Tej zimy w West Sussex dojrzewają hektary słodkich, czerwonych truskawek, które będą gotowe do sprzedaży w brytyjskich supermarketach.

Oświetlenie LED w rozległych szklarniach po raz pierwszy w historii umożliwia całoroczną uprawę jagód na skalę komercyjną.

Oznacza to mniejszą zależność od owoców przywożonych z krajów takich jak Egipt.

Bartosz Pinkosz
Obraz:
Bartosz Pinkosz

„Oświetlenie LED jest głównym powodem udanej uprawy” – powiedział Bartosz Pinkosz, dyrektor operacyjny The Summer Berry.

„Gdyby nie był słoneczny dzień, oświetlenie LED wytworzyłoby wystarczającą ilość energii, aby liście mogły ją wchłonąć, pobrać i dostarczyć energię jagodom.

„Jesteśmy w stanie uzyskać jagody o odpowiedniej słodyczy, kształcie i rozmiarze”.

Na terenie zakładu w Chichester znajduje się szklarnia o powierzchni 36 000 metrów kwadratowych, częściowo zasilana energią odnawialną i pełna pszczół jako zapylaczy.

Hektary truskawek dojrzewających w West Sussex
Obraz:
Hektary truskawek dojrzewających w West Sussex

A nowy kierunek działalności to całoroczna praca dla 50 osób.

Choć może to radykalnie zmniejszyć liczbę kilometrów żywności, nadal istnieje nieunikniony wpływ na środowisko, gdy tworzy się w kolosalnej przestrzeni wystarczająco ciepło, aby zbieracze mogli nosić zimą krótkie rękawy.

Dr Tara Garnett, dyrektor platformy TABLE ds. systemów żywnościowych, powiedziała: „Będziesz potrzebować dużo ciepła i dużo światła, aby odtworzyć letnie warunki wzrostu, więc wszystko zależy od źródła energii, którego będziesz używać.

„A kiedy spojrzymy na poziom samowystarczalności Wielkiej Brytanii w zakresie owoców i warzyw, są one przerażające – 16% spożywanych przez nas owoców pochodzi z Wielkiej Brytanii, więc zdecydowana większość jest importowana, a jeśli chodzi o warzywa, oczekujemy, że będzie to około 50%, więc jest o wiele więcej, co możemy zrobić, aby nadrobić zaległości i co powinniśmy robić”.

Oczekuje się, że przez całą zimę na miejscu zostanie zebranych około 1,5 miliona truskawek, co umożliwi spożywanie brytyjskich truskawek w te Święta Bożego Narodzenia.

Ale dla niektórych to proste – truskawki warto zachować na lato, nawet jeśli droga z rośliny na talerz jest znacznie krótsza.

Source link