NOWYMożesz teraz słuchać artykułów Fox News!
Przez pokolenia pierwsze rodziny w Ameryce świętowały Dziękczynienie nie tylko przemówieniami i ceremoniami, ale także potrawami, które opowiadają historie o domu.
TRUMP ROZPOCZYNA TYDZIEŃ ŚWIĘTA DZIĘKCZYNIENIA UŁABACZENIEM TURCJI I PRZYBYCIEM CHOINKI
Od pikantnych jajek inspirowanych korzeniami Bushów w Teksasie po ciasto dyniowo-orzechowe Reaganów – te prezydenckie przepisy dają pyszny wgląd w smaki, które niegdyś zdobiły najsłynniejszą jadalnię w kraju.
Słodkie ziemniaki Marshmallow Herberta i Lou Hooverów
Składniki
6 słodkich ziemniaków
2 łyżki masła
2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Gałka muszkatołowa
Sól
Krem
Pianki
Instrukcje
1. Ugotuj słodkie ziemniaki do miękkości. Dobrze odcedź.
2. Ziemniaki dokładnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków, pamiętając o usunięciu nitek.
3. Dodać masło, następnie doprawić gałką muszkatołową i solą do smaku (zacząć od małych ilości i dostosowywać według uznania).
4. Stopniowo dodawaj śmietanę, mieszając, aż ziemniaki uzyskają gładką, miękką konsystencję.
5. Dodaj posiekane orzechy włoskie.
6. Przełóż masę do naczynia do pieczenia i piecz przez 10 minut.
7. Udekoruj piankami i wróć do piekarnika. Piecz, aż pianki lekko się zarumienią, a wierzch będzie złocisty.
Diabelskie jajka George’a i Laury Bushów

Prezydent George W. Bush i Laura Bush pozują do zdjęcia przed ich ranczem Prairie Chapel w Crawford w Teksasie, 30 września 2005 r. (Biblioteka George’a W. Busha)
Składniki
12 dużych jaj, ugotowanych na twardo i obranych
1 łyżka (plus) miękkiego masła
1 łyżka (plus) majonezu
1 łyżka musztardy Dijon
1/2 łyżeczki sosu Yucatán Sunshine Habanero (można zastąpić innym ostrym sosem)
Sól do smaku
Instrukcje
1. Jajka przekrój wzdłuż na pół i ostrożnie usuń żółtka. Odłóż połówki białek na bok.
2. Żółtka włóż do robota kuchennego, dodaj musztardę, sos Habanero i sól.
3. Przetwarzaj przez około 20 sekund lub do momentu, aż mieszanina będzie gładka i dobrze wymieszana.
4. Posmakuj i dopraw do smaku — jeśli chcesz, dodaj trochę więcej musztardy, soli lub ostrego sosu.
5. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć nadzienie do połówek białek.
6. Posypać papryką i posiekaną natką pietruszki dla koloru i smaku.
7. Schładzaj przez około 1 godzinę przed podaniem, aby smaki się połączyły.
Uwaga: rodzina Bushów tak bardzo lubiła sos Yucatán Sunshine Habanero, mieszkając w Teksasie, że szef kuchni z Białego Domu dodawał go do różnych potraw.

Zdjęcie byłej pierwszej damy Pat Nixon z szefami kuchni Białego Domu w kuchni, oglądającej indyka i warzywa na Święto Dziękczynienia, 19 listopada 1970 r. (Archiwa Narodowe USA i Biblioteki Prezydenckie)
Nadzienie z selera Geralda i Betty Fordów

