Nietolerancja histaminy jest często zdezorientowana dla alergii (Zdjęcie: Getty)
Jedna kobieta podzieliła się, jak zaczęła uzyskać gwałtowne reakcje alergiczne podczas jedzenia niektórych pokarmów.
Lisa O’Brien powiedziała, że zaczęła dostawać czerwoną wysypkę przypominającą trądzik różowatej na twarzy, która wkrótce po jedzeniu. Potem była to okazjonalna biegunka.
Ale wkrótce po zjedzeniu saletowej makreli poczuła się wyjątkowo chora. 58 -letnia Lisa powiedziała Daily Mail: „Miałem natychmiastową ciężką biegunkę i skurcze, ale czułem się również słabo i bez tchu”.
Silversmith z Czytanie Wkrótce odkryła, że wszelkiego rodzaju jedzenie spowodowało jej dyskomfort: „Każdy posiłek, który jadłem, dał podobne reakcje i przez kilka tygodni odważyłem się tylko zjeść gotowany ryż i warzywa korzeniowe”.
Lisa poszła do swojego lekarza rodzinnego, który następnie skierował ją do gastrentonologa, który zdiagnozował ją zespół jelita drażliwego. W rezultacie wyciąła ziarna, nabiał i wino, co pomogło zmniejszyć nasilenie jej reakcji. Jednak w 2019 r., Trzy lata po uznaniu jej pierwszej wysypki, objawy Lisy pogorszyły się.
„Wyrwałam się w pokrzywce na całym ciele, a moja skóra swędziła” – powiedziała. Nie tylko to, ale po jedzeniu rozwinęła płonące ból ust, bóle głowy, kołatanie serca i wymioty. Jej lekarz ogólny zapewnił jej antyhistaminowe Po podejrzeniu alergii, ale nie zrobili niewielkiej różnicy.
Pomidory i truskawki mają wysoki poziom histaminy (Zdjęcie: Getty)
Z objawami regularnego obrzęku języka i policzka i stały ból w ustach, zmęczenie I żaba mózgowa, postanowiła wrócić do swojego lekarza rodzinnego, który przez ponad 18 miesięcy skierował ją do alergolga, a następnie do konsultanta szczękowego – specylistów w warunkach i obrażeniach, które wpływają na głowę, szyję, usta, szczękę i twarz – a także dentysty Specjalista, który był jedynym, który zaproponował diagnozę.
Powiedziano jej, że „była okołomenopauzą” opartą na objawie płonących ust, ale w tym momencie wiele produktów spożywczych, w tym starzejąca się wołowina, wszystko, co wędzone, nadmiernie przetworzone, a nawet pomidory wywołuły jej objawy, więc Lisa zapłaciła za dietetyk i wreszcie otrzymała odpowiedź . Była to nietolerancja histaminy, stan, który często jest zdezorientowany dla alergii.
Histamina jest naturalnie występującym związkiem w wielu pokarmach, w tym w rybach i pomidorach, ale jest również wytwarzana w ciele. „Nietolerancja histaminy poziomy histaminy są po prostu zbyt wysokie, aby było to zbyt wysokie, aby to było ciało Invdidual”, wyjaśnia dr Jose Costa, specjalista ds. Alergii konsultantowej w klinice alergii dla dzieci w klinice alergii dla dzieci w West Midlands.
Ciało wytwarza histaminę w komórkach odpornościowych, a także uwalnianie w odpowiedzi na uszkodzenie lub alergię, wysyła wiadomości do mózgu i odgrywa rolę w trawieniu. Dodatkowo działa jako vascodilator, poszerzając naczynia krwionośne.
Jednak w przypadku niektórych osób ich ciała nie rozkładają właściwie, co oznacza spożywanie produktów o wysokiej zawartości histaminy, takich jak czerwone owoce i warzywa, fermentowane produkty, w tym ser i kiszona kapusta, wyleczone mięso lub ryby i wino, powoduje, że poziomy stają się zbyt wysokie.
