Jeśli często dostajesz bóle głowy, ale nie wiesz dlaczego, Twoja dieta może być czynnikiem. Lekarz ujawnił, że podczas gdy wielu z nas myśli o słodkich smakołykach i innych niezdrowych jedzeniech może go wywołać, to coś więcej.

Tyramina, naturalnie występujący związek u roślin i zwierząt, jest obecna w wielu produktach spożywczych i może być winowajcą bez ciebie. I nie można go tylko znaleźć w tak zwanym niezdrowym jedzeniu, którego unikasz. Więc co powoduje migrenę lub ból głowy – i czy istnieje różnica?

Jaka jest różnica między bólem głowy a migreną?

Mówiąc o różnicy, wyjaśniła dr Maria Teresa Goicochea, szef kliniki bólu głowy w Fleni Infobae: „Kiedy mówimy o Cephefalgii, mamy na myśli ból głowy. Są to synonimy i jest to uważane za objaw.

„Istnieje wiele przyczyn cefalalgii. W przeciwieństwie do tego migrena jest chorobą neurologiczną (nie psychiatryczną), która generuje wiele objawów, przy czym ból głowy jest najbardziej rozpoznawany przez ludzi, ale nie jedyny”.

Lekarz opisał główne objawy jako:

  • mdłości
  • wymioty
  • nietolerancja światła, dźwięków, zapachów lub ruchów
  • Trudność koncentracyjna
  • czuj się powoli w myślach
  • uczucie napięcia w szyi

Co powoduje ból głowy?

Fundacja American Migine ujawnia, że ​​ataki migreny są często spowodowane wieloma czynnikami: „Kiedy już jesteś zestresowany, nie śpiąc dobrze lub nie ćwicząc, niektóre czynniki dietetyczne mogą zwiększyć prawdopodobieństwo, że będziesz miał atak migreny”. Stres może być nie tylko czynnikiem, ale także jedzenie, z wieloma przyczynami z powodu tyraminy.

Krajowa fundament bólu głowy zdefiniował tyraminę jako atrakcyjny aminokwas naczynia stwierdzony w niektórych pokarmach: „Powoduje bóle głowy u niektórych pacjentów i jest produktem uzyskanym przez przekształcenie tyrozyny (aminokwas obecny w wielu białkach) w epinefrynę (aktywny hormon wytwarzany wewnętrznie w nadnerczy).

„Żywność zawierająca tyraminę mogą powodować bóle głowy (migreny) poprzez wyzwalanie reakcji łańcuchowej, która powoduje najczęstsze przyczyny bólu głowy – zwężenie naczyń mózgowych, a następnie rozszerzenie naczyń krwionośnych w głowie”.

Jakie pokarmy zawierają tyraminę?

Tyramina jest obecna w wielu produktach spożywczych, ale jest szczególnie skoncentrowana w fermentowanej żywności i napojach. Dzieje się tak, ponieważ z czasem drobnoustroje przekształcają aminokwas tyrozynę w tyraminę. Badania sugerują, że im dłużej żywność się starzeje lub fermentowana, tym wyższy staje się poziomy tyraminy.

Żywność bogatą w tyraminę, według Mayo Clinic to:

  1. Silne lub utwardzone sery, takie jak starzejący się cheddar, szwajcarski i parmezan; Niebieskie sery takie jak Stilton i Gorgonzola; i Camembert. Sery wykonane z pasteryzowanego mleka rzadziej zawierają wysoki poziom tyraminy, na przykład amerykański ser, twarogowy ser, ricotta, ser farmowy i ser śmietankowy
  2. Mięso utwardzone, które są mięsami traktowanymi solą i azotanem lub azotynem, takie jak kiełbaski, pepperoni i salami
  3. Wędzone lub przetworzone mięso, takie jak hot dogi, Mortadella, boczek, peklowana wołowina lub wędzona ryba
  4. Pokarmy w puszkach lub sfermentowane, takie jak kapusta, kimchi, kawior, tofu lub pikle
  5. Sosy takie jak sos sojowy, sos krewetkowy, sos rybny, miso i sos teriyaki
  6. Produkty sojowe i sojowe
  7. Groszek, fasola i ich strąki
  8. Suszone lub przejrzałe owoce, takie jak rodzynki lub śliwki, rodzynki, przejrzałe banany lub awokado
  9. Napoje alkoholowe, takie jak piwo, zwłaszcza przeciąg lub domowe, czerwone wino, sherry i alkohol
  10. Połączone pokarmy zawierające którykolwiek z powyższych składników

Oprócz przestrzegania podstaw zdrowej diety istnieją dodatkowe zalecenia od American Migraine Foundation. Oprócz ostrzegawczy ludzie nie jedzą ani nie piją niczego, co wiesz, że wywołują ataki migreny, ostrzegają:

  • Nie pomijaj posiłków, ponieważ może to zwiększyć ryzyko ataków migreny
  • Zjedz śniadanie. Staraj się zjeść śniadanie bogate w białko w ciągu 30 do 60 minut od budzenia się rano
  • Zastanów się, czy spożywać pięć małych posiłków dziennie. Poczuć się dłużej, spróbuj włączyć węglowodan, białko i zdrowy tłuszcz w każdym małym posiłku
  • Pij wodę przez cały dzień zamiast słodkich napojów

Chociaż dostępny jest teraz szeroki zakres ostrych i zapobiegawczych leków do leczenia migreny, wielu pacjentów nie będzie miał znaczącej poprawy częstotliwości i nasilenia bólu głowy, chyba że wprowadzono modyfikacje stylu życia, mówi jeden badanie.

Wskazują, że oprócz tyraminy niektóre osoby mogą być wrażliwe na fenyloetyloaminę, aspartam, glutaminian monosodowy, azotany, azotany, alkohol i kofeinę. Badania sugerują, że unikanie tych substancji może pomóc zmniejszyć ryzyko migreny.

Ich wniosek brzmi: „Identyfikacja wyzwalaczy żywności, przy pomocy dzienników pokarmowych, jest niedrogim sposobem na zmniejszenie bólu głowy migreny. Zalecamy również zastosowanie następujących suplementów w zapobieganiu migrenowemu, w zmniejszającej się kolejności preferencji: magnez magnez , Petasites hybridus, feverfew, koenzym Q10, ryboflawina i kwas alfa alfa. ”

Source link