MY Nowa kołdra jest na mnie zdenerwowana. To nie jest, jak podkreślam, z powodu ofensywnych zajęć w sypialni. Mój grzech polega na tym, że dwa miesiące po zakupie tego godnego podziwu funkcjonalnego, średniego rynku pościel Linen, jeszcze nie zostawiłem recenzji na stronie internetowej firmy.
Od czasu mojego początkowego zakupu – oczywiście online – byłem nawiedzony przez coraz bardziej żałosną sekwencję próśb, wymagań i, ostatecznie nakrywających zakrzepów. Niedawno te zarzuty mocno przeniosły się na terytorium emocjonalnego szantażu. Powiedziano mi, że jako „niezależny, rodzinny biznes” moi operatorzy pościelą polegają na pozytywnych recenzjach, aby utrzymać dach nad głowami. Wiem, że sama kołdra nie jest czująca, ale z tym poziomem wyciągniętym naciskiem w nazwie trudno jest zobaczyć go w praniu i nie przypisać jej bawełnianej niechęci.
Nieustanne zapotrzebowanie na informacje zwrotne konsumentów to najnowsza plaga w naszych skrzynkach odbiorczych. To nie tylko okładka kołdry: TripAdvisor wciąż bludzi mnie, aby przejrzeć restaurację, której tak naprawdę nie uczestniczyłem, po przejrzeniu jej w zeszłym miesiącu; Moja nowa mata ćwiczeń przyszła z kwestionariuszem; A kiedy kupiłem przedmiot SLURGE za pośrednictwem luksusowego rynku mody, zostałem zaproszony osobno do przeglądu portalu internetowego, indywidualnej marki i firmy dostawczej. Wystarczy poprowadzić jeden do zakupów osobiście, z gotówką – wszystko, co nie wymaga adresu e -mail.
Początkowo byłem zachwycony słyszeniem o Dorianie, restauracji Notting Hill, która rozrywa zasady dotyczące opinii klientów. Gone to usługa oparta na recenzji i skrajne przeprosiny wydane online każdemu zrzędliwemu SOT, który wydaje Calunis zza pseudonimu. Wszelkie skargi pozostawione w Google lub TripAdvisor zostaną zignorowane; Każdy klient, który nawet mruczy o opuszczeniu recenzji, zostanie wyrzucony na miejsce. Z pewnością nie będą wysłać wiadomości e -mail, aby zapytać, czy jest miejsce na poprawę.
Zamiast tego są to klienci, którzy zostali sprawdzeni. Zakastek, Diners of London W11 i przygotuj się na oznaczenie manier na pięć. Jak toczył się stary żart: „W Rosji Radzieckiej oglądanie telewizyjne Ty.„W dzisiejszych czasach, w Notting Hill, ziemniaki Rösti recenzuje cię.
Te recenzje nie są publikowane, więc nie będziesz narażony na publiczny wstyd, chociaż znajdziesz wyczucie, gdzie oceniasz, w oparciu o to, czy jesteś zablokowany z powtarzających się rezerwacji, czy też dodany do elitarnej grupy WhatsApp z dostępem do rezerwacji w ostatniej chwili. Ale nuty wewnętrzne brzmią obficie.
Właściciel Doriana, Chris D’Ylva, powiedział Poczta w zeszłym tygodniu, że zachowuje Dziennik zachowania gościa. „Jest to system wielopoziomowy, w którym oceniamy, jak bardzo lubimy klienta i wartość klienta lub destruktywność klienta”. Zachowania, które mogą cię oznaczyć jako „destrukcyjne”? Przyjdź z światłem pierścieniowym i wymagaj pomocy w kręceniu obiadu na Instagramie. (D’Ylva ma zdrowe pogardy dla Insta Influencerów, głównie ze względu na liczbę wolnych oddziałów.) Najgorszym przestępstwem jest jednak pokazanie wszelkich wskazówek oferowania własnej opinii. Jedyną krytyką, która się tutaj ma znaczenie, jest ta wydana klientowi.
