Stanów Zjednoczonych Sekretarza ds. Zdrowia i Opieki Społecznej, Robert F Kennedy JR, polecił Administracji ds. Żywności i Leków, aby zrewidować zasady bezpieczeństwa, aby pomóc w wyeliminowaniu przepisu, który pozwala firmom na własne sprawę, że składniki żywności są bezpieczne.
Kennedy powiedział, że ruch zwiększyłby przejrzystość konsumentów, a także nadzór nad składnikami żywności FDA uważanymi za bezpieczny, powiedział w poniedziałek.
„Dla zbyt długich producentów i sponsorów składników wykorzystali lukę, która pozwoliła na nowe składniki i chemikalia, często z nieznanymi danymi bezpieczeństwa, które zostaną wprowadzone do dostaw żywności w USA bez powiadomienia FDA lub publiczności” – powiedział w oświadczeniu.
Kennedy obiecał zająć się epidemią przewlekłej choroby z poparciem Donalda Trumpa, ale jego szeroki program od zdrowszego żywności do studiowania szczepionek może kolidować z cięć wydatków rządowych.
Obecnie FDA zdecydowanie zachęca producentów do składania powiadomień zgodnie z zasadą znaną jako „substancje ogólnie uznawane za bezpieczne”, ale mogą również potwierdzić stosowanie substancji bez powiadamiania FDA.
HHS powiedział, że wyeliminowanie tej ścieżki sprawiłoby, że firmy, które chcą wprowadzić nowe składniki żywności w celu publicznego powiadomienia FDA o ich zamierzonym zastosowaniu i przedstawienia danych dotyczących bezpieczeństwa.
FDA utrzymuje zapasy publiczne, w których wszystkie powiadomienia, dane wspierające i listy reagowania są dostępne do przeglądu.
Pepsico, General Mills, Kraft Heinz, Hershey, Mondelez i Kellanova nie odpowiedzieli od razu na prośby Reutera o komentarz.
Kilka miesięcy temu FDA wprowadziła restrukturyzację swojego podziału żywności w celu zwiększenia niedopatrzenia zaopatrzenia żywności i produktów rolnych na podstawie byłego komisarza Roberta Califfa.
W styczniu zaproponował, aby firmy spożywcze wyświetlały etykiety żywieniowe z przodu pakietów.