Nowe badania podniósł alarm w sprawie zwykłej wody pitnej, ostrzegając, że może zawierać toksyczne składniki powodujące raka. Kalifornijscy naukowcy przeanalizowali setki próbek wody, w tym 603 z kranu, 100 z wody butelkowanej i 111 z uzdatnionej wody kranowej, aby lepiej zrozumieć jakość tego, co pijemy.

Co szokujące, ich badanie wykazało, że wszystkie „trzy opcje wody pitnej stwarzały potencjalne zagrożenia dla zdrowia” w obszarze Zatoki San Francisco. Wynika to przede wszystkim z obecności „trihalometanów” (THM) – powszechnego produktu ubocznego powstającego w wyniku dezynfekcji wody chlorem.

Chociaż ten proces leczenia ma niezaprzeczalne korzyści dla zdrowia publicznego, takie jak zapobieganie rozprzestrzenianiu się chorób przez systemy wodne, przedłużona ekspozycja na THM-y wiąże się z szeregiem niekorzystnych skutków ubocznych. Obejmuje to: zwiększone ryzyko zachorowania na raka i zwiększone ryzyko uszkodzenia nerek i wątroby, zgodnie z BHP.

Autorzy nowego badania napisali: „Alternatywy dla wody z kranu, w tym domowe uzdatnianie wody z kranu i wody butelkowanej, cieszą się coraz większą popularnością, ale informacje dotyczące ich jakości wody są ograniczone. Jest to pierwsze badanie na dużą skalę porównujące jakość wody w realistycznych opcjach wody pitnej dla konsumentów, czyli wodzie butelkowanej, wodzie z kranu i wodzie z kranu uzdatnianej w gospodarstwach domowych”.

Podczas gdy „potencjalna toksyczność” we wszystkich trzech źródłach wody była przypisywana głównie THM-om, wykazano, że woda z kranu ma „znacznie wyższą średnią potencjalną toksyczność”. Tymczasem nie było znaczących różnic między potencjalną toksycznością wody z kranu uzdatnianej w gospodarstwie domowym a wodą butelkowaną.

Naukowcy twierdzą, że to pokazuje, że woda butelkowana „nie jest lepszą alternatywą dla wody z kranu, jeśli możliwe jest jej uzdatnianie w gospodarstwie domowym” – zwłaszcza gdy często wiąże się to ze znacznymi kosztami środowiskowymi i finansowymi. „Uporczywe problemy estetyczne i potencjalna toksyczność (wody z kranu uzdatnianej w gospodarstwie domowym) można rozwiązać, projektując uzdatnianie na skalę gospodarstwa domowego, aby konkretnie rozwiązać zidentyfikowane problemy, być może we współpracy z systemami wodnymi” – dodali.

Chociaż badanie to koncentruje się na San Francisco, niezliczone obawy wzbudziła również jakość wody z kranu w Wielkiej Brytanii. W 2023 r. substancja znaleziona w setkach tysięcy próbek wody pitnej w Anglii został sklasyfikowany jako rakotwórczy przez Światową Organizację Zdrowia.

Kwas perfluorooktanowy (PFOA) – część grupy 10 000 związków powszechnie określanych jako „wieczne chemikalia” – został wykryty w 11 853 próbkach w źródłach wody pitnej w 17 z 18 angielskich przedsiębiorstw wodnych. PFAS są stosowane w szerokiej gamie produktów, w tym opakowania żywnościodzież i kosmetyki.

PFOA i inny członek rodziny – kwas perfluorooktanosulfonowy (PFOS) – zostały w dużej mierze zakazane. Jednak według doniesień pozostają w środowisku ze względu na swoją trwałość.

Aby otrzymywać najnowsze informacje, porady i informacje o objawach zdrowotnych, zapisz się na bezpłatny newsletter Daily Express poświęcony zdrowiu

Source link