Często słyszymy, że śniadanie to „najważniejszy posiłek dnia’ – dając nam paliwo do podjęcia się czegokolwiek w ciągu następnych 24 godzin. Ale teraz jeden dentysta sugeruje, że możemy robić to wszystko źle.
Dr Andrej Bozic, chirurg szczękowy w Ząb, twierdzi, że niektóre klasyczne produkty śniadaniowe faktycznie niszczą zęby – zwłaszcza jeśli (słusznie) mycie zębów przed jedzeniem. Powiedział: „Zaraz po umyciu szkliwo jest bardziej podatne, a to, co jesz lub pijesz, może chronić lub szkodzić zębom.
„Dając szkliwom czas na regenerację (po porannym szczotkowaniu) i wybierając odpowiednie pokarmy, możesz zachować zdrową jamę ustną, jednocześnie ciesząc się pożywnym śniadaniem”.
Najpierw dr Bozic zajął się sokiem pomarańczowym. Chociaż ten pikantny napój jest zazwyczaj pełen mikroelementów, takich jak witamina C, o której wiadomo, że wzmocnić zdrowie dziąseł Ogólnie rzecz biorąc, eksperci sugerują, że wypicie zbyt wczesnej porcji napoju może uszkodzić szkliwo.
Jeśli tak się stanie, dolna warstwa zębiny może zostać odsłonięta, nadając zębom niepożądany żółtawy odcień. „Szczotkowanie usuwa warstwy ochronne, przez co szkliwo staje się bardziej podatne na działanie kwasu” – powiedział dr Bozic.
„Picie soku pomarańczowego w tym czasie zwiększa ryzyko uszkodzenia. Najlepiej odczekać co najmniej 30 minut lub wybrać wodę”. Tymczasem fani tostów z białego pieczywa i słodkich płatków zbożowych również będą rozczarowani twierdzeniami chirurga.
Zazwyczaj oba te produkty zawierają dużą ilość cukru, który „przykleja się do zębów”, karmiąc szkodliwe bakterie, według dr Bozica. Dodał: „Skrobie mogą zalegać i prowadzić do gromadzenia się płytki nazębnej, jeśli zostaną zjedzone zaraz po szczotkowaniu. Pełnoziarnisty chleb jest lepszym wyborem, a po umyciu warto spłukać usta wodą.
„Słodycze (płatki zbożowe) mogą szybko zniweczyć korzyści ze szczotkowania (również). Zamiast tego wybieraj bogate w błonnik, niskosłodzone płatki zbożowe, takie jak owsianka”.
Na koniec, dr Bozic zwrócił uwagę na kilka rodzajów owoców. Podobnie jak sok pomarańczowy, pikantne owoce cytrusowe, takie jak cytryny, limonki i grejpfruty, są również bardzo kwaśne i mogą osłabiać szkliwo.
Zamiast tego zaleca wybór bananów i jabłek, a nawet kilku nieoczekiwanych produktów „przyjaznych zębom”. Powiedział: „Jajka, zwykły jogurt, pełnoziarniste tosty i owoce o niskiej kwasowości, takie jak banany, dostarczają składników odżywczych bez ryzyka erozji szkliwa”.