Import bydła, świń i owiec do Wielkiej Brytanii z Niemiec został zakazany, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się pryszczycy.
Zakaz jest reakcją na przypadek, który w piątek potwierdził się w stadzie bawołów wodnych w Honow na obrzeżach Berlina.
Jest to pierwsza epidemia pryszczycy w Niemczech od 36 lat, w wyniku której doszło do zapobiegawczego uboju 55 kóz, owiec i bydła na farmie w Brandenburgii, która zakupiła siano od hodowli bawołów.
Najnowsze informacje o polityce: Kanclerz wygłosi oświadczenie w czasie zawirowań na rynku
Kilka parków zwierzęcych, w tym berlińskie zoo i Tierpark, drugie zoo w stolicy Niemiec, zostało zamkniętych zapobiegawczo.
Rząd Wielkiej Brytanii oświadczył, że oprócz importu żywego bydła, świń i owiec z Niemiec zostanie wprowadzony zakaz, produkty pochodzące od tych zwierząt również nie będą wpuszczane do Wielkiej Brytanii.
Dotyczy to świeżego mięsa, mleka i innych produktów pochodzenia zwierzęcego.
Brytyjskie świadectwa zdrowia nie będą już wydawane dla zwierząt podatnych na pryszczycę ani dla wytwarzanych z nich produktów.
Choroba wirusowa nie stwarza zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi ani żywności, ale jest wysoce zaraźliwa u zwierząt parzystokopytnych, takich jak krowy, owce i świnie.
Obecnie w Wielkiej Brytanii nie ma żadnych przypadków, ale główny lekarz weterynarii Wielkiej Brytanii, dr Christine Middlemiss, powiedziała, że Wielka Brytania zastosuje „wszelkie środki, aby ograniczyć ryzyko wtargnięcia i rozprzestrzeniania się tej wyniszczającej choroby”.
W 2001 r. choroba doprowadziła do uboju milionów zwierząt w Wielkiej Brytanii i utraty miliardów funtów, co doprowadziło do kryzysu w brytyjskim rolnictwie.
Było 2000 przypadków, ale każdy przypadek oznaczał konieczność zabicia i spalenia całego inwentarza żywego w gospodarstwie, a także uboju ponad sześciu milionów owiec, bydła i świń.
Przeczytaj więcej:
Z dochodzenia wynika, że Wielka Brytania zapobiegła większości zgonów z powodu Covid-19 w Europie dzięki szczepionce
Dr Middlemiss powiedziała: „Pozostajemy w stałym kontakcie z niemieckimi odpowiednikami, aby zrozumieć najnowszą sytuację po potwierdzeniu przez nich pojedynczego przypadku pryszczycy.
„Mamy solidne plany awaryjne, aby zarządzać ryzykiem tej choroby, aby chronić rolników i bezpieczeństwo żywnościowe Wielkiej Brytanii, co oznacza wykorzystanie wszelkich środków w celu ograniczenia ryzyka wystąpienia i rozprzestrzeniania się tej wyniszczającej choroby.
„Nalegam, aby hodowcy zwierząt gospodarskich zachowali najwyższą czujność pod kątem oznak choroby, przestrzegali zasad bezpieczeństwa biologicznego i natychmiast zgłaszali wszelkie podejrzenia choroby Agencji Zdrowia Zwierząt i Roślin”.
Główny lekarz weterynarii Walii, Richard Irvine, nalegał, aby właściciele zwierząt gospodarskich zachowali „najwyższy poziom czujności”, aby zapobiec przedostawaniu się chorób zwierzęcych do Walii.
Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich (DEFRA) stwierdził, że pryszczyca może powodować znaczne straty ekonomiczne dla rolników, ponieważ wydajność mleka zwierząt może być zmniejszona, a inne kraje nie pozwolą na ich import.
Ostrzegł rolników, aby mieli świadomość, że objawy kliniczne różnią się w zależności od zwierzęcia.
U bydła kluczowymi objawami są rany i pęcherze na stopach, ustach i języku, którym może towarzyszyć gorączka, kulawizny i niechęć do karmienia.
Owce i świnie zwykle wykazują oznaki kulawizny z możliwością powstawania pęcherzy.