Giganci supermarketów, w tym Tesco I Marks i Spencer znalazły się pod ostrzałem za sprzedaż chemikaliów związanych z szynką i boczkiem. Wiltshire Ham została wyróżniona jako produkt o najwyższych poziomach azotynów, po analizie, która wtrąciła ją przeciwko gotowanej szynce i nieskromnym boczku. Pomimo Kto deklaruje w 2015 r., Że azotyny są niebezpiecznestwierdzono, że wszystkie 21 produktów mięsnych testowane w ostatnim badaniu laboratoryjnym zawierają konserwanty.
Wiltshire Hako Tesco na szczycie wykresów oszałamiającymi 33 miligramami azotynów na kilogram – w porównaniu do 2,88 mg/kg we własnej gotowanej szynce i 8,64 mg/kg w nieczonym boczku. Znacznie przekracza również 1,84 mg/kg wykryty w boczku Morrisonsa. Szynki z Wiltshire innych marek, takie jak te z M&S (28,6 mg/kg), Sainsbury’s (21,1 mg/kg) i Morrisons (19,2 mg/kg) również zawierało wysokie stężenia azotynówchociaż wersja Asdy była stosunkowo niższa przy 8 mg/kg.
Kampanie, wzywające do zakazu azotynowego, nazwali te odkrycia „niepokojącym”. Organizacje raka wzywają społeczeństwo do zminimalizowania przetworzonego spożycia mięsa, łącząc je ze zwiększonym ryzykiem raka jelita.
Według Cancer Research UK, przetworzone mięso może być odpowiedzialne za 13% z 44 100 Przypadki raka jelita zdiagnozowane co roku w Wielkiej Brytanii.
Nowe badania, przeprowadzone przez specjalistów od fuzji i laboratorium Food Science Fusion i Laboratory, wykazały, że poziomy azotynów we wszystkich 21 produktach pozostały dobrze poniżej progu prawnego 150 mg/kg.
Koalicja przeciwko azotynom, która zleciła analizę, powiedziała: „To prawie pełna dekada od czasu, gdy sklasyfikował przetworzone mięso z azotynami jako rakotwórczy grupy pierwszej i jest rozczarowujące i niepokojące, że nadal widzimy produkty w sprzedaży zawierających wysokie poziomy azotynów.
„Konsumenci są coraz bardziej świadomi niebezpieczeństw związanych z azotynami w przetworzonych mięsach, ale nadal są narażeni na swoje ryzyko”.
Wiltshire Ham zawiera tak wysokie stężenie azotynów ze względu na swoją metodę produkcyjną, w której wieprzowina otrzymuje zastrzyki azotanowe, podobne do gotowanego przygotowania szynki.
Następnie jest nasączony roztworem solanki i azotynów, zapewniając swój kolor, jednocześnie chroniąc przed śmiertelnymi bakteriami. Na tym etapie, azotany są przekształcane w azotyny.
Kilka firm spożywczych, w tym Finnebrogue i Waitrose, podjęło kroki w celu rozwiązania problemów związanych z azotynami, oferując wolne od nich boczek.
Rzecznik Tesco powiedział: „Śledzimy wszystkie wymagania w Wielkiej Brytanii i UE, wraz z wytycznymi brytyjskiej agencji standardów żywności, aby zapewnić właściwą równowagę poprawy okresu trwałości i bezpieczeństwa naszych produktów przy ograniczonym wykorzystaniu dodatków.
„Poziomy azotynów we wszystkich naszych produktach, w tym nasza tradycyjnie wyleczona najlepsza szynka Wiltshire, znacznie poniżej limitów prawnych w Wielkiej Brytanii i UE.
„Azotany i azotyny są ważną częścią procesu utwardzania niektórych mięs i są wykorzystywane, aby zapobiec wzrostowi szkodliwych bakterii, które powodują poważne zatrucie pokarmowe”.