IW lutym 2023 r. 13-letnia Hannah Jacobs zmarła na skutek: ciężka reakcja alergiczna po wypiciu gorącej czekolady z Costa Coffee. Hannah cierpiała na alergię na nabiał, ryby i jajka oraz na alergię swojej matki poprosił o mleko sojoweale w zestawie gorąca czekolada mleko krowie. W lipcu 2016 r. 15-letnia Natasha Ednan-Laperouse zmarła w samolocie po zjedzeniu bagietki Pret a Manger, którą kupiła na Heathrow. Miała silną reakcję alergiczną na sezam, który został upieczony w chlebie, ale nie został wymieniony na etykiecie składników.
Wydaje się, że tego typu zdarzenia śmiertelne związane z alergiami pokarmowymi występują częściej. Pojawiają się na pierwszych stronach gazet i napędzają ruch na rzecz uczynienia samolotów, szkół i innych miejsc o ograniczonym dostępie „wolnymi od orzechów”. Ale czy alergie pokarmowe rzeczywiście rosną, czy też tylko zwiększa się zakres ich występowania?
A ostatnie badania w czasopiśmie Lancet Public Health udziela odpowiedzi. Badanie prowadzone pod kierunkiem Paula Turnera z Imperial College w Londynie wykazało, że alergie pokarmowe mają podwoił się w latach 2008–2018. Większość z nich dotyczy dzieci. Przeglądając dane z przychodni lekarskich w Anglii, naukowcy odkryli, że we wszystkich grupach wiekowych odsetek alergii pokarmowych wzrósł z 0,4% do 1,1% populacji.
Od 2014 r. wzrost ten jest mniej zauważalny, co prawdopodobnie wynika z zaleceń NHS i personelu medycznego, aby wprowadzać do diety dzieci przed 12. miesiącem życia potencjalne alergeny pokarmowe. Wydaje się, że wczesne wprowadzenie znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii na pokarmy takie jak orzeszki ziemne i jaja. Ale nie możemy zobaczyć, co wydarzyło się ostatnio: Lancet Public Zdrowie analiza nie mogła wykraczać poza rok 2020, ponieważ pandemia Covida wpłynęła na wizyty i dane lekarzy pierwszego kontaktu.
Ten wzrost liczby alergii nie jest wyłącznie cechą Anglii. Rosną na całym świecie. Co to wyjaśnia? Eksperci wysunęli szereg hipotez, z których każda wymaga sprawdzenia. Alergia pokarmowa jest spowodowana nadmierną reakcją układu odpornościowego na niektóre pokarmy, uwalnianiem substancji chemicznych powodujących takie objawy, jak swędzenie skóry i pokrzywka, obrzęk twarzy, oczu lub ust, trudności w oddychaniu, a nawet zatrzymanie akcji serca. Krótko mówiąc, substancje zawarte w żywności powodują nieprawidłowe działanie układu odpornościowego. Jako antropolog medyczny Theresa MacPhail połóż to: „Jeśli twoja odpowiedź immunologiczna zostanie wywołana przez niewłaściwe czynniki, zabije cię, próbując cię chronić.”
Jednym z możliwych wyjaśnień jest wzrost popularności „zachodniej” diety, bogatej w ultraprzetworzoną żywność. Badanie z 2022 r na prawie 3000 dzieci i 4256 dorosłych w USA zasugerowało, że spożywanie ultraprzetworzonej żywności wiąże się z objawami alergii u dzieci i młodzieży. Być może pełne szkodliwe skutki ultraprzetworzonej żywności widoczne są dopiero teraz rozpoznawanyw miarę gromadzenia i analizowania danych. Istnieją ścisłe powiązania pomiędzy mikrobiomem jelitowym a układem odpornościowym; podobne obawy zgłaszano w związku z nimi możliwe łącze na nowotwory przewodu pokarmowego u młodych ludzi.
Inna teoria głosi, że u osób, u których rozwijają się alergie, tak jest niedobór witaminy Dwitamina wytwarzana przez nasz organizm pod wpływem światła słonecznego. Badania wykazały, że dzieci spędzają ok rosnąca ilość czasu w pomieszczeniu na ekranach, zamiast bawić się na świeżym powietrzu. To nie tylko trend popandemiczny: trwa on już od ponad dekady, wraz z rosnącym wykorzystaniem tabletów, konsol do gier i telefonów.
Inne wyjaśnienia obejmowały powszechne stosowanie antybiotyki u małych dzieci (na infekcje ucha lub inne dolegliwości), które wpływają na przewód pokarmowy, rosnące zanieczyszczenie powietrza I wczesne narażenie na infekcje skóry. Środowisko zdrowotne będzie w dalszym ciągu zwracać się do naukowców takich jak Turner, który jest również konsultantem ds. alergii pediatrycznych, o sprawdzenie różnych hipotez dotyczących przyczyn rozwoju tych alergii i sposobów zapobiegania im u dzieci.
Musimy wspierać osoby cierpiące na poważne alergie poprzez podnoszenie świadomości w branży żywności i napojów, aby zapewnić właściwe etykietowanie i zapobiegać zanieczyszczeniu krzyżowemu; poprzez przejście w kierunku środowisk „wolnych od alergenów”, w tym w samolotach i szkołach; oraz poprzez zapewnienie ludziom szerokiego dostępu do EpiPenów i innych metod leczenia, aby zapobiegać zdarzeniom zagrażającym życiu. Turner poprowadził kolejnego analiza które wykazały, że wielu pacjentom nie przepisuje się tych wstrzykiwaczy nawet po ciężkiej reakcji alergicznej.
Dopiero zaczynamy rozumieć wzrost alergii pokarmowych. Jest to temat wymagający dalszych badań, ponieważ może dosłownie decydować o życiu i śmierci.