Kupujący z supermarketów kupujący awokado otrzymali niepożądane przesłanie, że owoc jest zagrożony i może być trudniejszy w przyszłości. Regiony uprawy awokado kurczą się z powodu wpływu zmiana klimatuco oznacza, że ​​kupujący stoją przed potencjalne niedobory w nadchodzących latach.

. owoc jest dobrze znany ze swojego wpływu środowisko Ponieważ potrzebuje dużo wody do wzrostu, co oznacza, że ​​może wywierać nacisk na zaopatrzenie w wodę w obszarach, które są stresowane wodą. Najlepsze regiony uprawy awokado to Meksyk, Hiszpania, Południowa Afryka, Peru i Chile, ale niestabilne warunki atmosferyczne Na tych obszarach powoduje spadek wzrostu. Wyhodowanie pojedynczego awokado wymaga około 320 litrów wody – czterokrotnie większa ilość potrzebna do wyprodukowania kilogramów pomarańczy i dziesięć razy większych niż pomidorów.

Ale ponieważ awokado potrzebują tak dużej ilości wody do wzrostu, sprawia, że ​​owoce są szczególnie podatne na zmiany klimatu, szczególnie, ponieważ świat stopniowo staje się cieplejszy, suchy i bardziej podatny na suszę. A kiedy pogoda staje się cieplejsza, to z kolei sprawia, że ​​warunki uprawy są bardziej suche, co może znacznie spowolnić wzrost awokado, co prowadzi do spadku wydajności – i ostatecznie mniej awokado na supermarket półki.

Według nowego raportu Christian Aid, jedne z najlepszych regionów uprawy awokado kurczą się, co ma spowodować spadek wzrostu awokado o 14% -41% do 2050 r.

Raport stwierdza: „Same awokado są podatne na skutki klimatu. Ich zapotrzebowanie na wodę oznacza, że ​​mogą cierpieć w regionach, które otrzymują mniej opadów z powodu zmian klimatu. Mają również ograniczenia tolerancji ciepła, które mogą być zakwestionowane wraz z rosnącą liczbą fal cieplnych na całym świecie.

„Przewiduje się, że ich wzrost i żywotność jako uprawy w zmieniającym się klimacie w obecnych głównych obszarach produkujących Meksyk, Hiszpanii, Chile i Kolumbii.

„Oczekuje się, że ogólne obszary uznane za bardzo odpowiednie dla rosnących awokado spadnie o 14-41% na całym świecie do 2050 r., W zależności od scenariusza klimatu, ale umiarkowanie odpowiednie obszary drugiego poziomu wzrośnie o jedyne 12-20% 5. Produkcja awokado może nie spowolnić się ze zmianami klimatu, ale spowodowałoby to poważne problemy dla obecnych plantatorów.”

Rolnictwo awokado wywiera znaczną presję na zasoby wodne w suchych regionach, takich jak Meksyk, a jeśli warunki staną się bardziej suche z powodu zmian klimatu, będzie to miało negatywny wpływ na produkcję awokado.

Raport dodaje: „Meksyk, największy na świecie producent, mógł zaobserwować, że jego potencjalny obszar uprawy zmniejszył się o 31% do 2050 r., Nawet jeśli średni globalny wzrost temperatury był ograniczony do poniżej 2C. Jeśli temperatura wzrośnie o 5 ° C, obszary uprawy mogą zmniejszyć się o 43%, zagrażając zrównoważonej rozwoju branży i utrzymaniu od tego”.

Ale Zac Bard, przewodniczący Światowej Organizacji Awokado, organizacji non -profit, która reprezentuje plantatorów awokado na całym świecie, mówi, że ilość wody potrzebnej do uprawy awokado jest w rzeczywistości znacznie niższa w mokrych regionach – i znacznie mniejsza niż ilość potrzebna do rozwoju czekolady lub kawy.

Wyjaśnia: „Awokado niestety podlegały negatywnej prasie dotyczące ich wpływu na środowisko, w tym bezpodstawne roszczenia często napędzane przez niereprezentatywne lub niewielkie dowody.

„Aby spojrzeć na perspektywy, jeden kilogram awokadosów potrzebuje średnio około 800 litrów wody, ale może to być znacznie niższe w mokrych regionach, w których drzewa awokado mogą być w dużej mierze zależne od wody opadów. Jest to znacznie mniejsze niż to, co jest potrzebne dla innych zszywek domowych, takich jak wołowina, kawa i czekolada, co może być znacznie większe”.

Source link