Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) poinformowało, że jedna osoba zmarła, a 10 zostało hospitalizowanych w wyniku wybuchu epidemii E. coli powiązanej z burgerami McDonald’s Quarter Pounder.
Zakażenia zgłoszono między 27 września a 11 października w 10 stanach USA; Kolorado, Iowa, Kansas, Missouri, Montana, Nebraska, Oregon, Utah, Wisconsin i Wyoming.
CDC twierdzi, że w Kolorado odnotowano 27 z 49 zgłoszonych przypadków, w tym zmarła starsza osoba i jedno dziecko z poważnymi powikłaniami z nerkami.
Agencja zdrowia publicznego stwierdziła, że liczba chorób jest prawdopodobnie znacznie wyższa, a niedawne przypadki mogły jeszcze nie zostać zgłoszone, ponieważ ustalenie, czy chora osoba jest częścią epidemii, zwykle zajmuje od trzech do czterech tygodni.
Nie wiadomo, jaki składnik powoduje choroby, ale wszyscy, z którymi przeprowadzono wywiady w związku z epidemią, twierdzili, że przed zachorowaniem jedli w McDonald’s, a większość wspominała o spożywaniu popularnego Quarter Poundera.
Przeczytaj więcej ze Sky News:
Rudy Giuliani nakazał oddać towary luksusowe
Były dyrektor generalny Abercrombie & Fitch aresztowany
McDonald’s współpracuje z urzędnikami odpowiedzialnymi za zdrowie publiczne, aby określić zanieczyszczony składnik, a śledczy prawdopodobnie skupiają się na cebuli i wołowinie.
Sieć restauracji typu fast food poinformowała CDC, że usunęła ze sklepów w dotkniętych stanach posiekaną cebulę i paszteciki wołowe używane do produkcji Quarter Pounders. W tych obszarach burgery mogą być chwilowo niedostępne.
E. coli to grupa bakterii występujących w jelitach zwierząt. Zakażenia mogą powodować ciężkie choroby, w tym gorączkę, skurcze żołądka, biegunkę i wymioty.