Tsan Francisco złożyło pierwszy w kraju pozew przeciwko producentom żywności żywność ultraprzetworzona (UPF), argumentując, że samorządy lokalne ponoszą koszty leczenia chorób wynikających z publicznego spożycia produktów firm.

Prawnik miasta, David Chiu, pozwał 10 korporacji produkujących jedne z najpopularniejszych w kraju produktów spożywczych i napojów, od nuggetsów z kurczaka i mrożonej pizzy po chipsy ziemniaczane i słodkie płatki śniadaniowe, ale także produkty takie jak pieczywo i batoniki z granolą, reklamowane jako „zdrowe”.

UPF to produkty spożywcze wytwarzane przemysłowo i zawierają składniki, których nie można znaleźć w przeciętnej domowej kuchni, takie jak konserwanty, wzmacniacze smaku, sztuczne barwniki i emulgatory, a zawartość całej żywności jest niewielka lub żadna. Szacuje się, że ponad 70% dostaw żywności w USA składa się z żywności powszechnie uważanej za ultraprzetworzoną i że dzieci czerpią z niej ponad 60% kalorii.

Największy na świecie przegląd, opublikowany w zeszłym miesiącu, wykazał, że filtry UPF są powiązane ze szkodami w każdym większym układzie narządów ludzkiego ciała i stanowią zagrożenie sejsmiczne dla zdrowia na świecie. Są one powiązane z zwiększone ryzyko kilkunastu schorzeńw tym nowotwory, otyłość, cukrzyca typu 2, depresja, choroby serca i pogorszenie funkcji poznawczych.

Przegląd ten wykazał również, że wzrost liczby UPF napędzają globalne korporacje, a nie indywidualne wybory. Autorzy twierdzą, że UPF są główną przyczyną „pandemii chorób przewlekłych” powiązanej z dietą, a firmy spożywcze stawiają na zysk przede wszystkim.

Złożono pozew Chiu San Francisco sąd wyższej instancji w imieniu stanu Kalifornia będzie domagał się bliżej nieokreślonego odszkodowania za koszty, jakie ponoszą miasta i hrabstwa w związku z leczeniem mieszkańców, których zdrowie ucierpiało z powodu ultraprzetworzonej żywności.

San Francisco oskarża firmy o „nieuczciwe i oszukańcze działania” w zakresie marketingu i sprzedaży żywności, argumentując, że takie praktyki naruszają stanowe prawo o nieuczciwej konkurencji i ustawę o uciążliwościach publicznych. Argumentuje również, że firmy wiedziały, że ich żywność powoduje choroby, ale i tak ją sprzedawały.

„Niedobrze mi, że pokolenia dzieci i rodziców są oszukiwane i kupują żywność, która nie jest żywnością” – Chiu powiedziała dziennikowi New York Times.

Oznacza to rzadki moment zjednoczenia liberalnego San Francisco z administracją Trumpa. Sekretarz zdrowia i usług społecznych Donalda Trumpa, Robert F.Kennedy Jrma krytykowany za UPF – jedno z jego najmniej polaryzujących stanowisk – w ramach misji Make America Healthy Again, wzywającej Amerykanów do ograniczenia spożycia żywności zawierającej dodatek cukru, soli, tłuszczu, barwników i konserwantów.

Chiu podkreślił dla „Los Angeles Times”, że nie zgadza się z Kennedym w innych kwestiach zdrowotnych, w tym w kwestii sceptycyzmu wobec szczepionek. Stwierdził jednak, że nauka jest bezdyskusyjna, jeśli chodzi o żywność ultraprzetworzoną. „Wiele perspektyw tej administracji nie ma poparcia nauki, ale ta jest inna” – powiedział Chiu. „Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę.”

Oskarżeni w pozwie to Coca-Cola Company, PepsiCo, Kraft Heinz Company, Post Holdings i Mondelez International. Wymienia także General Mills; Nestle USA; Kellogga; Spółka Mars Incorporated; i marki ConAgra.

Na początku tego roku Kalifornia przyjęła ponadpartyjną ustawę, która stała się pierwszą w USA w celu ustalenia ustawowej definicji UPFi położył podwaliny pod wyrzucenie ich ze szkół. Kalifornia też ma zakazał kilku dodatkóww tym barwników spożywczych, związanych z trudnościami w zachowaniu dzieci w szkołach. W 2010 roku San Francisco zakazał restauracjom typu fast food rozdawania darmowych zabawek.

Biuro prokuratora miejskiego ma również doświadczenie w wygrywaniu z dużymi korporacjami w kwestiach zdrowia publicznego, w tym z firmami tytoniowymi, producentami farb ołowiowych oraz producentami, dystrybutorami i dystrybutorami opioidów.

Source link