Obecnie niemal niemożliwe jest odwiedzenie restauracji i nie zobaczenie w menu aioli. Przyprawa ta, nazywana również pieszczotliwie „fancy mayo”, sprawdza się jako dip lub pasta do smarowania i można ją spożywać z frytkikurczak, owoce morza, warzywa i więcej.
Przyprawa na bazie majonezu jest również bardzo konfigurowalna, więc może nadać dodatkowy smak niemal każdej potrawie. Bardzo łatwo jest ją zrobić w domu ze składników, które już masz w lodówce lub spiżarnia. Najważniejszą rzeczą w przygotowywaniu aioli w domu jest to, że robisz je dokładnie tak, jak lubisz, używając idealnych ilości każdego składnika, zgodnie ze swoim podniebieniem.
Obejrzyj ten film, aby poznać trzy łatwe i pyszne przepisy na aioli.
Przepis na aioli
Niezależnie od tego, czy chcesz urozmaicić smak ostatnich resztek majonezu w słoiku, czy też chcesz przygotować pyszny dip lub pastę do posiłku, rozważ wzbogacenie majonezu o następujące pyszne połączenia:
- Cytryna i czosnek. Wymieszaj majonez, skórkę z cytryny, sok z cytryny i drobno posiekany lub drobno posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wymieszaj i delektuj się.
- Świeże zioła. Drobno posiekaj zioła lub wrzuć je do blendera, aby je posiekać. Dodaj zioła do majonezu, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wrzuć posiekane kapary, aby uzyskać jeszcze więcej smaku!
- Przyprawy i mieszanki przypraw. Możesz użyć przypraw i ziół, takich jak proszek curry lub wędzona papryka, aby zrobić aromatyczny aioli. Podpraż przyprawę na małym ogniu na suchej patelni, aż będzie pachnąca. Wymieszaj ją z majonezem i ciesz się!
Czym jest aioli?
Merriam-Webster definiuje aioli jako „majonez o smaku czosnku i czasami innych składników”. Jednak przyprawa, którą lubimy do naszych współczesnych posiłków, ewoluowała z czasem. wersja oryginalna aioli to tak naprawdę połączenie dwóch składników: czosnku i oleju. To wszystko!