Kupujący z supermarketów kupujący awokado otrzymali niepożądane przesłanie, że owoc jest zagrożony i może być trudniejszy w przyszłości. Regiony uprawy awokado kurczą się z powodu wpływu zmiana klimatuco oznacza, że kupujący stoją przed potencjalne niedobory w nadchodzących latach.
. owoc jest dobrze znany ze swojego wpływu środowisko Ponieważ potrzebuje dużo wody do wzrostu, co oznacza, że może wywierać nacisk na zaopatrzenie w wodę w obszarach, które są stresowane wodą. Najlepsze regiony uprawy awokado to Meksyk, Hiszpania, Południowa Afryka, Peru i Chile, ale niestabilne warunki atmosferyczne Na tych obszarach powoduje spadek wzrostu. Wyhodowanie pojedynczego awokado wymaga około 320 litrów wody – czterokrotnie większa ilość potrzebna do wyprodukowania kilogramów pomarańczy i dziesięć razy większych niż pomidorów.
Ale ponieważ awokado potrzebują tak dużej ilości wody do wzrostu, sprawia, że owoce są szczególnie podatne na zmiany klimatu, szczególnie, ponieważ świat stopniowo staje się cieplejszy, suchy i bardziej podatny na suszę. A kiedy pogoda staje się cieplejsza, to z kolei sprawia, że warunki uprawy są bardziej suche, co może znacznie spowolnić wzrost awokado, co prowadzi do spadku wydajności – i ostatecznie mniej awokado na supermarket półki.
Według nowego raportu Christian Aid, jedne z najlepszych regionów uprawy awokado kurczą się, co ma spowodować spadek wzrostu awokado o 14% -41% do 2050 r.
Raport stwierdza: „Same awokado są podatne na skutki klimatu. Ich zapotrzebowanie na wodę oznacza, że mogą cierpieć w regionach, które otrzymują mniej opadów z powodu zmian klimatu. Mają również ograniczenia tolerancji ciepła, które mogą być zakwestionowane wraz z rosnącą liczbą fal cieplnych na całym świecie.
„Przewiduje się, że ich wzrost i żywotność jako uprawy w zmieniającym się klimacie w obecnych głównych obszarach produkujących Meksyk, Hiszpanii, Chile i Kolumbii.
„Oczekuje się, że ogólne obszary uznane za bardzo odpowiednie dla rosnących awokado spadnie o 14-41% na całym świecie do 2050 r., W zależności od scenariusza klimatu, ale umiarkowanie odpowiednie obszary drugiego poziomu wzrośnie o jedyne 12-20% 5. Produkcja awokado może nie spowolnić się ze zmianami klimatu, ale spowodowałoby to poważne problemy dla obecnych plantatorów.”
Rolnictwo awokado wywiera znaczną presję na zasoby wodne w suchych regionach, takich jak Meksyk, a jeśli warunki staną się bardziej suche z powodu zmian klimatu, będzie to miało negatywny wpływ na produkcję awokado.
Raport dodaje: „Meksyk, największy na świecie producent, mógł zaobserwować, że jego potencjalny obszar uprawy zmniejszył się o 31% do 2050 r., Nawet jeśli średni globalny wzrost temperatury był ograniczony do poniżej 2C. Jeśli temperatura wzrośnie o 5 ° C, obszary uprawy mogą zmniejszyć się o 43%, zagrażając zrównoważonej rozwoju branży i utrzymaniu od tego”.
Ale Zac Bard, przewodniczący Światowej Organizacji Awokado, organizacji non -profit, która reprezentuje plantatorów awokado na całym świecie, mówi, że ilość wody potrzebnej do uprawy awokado jest w rzeczywistości znacznie niższa w mokrych regionach – i znacznie mniejsza niż ilość potrzebna do rozwoju czekolady lub kawy.
Wyjaśnia: „Awokado niestety podlegały negatywnej prasie dotyczące ich wpływu na środowisko, w tym bezpodstawne roszczenia często napędzane przez niereprezentatywne lub niewielkie dowody.
„Aby spojrzeć na perspektywy, jeden kilogram awokadosów potrzebuje średnio około 800 litrów wody, ale może to być znacznie niższe w mokrych regionach, w których drzewa awokado mogą być w dużej mierze zależne od wody opadów. Jest to znacznie mniejsze niż to, co jest potrzebne dla innych zszywek domowych, takich jak wołowina, kawa i czekolada, co może być znacznie większe”.