Brytyjczyków ostrzeżono, że w tym popularnym wakacyjnym miejscu znajdują się poważne niedobory personelu, w związku z czym restauracje muszą zamknąć swoje drzwi.

Ludzie w Majorka według doniesień przedkładają „życie nad pracę”, co ma szkodliwy wpływ szczególnie na branżę hotelarską restauracjektóre mają trudności ze znalezieniem personelu.

W rezultacie wiele osób jest zmuszonych zamknąć dwa dni w tygodniu i zmniejszyć liczbę stołów Biuletyn dzienny Majorki zgłoszone.

„Sektor restauracyjny nie rozwija się tak bardzo, jak mógłby, ze względu na brak specjalistów” – powiedział prezes Stowarzyszenia Restauracji CAEB, Alfonso Robeldo.

Powiedział: „To faktycznie zaczęło się przed pandemia; obecnie z roku na rok coraz trudniej jest pozyskać całą potrzebną kadrę.

„Ale Covid zaznaczyłem przed i po; obecnie ludzie cenią sobie życie bardziej niż pracę”.

Robeldo upierał się jednak, że brak pracowników nie jest powodem do zapłaty, jak twierdził: „Mamy najlepszą umowę o gościnność w Hiszpania.”

Typowe wynagrodzenie wynosi 1500 euro (1248 funtów) netto miesięcznie w 14 ratach.

Zwrócił jednak uwagę, że napiwki zostały znacznie obniżone, biorąc pod uwagę fakt, że coraz więcej klientów płaci obecnie kartą.

„Kiedy wszyscy imprezują, ty pracujesz” – powiedział Robeldo i jest to jeden z powodów, dla których młodzi ludzie odwracają się od branży hotelarsko-gastronomicznej.

Wyjaśnia, że ​​restauracje coraz częściej patrzą na zatrudnienie osób po 50. roku życia, które mogą mieć problem ze znalezieniem pracy zatrudnienie w innych sektorach: „Zatrudniamy ich, ponieważ mają doświadczenie i wiedzą, czego chcą”.

Robeldo zwrócił także uwagę na znany problem: dlaczego ludzie z kontynentu nie chcą już przyjeżdżać do pracy w kraju Baleary archipelag – wysoki koszty życiazwłaszcza na mieszkania.

W Andaluzjaktóra zaopatrywała wielu pracowników sezonowych, obecnie zapotrzebowanie na specjalistów z branży hotelarsko-gastronomicznej jest znacznie większe. Brexitu również odegrało pewną rolę, ponieważ spowodowało, że młodzi Brytyjczycy nie podróżowali już do Hiszpanii, aby pracować jako kelnerzy.

Na początku tego roku zgłoszono, że niedobory kadrowe, które były widoczne w branży restauracyjnej w latach 2022 i 2023, obecnie pogorszyło się w tym rokuco doprowadziło do skrócenia godzin otwarcia i zmuszenia niektórych przedsiębiorstw do zamykania w określonych porach dnia.

Juanmi Ferrer, również ze Stowarzyszenia Restauratorów, stwierdziła, że ​​wydatki spadły przy 30-procentowym spadku obrotów, i dodała, że słaby sezon główny minimalizuje możliwość pozostania otwartego poza szczytem sezonu letniego, szczególnie na terenach wypoczynkowych.

W 2023 roku ogółem liczba turystów na Majorce i pozostałych Baleary wzrosła o zawrotne 1,3 miliona do 17,8 miliona, przy czym szacunki z maja sugerowały, że nie jest wykluczone, że liczba ta na rok 2024 może wzrosnąć o kolejne dwa miliony, osiągając 20 milionów, czyli dwa razy więcej niż na początku stulecia, według the Biuletyn dzienny Majorki.

Source link