Wyniki wysokiego poziomu Histermine mogą skutkować objawy przypominające alergię takie jak wzdęcia, wymioty, biegunka i ule, ale także w rzadszych przypadkach duszność i wyścigowe złamane serce.
Objawy nie zagrażają życiu, co może mieć miejsce w przypadku ciężkiej alergii (anafilaksja), ale „nadal mogą powodować poważne objawy”, mówi dr Costa.
Dr Costa jest konsultantem specjalistą alergii w klinice alergii dziecięcej w West Midlands (Zdjęcie: BBC)
Wiele powodów może powodować, że poziom histaminy staje się wysoko wyjaśniony Dr Costa. Leki „takie jak leki przeciwdepresyjne i antybiotyki” mogą zwiększyć poziom histaminy, ponieważ zmniejszają produkcję enzymu oksydazy diaminy, której musimy rozbić histaminę, informuje Daily Mail.
„Uszkodzenie podszewki jelita spowodowanego stanami takimi jak Crohn’s lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego, a nawet ciężkie zapalenie żołądkowo -żołądka, może mieć taki sam efekt”. Ponadto Dr Costa ujawnił, że 1% populacji nie wytwarza oksydazy diaminy.
Jest to najczęstszy wyzwalacz – wrażliwość na niektóre pokarmy zawierające histamina – To jest najmniej zrozumiałe, mówi i „ludzie mogą go rozwijać stopniowo ze względu na zmiany diety i stylu życia oraz przyjmowanie leków”.
Dr Costa twierdzi, że przypadki wzrosły ostatnio „znacznie”, zwłaszcza że od pandemii dzielił się możliwą „ludzie z BCEAUSE zjadali bardziej ultra -przetworzoną żywność zawierającą wyższy poziom histaminy podczas blokad – zamówili na przykład bardziej przetworzone stosy.
„Im wyższe spożycie histaminy, tym większe szanse na rozwój nietolerancji.
„Zachowania i dodatki w ultra-przetworzonej żywności mogą również podnieść poziom histaminy w żywności”.
Nie ma standardowego testu zdiagnozowania nietolerancji histaminy, ale badanie krwi może sprawdzić niedobór enzymu, który powoduje niektóre przypadki. Test moczu może sprawdzić poziomy metylomistamin, które jest substancją, która jest wytwarzana, gdy histamina jest rozkładana. To ujawni, ile histaminy jest w ciele.
Jednak ten test obejmuje zebranie całego moczu przez 24 godziny, a dr Costa mówi, że „dostęp do tych testów na NHS jest loterią kodu pocztowego”, ostrzegł również, że testy krwi i włosów krwi są „niewiarygodne”.
Zachowania i dodatki w przetworzonej żywności i na wynos mogą podnieść poziom histaminy w żywności (Zdjęcie: Getty)
Objawy nietolerancji histaminy można również mylić z takimi stanami, jak zespół aktywacji komórek tucznych, który powoduje objawy typu alergii, często bez oczywistej przyczyny mówi dr Helen Evan-Howells, lekarz rodzinny o szczególnym zainteresowaniu alergią.
Dr Costa mówi, że leczenie nietolerancji histaminy zwykle koncentruje się na diecie o niskiej histaminie i antyhistaminach. Dieta o niskiej histaminie poprawiła objawy u 70% partyliów w 11 badaniach, przeglądu naukowców z University of Barcelona w 2021 r. porozumienia w sprawie żywności, których należy unikać.
Niektórzy specjaliści od alergii pozostają sceptyczni, że stan ten nawet istnieje. American Academy of Allergy and Immunology nie zmieniła tego jako stanu.
Dr Patrick Yong, konsultant specjalista ds. Alergii w Frimley Park Hospital, Guildford, Surrey powiedział: „To jest mętny obszar i potrzebne są dalsze badania, aby ustalić, czy istnieje. Objawy mogą być prawdziwe, ale może to być coś innego, co ich powoduje. „