Właściciele restauracji w MajorkaMenorca, Ibiza A FORMENTera ostrzegło przed letnimi zamknięciami po bojkotu umowy o wzrost wynagrodzeń. Po miesiącach negocjacji związki i pracodawcy reprezentujący hotele, restaurację i nocne miejsce zgodziły się 30 czerwca na umowę, która doprowadziła do anulowania akcji strajkowej w Baleary.
Umowa „historyczna” obejmuje wzrost wynagrodzenia o 13,5% w ciągu trzech lat, zaczynając od 6% w 2026 r. Umowa została zawarta zaledwie kilka godzin po ostrzeżeniu związków Wyjeżdżali na ulice i zablokuj lotnisko Palma na Majorce, jeśli rozmowy nie powiodły się. 24-godzinne strajki byłyby 10 lipca, 18 i 19 lipca, a następnie 25 i 31 lipca związki stwierdziły, że są zadowoleni z wzrostu wynagrodzeń, ale nie wszyscy dzielą to.
Główne stowarzyszenia pracodawców w sektorze restauracji i sektora rekreacyjnego na Wyspach Balearskich – Mallorcan Association of Cafeterias, Bars and Restaurants (Restaurateación Mallorca Caeb), Menorcan Cafeterias, Bars and Restaurants, The Association of Bars, Restaurants and Caferias of Ibiza i formentera (Porkodowe Stowarzyszenie Balijskie oraz Bilarian Stowa Entertainment (Abone) – wyrazili głębokie rozczarowanie i odrzucenie wstępnej zgody podpisanego 30 czerwca między Hotel Business Federation of Mallorca (FEHM) a UGT Union dla zbiorowej porozumienia z kolektywem sektorowego XVII w branży hotelowej i gastronomicznej.
Mówią, że nie chcą być częścią umowy, ponieważ nie mogą sobie pozwolić na wzrost wynagrodzeń, a restauracje będą miały zamknięcie. I ostrzegali, że należy znaleźć pewne rozwiązanie z pilną potrzebą, zanim turystyka wysp niekorzystnie dotknie.
Umowa wynagrodzenia, według dotkniętych stowarzyszeń pracodawców, została osiągnięta za zamkniętymi drzwiami i bez obecności lub uczestnictwa podstawowych sektorów, takich jak restauracje i wypoczynek, które generują większość zatrudnienia i znacząco przyczyniają się do wkładu zabezpieczenia społecznego w branży hotelu i gastronomicznego.
Dotknięte sektory wykazały swoje oburzenie, twierdząc, że „nie możemy podpisać umowy, że nie byliśmy w stanie debatować ani negocjować”. Dodali: „Zostaliśmy wykluczeni z decydującego spotkania, które stanowi poważne naruszenie zasady dobrej wiary w rokowania zbiorowe”.
W ciągu ostatnich sześciu miesięcy stowarzyszenia te pracowały intensywnie, zgodnie z wspólną poradą prawną, w celu włączenia się do aspektów specyficznych i zróżnicowanych umowy, które odzwierciedlają rzeczywistość tysięcy samozatrudnionych i mikro-smes, których operacje są dalekie od duży hotel zakwaterowanie.
Stowarzyszenie dodało: „Jest niezrozumiałe, że jesteśmy wykluczeni z decydującego spotkania, szczególnie po zainwestowaniu tak wielu godzin i wysiłków w celu obrony szczegółowości naszego sektora”.
Sektory restauracyjne i rekreacyjne krytykują wzrost płac o 13,5% w ciągu trzech lat uwzględnionych w umowie, mówiąc: „Wzrost ten jest przeznaczony dla dużych hoteli o korzyściach skali i znacznych zyskach, ale jest niezrównoważony dla małej restauracji i biznesmena, który pracuje z bardzo ciasnymi marginesami i różnymi warunkami ekonomicznymi.
„Naszym aspiracją jest posiadanie własnego obszaru negocjacji, w którym nasze osobliwości są wyraźnie odzwierciedlone, albo poprzez konkretną umowę, albo w ramach załącznika za pomocą umowy ogólnej. Jesteśmy drugim najbardziej produktywnym i reprezentatywnym sektorem na wyspach balearyjnych, a naszą rzeczywistość gospodarczą i robotniczą nie można zignorować”.
To całkowite odrzucenie pozostawia etap niepewności w stosunkach pracy w balearyjnej branży hotelarskiej, domagając się pilnych działań w celu rozwiązania sytuacji, zanim będzie miało negatywny wpływ w połowie sezonu turystycznego.
Pimem -Restauració – stowarzyszenie poza stołem negocjacyjnym – już kilka godzin wcześniej potępiło, że umowa „pozostawia małego biznesmena z mapy.
Prezydent, César Walk, powiedział, że hotelarze „mają skalę, wolumen, oczekiwania i marginesy do zabawy, podczas gdy mali restauratorzy są znacznie ciaśniejsze. Jeśli płace wzrośnie o 6% w tym roku, różnica nie jest ideologiczna: jest to przetrwanie”.