Podejście doriańskie może wydawać się agresywne dla wielu i bez wątpienia zostało opublikowane jako obliczona strategia kultywowania reputacji wyłączności. . PocztaPoczątkowe wywiad z D’A Sylva zawierał błyszczącą listę celebrytów lub „ludzi wpływowych”, aby użyć jego preferowanego wyrażenia, które zasługują na zwykłą tabelę. Jednak w 2025 r. Z pewnością jest coś godnego pochwały w każdym właścicielu firmy, który odmawia bycia zakładnikiem przez dowolnego curmudgeon z laptopem i konto Google. Pracownicy restauracji na świecie, zjednocz! Nie masz nic do stracenia oprócz gwiazd TripAdvisor!
Wszyscy rozumiemy, dlaczego firmy zostały zredukowane do błagania klientów o recenzje online. Te definiują teraz, w jaki sposób wydawamy nasze pieniądze. Rezultatem jest seria branż podnoszących niesprawiedliwe poziomy podatności na reputację. Nic dziwnego, że przestępcy zarabiają na tej słabości: w lipcu ubiegłego roku uznana sieć restauracji na północnym zachodzie ujawniła, że był szantażowany przez gang, który zaczął zalewać swoje oferty online fałszywymi recenzjami jednogodowym i zagroziła, że będzie kontynuowana, jeśli się nie spłaci. Andrew SheridanStar Chef, którego celem oszustów, dołączył do listy szefów kuchni popierających podejście Doriana, chociaż nie ignoruje złych recenzji trudnych klientów: „Odpowiadam na każdą niesprawiedliwą, złą recenzję online, wyjaśniając, dlaczego jest to nieuzasadnione”.
To nie tylko negatywne recenzje, które można sfałszować. W 2023 r. Mistrz konsumentów Który? ujawnił, że 10% ankietowanych klientów Amazon zaoferowało łapówki, aby opuścić pięciogwiazdkową recenzję, często obejmującą kartę podarunkową o większej wartości niż pierwotna kwota wydana.
Niezależnie od tego, czy w handlu detalicznym czy gościnnym znajdujemy się w kulturze recenzji: świat, w którym wszyscy recenzujemy, cały czas, a pozytywne recenzje są walutą. Najbardziej oczywistą formą irytacji niskiego poziomu, jaką wywołuje sprawa, że zatwierdzony klient: część mnie, która jest niechętna, gdy detalista oczekuje, że dokonam płatności, poświęcając swój czas, a także gotówkę.
Po promocji biuletynu
Bardziej niewiarygodnie jednak buduje świat, w którym zachęcamy do narzekania po spotkaniu, a nie przyjęcie strategii budowania zaufania z tymi, którzy nam służą. W recenzji po korespondencji jest coś unikania. Zbyt często wydaje się, że jest to zbycie na jakiekolwiek niewielkie niezadowolenie, że restauracja nigdy nie odważyła się kelnera.
Ta sama moralna taniość z pewnością wkracza, gdy sami klienci są recenzowani. Stare powiedzenie mówi nam, abyśmy zaufali nowej randce w tym, jak traktuje kelnera, ale co, jeśli ma tylko podstawową uprzejmość, ponieważ chce pozostać na liście restauracji? (Będzie potrzebował tej złotej oceny, jeśli planuje przynieść tam inną datę w przyszłym tygodniu.) Jeden przyjaciel otrzymał złą recenzję Airbnb, ponieważ nie zdecydował się oglądać piłki nożnej ze swoim gospodarzem.
Nie jest jasne, co wiąże się społecznie normatywne zachowanie w Dorian, ale podejrzewam, że obejmuje to podnoszenie ciężkich opłat wina – lub Będąc Davidem Beckhamem. Nie ma radykalizmu w znalezieniu nowych sposobów utrwalania kultury, w której wszyscy jesteśmy uczciwi gra. Prawdopodobnie przejrzę próbę uzyskania rezerwacji. W ramach przygotowań do tego artykułu rzuciłem okiem na niektóre z recenzji Google, że D’Ylva tak bardzo chętnie zignoruje. Istnieje zdrowa średnia 3,9 gwiazdki, ale jednogwiazdkowy śmierdzący, który trzyma mi się w głowie, mówił o tym, że personel był traktowany z „całkowitą pogardę”. Masz ochotę.