Sekretarz Zdrowia USA Robert F Kennedy Jr we wtorek o nazwie Sugar „Poison” i zalecił dodanie Amerykanów „zero” cukier W żywności, jednocześnie przyznając, że rząd federalny raczej nie będzie w stanie wyeliminować go z produktów.
Kennedy powiedział jednak, że lepsze etykietowanie jest potrzebne do żywności i że nowe rządowe wytyczne dotyczące żywienia zalecają ludziom całkowicie unikanie cukru.
Sekretarz ds. Zdrowia i Opieki Społecznej ogłosił również plany wyeliminowania ostatnich ośmiu zatwierdzonych przez rząd syntetycznych barwników żywnościowych z USA w ciągu dwóch lat.
Kennedy powiedział na konferencji prasowej we wtorek: „Cukier jest trucizną, a Amerykanie muszą wiedzieć, że nas zatruwa”.
Dodał chwilę później: „Nie sądzę, że będziemy w stanie wyeliminować cukier, ale myślę, że to, co musimy zrobić, to dać Amerykanom wiedzę o tym, ile cukru jest w ich produktach, a także, dzięki nowym wytycznym żywieniowym, damy im bardzo jasne wyobrażenie o tym, ile cukru powinny używać, co jest zero”.
Sekretarz powiedział, że społeczeństwo jest niedoinformowane o jedzeniu.
„Amerykanie nie wiedzą, co jedzą. Zaczniemy informować Amerykanów o tym, co jedzą” – powiedział.
Tymczasem nie mówił o szczepionkach ani szczepionkach na konferencji prasowej, ale to Zgłoszono Przez Politico, powołując się na źródła zaznajomione z dyskusjami wydziałowymi, że Kennedy, sceptyk szczepionki, rozważał usunięcie nakładu Covid-19 z oficjalnej federalnej listy zalecanych zaszczepień dla dzieci.
W sprzedaży cytowany rzecznika HHS, który powiedział, że nie podjęto ostatecznej decyzji o dalszym polecaniu szczepionek koronawirusowych dla dzieci.
Podczas dyskusji na temat żywności na konferencji prasowej Kennedy mówił o różnych barwach. Zwolennicy zdrowia wezwali do usunięcia sztucznych i naftowych barwników z żywności, a niektóre badania sugerują powiązanie z problemami neurobehawioralnymi, w tym nadpobudliwości i problemów z uwagą, u niektórych dzieci, chociaż A A Rozstrzygający link jest nadal kwestionowany.
Administracja Biden wcześniej przeprowadziła się, aby zakazać barwnika żywnościowego czerwonego nr 3, powołując się na ryzyko raka w badaniach na zwierzętach. Food and Drug Administration (FDA) konsekwentnie utrzymywał, że zatwierdzone barwniki są bezpieczne.
Po dyrektywie Biden czerwony nr 3 musi zostać usunięty z żywności do 2027 r. I z leków do 2028 r.. Kennedy ma na celu usunięcie pozostałych barwników na bazie ropy naftowej, podali urzędnicy ds. Zdrowia.
„Amerykańskie dzieci coraz częściej żyją w toksycznej zupie syntetycznych chemikaliów” – powiedział komisarz FDA, Marty Makary. „Te kroki, które przyjmujemy, oznaczają, że FDA skutecznie usuwa wszystkie barwniki spożywcze na bazie ropy naftowej z amerykańskiego zaopatrzenia w żywność”.
Posunięcie to może być ważnym krokiem w szerszej kampanii Kennedy’ego przeciwko potencjalnie szkodliwym dodatkom żywności. Ale niektórzy wciąż kwestionują, jak skuteczna będzie ta kampania, szczególnie w odniesieniu do administracji Trumpa postawa antyregulacyjna w kierunku gigantów branżowych.
Po promocji biuletynu
Zapytany, czy dokonano formalnej umowy z szefami branży spożywczej, Kennedy odpowiedział: „Powiedziałbym, że nie mamy porozumienia. Mamy zrozumienie”.
Strategia egzekwowania lub jasny harmonogram nadchodzącego zakazu pozostaje niejasny, chociaż Makary powiedział, że administracja ma na celu wyeliminowanie barwników „do końca przyszłego roku”.
Kennedy zapytał podczas konferencji, w jaki sposób USA utrzymałyby światowe przywództwo „z tak chorych populacji”, odwołując się do „wszystkich tych chorób autoimmunologicznych” i „tych chorób egzotycznych”. Wyraził również zaniepokojenie, że większość amerykańskich dzieci nie może kwalifikować się do służby wojskowej z pewnymi warunkami.
Następnie mówił o pozornym wzrostie kilku rodzajów chorób i zaburzeń, które jego zdaniem mogą być powiązane z użyciem barwników żywnościowych lub innych dodatków. „Nigdy nie znałem nikogo z alergią na orzeszki ziemne” – powiedział, odnosząc się do tego, kiedy był dzieckiem. „Nigdy nie znałem nikogo z alergią pokarmową. Dlaczego pięć z moich siedmiorga dzieci ma alergie?”
FDA zatwierdziła 36 barwników spożywczych do użytku w USA, z których dziewięć jest sztucznych i wykonanych z ropy naftowej. Pozostałe pochodzą z naturalnych źródeł, takich jak warzywa.