Archiwalna fotografia przedstawiająca prezydenta Geralda R. Forda rzeźbiącego indyka w Camp David, 25 listopada 1976 r. (Biblioteka Geralda R. Forda / Archiwum Narodowe)
Składniki
1 średnia cebula, posiekana
1 łodyga selera, posiekana
⅓ szklanki masła
2 łyżeczki przyprawy do drobiu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
5 szklanek pokrojonego w kostkę czerstwego chleba
1 szklanka bulionu podrobowego
2 jajka, ubite
Instrukcje
1. Cebulę i seler podsmaż na maśle na średnim ogniu, aż będą miękkie, ale nie rumiane.
2. W dużej misce wymieszaj chleb i przyprawy.
3. Dodaj smażone warzywa do masy chlebowej i delikatnie wymieszaj.
4. W osobnej misce wymieszaj bulion z podrobów i jajka.
5. Na farsz wlać bulion, mieszając, aż masa będzie równomiernie zwilżona i dobrze połączona.
DYNIA CZY JABŁKO? NAJWIĘKSZA DEBATA NA DESER DZIĘKCZYNIENIA W AMERYCE nabiera tempa
Szarlotka na głębokim talerzu Ike’a i Mamie Eisenhowerów
Składniki
6 kwaśnych jabłek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Skórka otarta z 1 cytryny
Skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki masła lub margaryny
Przepis na 1/2 ciasta (poniżej)
Składniki ciasta
2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki soli
2/3 szklanki tłuszczu
Zimna woda

Zdjęcie prezydenta Dwighta D. Eisenhowera uśmiechającego się do indyka podczas ceremonii ułaskawienia w Białym Domu. (Archiwum Narodowe)
Instrukcje dotyczące ciasta
1. Przesiać mąkę raz, aby dokładnie ją odmierzyć.
2. Wymieszaj i przesiej mąkę z solą do dużej miski.
3. Pokrój tłuszcz za pomocą dwóch noży lub blendera do ciasta, aż mieszanina będzie przypominać grube okruchy, z kawałkami mniej więcej wielkości małego groszku.
4. Zasyp mieszaninę 1 łyżką zimnej wody i delikatnie wymieszaj widelcem.
5. Kontynuuj dodawanie wody, po 1 łyżce stołowej, delikatnie mieszając po każdym dodaniu, aż ciasto zbierze się w miękką kulę.
6. Podziel ciasto na pół.
7. Na lekko posypanej mąką powierzchni rozwałkuj każdą połówkę na grubość około ⅛ cala. Delikatnie poruszaj wałkiem, aby uniknąć nadmiernego wyrabiania ciasta.
8. Użyj według uznania na dwa 9-calowe ciasta.
Uwaga: w przypadku ciasta na głębokim talerzu lub na pojedynczym cieście przygotuj połowę tego przepisu.
Instrukcje
1. Rozgrzej piekarnik do 220°C (425°F).
2. Natłuścić głębokie naczynie do pieczenia i równomiernie ułożyć w nim plasterki jabłka.
3. W małej misce połącz cukier granulowany, cukier brązowy, gałkę muszkatołową, skórkę cytrynową i skórkę pomarańczową.
4. Posyp równomiernie mieszaniną jabłka.
5. Kropkuj masłem lub margaryną.
6. Przykryj cienkim arkuszem ciasta, nakłuwając widelcem, aby powstał prosty wzór i umożliwił ujście pary.
7. Piec w nagrzanym piekarniku do momentu, aż ciasto będzie złocistobrązowe, a jabłka miękkie, czyli około 25–30 minut.
8. Podawać na ciepło. Na około sześć porcji.
Ciasto dyniowo-orzechowe Ronalda i Nancy Reaganów

Prezydent Ronald Reagan, Nancy Reagan i córka Maureen Reagan świętują Święto Dziękczynienia w Rancho Del Cielo 26 listopada 1981 r. (Biblioteka Ronalda Reagana/Archiwum Narodowe)
Składniki
4 lekko ubite jajka
2 szklanki konserwowej lub puree z gotowanej dyni
1 szklanka cukru
1/2 szklanki ciemnego syropu kukurydzianego
1 łyżeczka wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki soli
1 niewypieczona skorupa ciasta o średnicy 9 cali
1 szklanka posiekanych orzechów pekan
KLIKNIJ TUTAJ, ABY POBRAĆ APLIKACJĘ FOX NEWS
Instrukcje
1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (350°F).
2. Połącz wszystkie składniki oprócz orzechów pekan, miksując na gładką masę.
3. Wlać mieszaninę do niewypieczonej formy.
4. Na wierzchu równomiernie rozłóż orzechy pekan.
5. Piec około 40 minut lub do momentu, aż nadzienie stwardnieje, a wierzch lekko się zarumieni.
6. Przed podaniem ostudzić, aby nadzienie stwardniało.


















