryfy Po bitwie handlowej Tit-to-Tat w zeszłym tygodniu Chiny i Stany Zjednoczone. Strome stawka jest egzystencjalnym zagrożeniem dla restauracji w całym kraju, które polegają na specjalnych składnikach importowanych z Chin, aby stworzyć autentyczne smaki ich naczyń, powiedzieli operatorzy, którzy byli ślepymi.

„Naprawdę się martwimy”-powiedziała Jen Lin-Liu, dyrektor wydarzeń Changa Chang. Restauracja jest częścią grupy restauracji Peter Chang, która prowadzi tuzin restauracji Syczuan w Waszyngtonie, Wirginii i Maryland.

Grupa restauracyjna pozyskuje mięso i warzywa od lokalnych rolników, w tym społeczność Amiszów w regionie Finger Lakes, która dostarcza grzyby Shiitake i wieprzowinę ekologiczną. Mimo to zależy od importowanych przedmiotów, takich jak fermentowana papryka chili i sos sojowy, które nadają naczynia ich wyjątkowy smak.

„Niektóre produkty, których potrzebujemy, po prostu nie istnieją w Stanach Zjednoczonych”-powiedział Lin-Liu.

Rosna również koszt innych przedmiotów. „Istnieje wzrost wszelkich podaży, o których możesz wymyślić, od skrzynek na wynos do papieru do drukarki po papier do drukowania menu”, powiedziała, dodając, że jeśli jest to taryfa Stawki stają, cena dania 20 USD może wzrosnąć do 35 USD lub 40 USD.

Pierogi w Chang Chang. Zdjęcie: dzięki uprzejmości Chang Chang

George Chen, szef kuchni, który stworzył osiem stolików, w pięknej restauracji San Franciscopowiedział, że chociaż niektóre elementy w jego menu mogą być wymienne opcjami z Tajwanu, podważa integralność, którą włożył w pozyskiwanie unikalnych składników dla swoich potraw.

„Zamienniki zakłócają złożone długoterminowe relacje”, wyjaśnił Chen. „Znalezienie specjalnych sprzedawców przypraw lub herbaty ekologicznej zajęło mi lata Chiny Od wielu lat życia i tam pracują. ”

Osiem stołów jest częścią większego rynku o nazwie China Live, który obejmuje jadalnię, bar zimny i sklep, który sprzedaje towary, w tym pałeczki, szklane kubki herbaty i garnki.

„Obszarem najbardziej niepokojącym jest nasza platforma detaliczna” – powiedział Chen. W przypadku tych przedmiotów „nie można ponownie zamówić według stawek taryfowych”.

Dla bezpośrednich importerów, podobnie jak Mala Market, sklep internetowy, taryfy na chińskie produkty zagrażają jego modelowi biznesowym. Syczuan PepperCorns jest popularny na stronie, ale sprzedaje także wiele przedmiotów wyprodukowanych w ich oryginalnym regionie przy użyciu tradycyjnych metod. Właściciel, Taylor Holliday, nazywa te „produkty dziedzictwa”, w tym sos sojowy wykonany ręcznie w Zhongbie, sfermentowane soję starzejące się przez trzy lata w Syczuan i Stone-Ground Paste w Shandong.

„Są to produkty, które zostały wykonane w tym dokładnym obszarze przez setki, jeśli nie tysiące lat”, powiedział Holliday. „Mają taką historię, nie ma mowy, aby te produkty można było stworzyć nigdzie indziej”.

Podczas gdy część biznesowa Holliday dostarcza produkty hurtowe do restauracji w całym kraju, większość jego zamówień pochodzi od domowych kucharzy.

„Wielu naszych klientów to ludzie, którzy mają przywiązanie kulturowe lub emocjonalne do Chin” – powiedział Holliday. „To coś więcej niż jedzenie, to przywiązanie kulturowe do tych produktów”.

Emei, restauracja Syczuana w Filadelfiaźródła nie tylko pieprzu z Chin, ale także przedmioty takie jak pałeczki i plastikowe sztućce do zamówień na wynos. Podobnie jak w wielu chińskich restauracjach, dostawa jest główną częścią działalności restauracji.

„Jak dotąd jest to dla nas główny wpływ” – powiedział Dan Tsao, właściciel Emei, który powiedział, że podwyżki taryfy dodają około 1 do 1,50 USD do każdego zamówienia dostawy.

Taryfy mogą również stworzyć problem z dostawą tych elementów.

„Importerzy zatrzymują więcej swoich zamówień z Chin. Uważają, że 125% jest szalone”, powiedział Tsao.

Podczas gdy restauracja pozyskuje wiele składników od lokalnych rolników, nadal opiera się na pewnym imporcie z innych krajów. Zamawia brokuły z Meksyku, krewetki z Ekwadoru i ryż z Tajlandii. Ryż jest szczególnie krytyczny; Tsao powiedział, że restauracja przebiega przez dostawę około 200 funtów każdej nocy. Od Donald TrumpOgłoszenie „Dnia Wyzwolenia” na początku tego miesiąca cena za funt wzrosła już o ponad 25%.

Pole brokułowe w Cadereyta, Nuevo León State, Meksyk, 24 marca 2020 r. Fotografia: Julio César Aguilar/AFP/Getty Images

Szalony charakter przesunięć polityki taryfowej spowodował ostrożność właścicieli i dostawców, które kroki należy podjąć i jak planować na przyszłość.

TSAO planuje otworzyć kolejne dwie restauracje jeszcze w tym roku i zauważyło pewne szacunki budowlane dotyczące wzrastających remontów. Większość materiałów budowlanych również pochodzi z Chin.

„Waham się teraz” – powiedział. Możliwość recesji, podczas gdy ceny materiałów eksploatacyjnych i remontu wciąż się rozwijają, może zmienić jego obliczenia. „Będą wszystkie te falowe wpływ na system i jest tak duża niepewność gospodarcza” – dodał.

Holliday powiedziała, że ​​ma już jeden kontener produktu w drodze z Chin, który ma oczyścić zwyczaje amerykańskie za około pięć tygodni, ale nie podnosi cen, dopóki nie zostanie zmuszona.

„Modlę się, aby coś się stało” – powiedziała. Ale jeśli tak, zrezygnuje z zapłaty taryf.

„Nie ma innego sposobu, abyśmy mogli prowadzić naszą działalność” – powiedziała.

Source link