Pobrypt w restauracji wywołał gorącą debatę w Internecie, a niektórzy użytkownicy mediów społecznościowych pozostawili oszołomione „opłaty za wynagrodzenie”. Instagram Wątki użytkownika @ant.really.do.tis udostępnił zdjęcie rachunku z ostatniej podróży do restauracji najwyraźniej w USA.
Paragon zawiera notatkę na dole od zakładu oznaczającego 18% opłatę „dodaną do każdego czeku na obiad” (co czasami nazywa się rachunek w USA). Nieznana restauracja dodaje, że opłata „przechodzi bezpośrednio do płac personelu i zapewnia nasz zespół wynagrodzenie”. Restauracja kontynuuje: „Jeśli zdecydujesz się napiwek, wskazówki są łączone wśród całego zespołu”.
Zaziczone odpowiedzi na post odnotowały różne dodatkowe koszty, jakie ludzie już napotykają w barach i restauracjach.
Jedna odpowiedź na twierdzenie, że to: „Wzrost ceny bez konieczności aktualizacji menu”, jak donosi przez The New York Post.
Brytyjczycy są czasami zaskoczeni kulturą napinającą w USA, czy gracze stoją w obliczu dodatkowego 15-20% dodatku do standardu kosztów.
A Reddit Użytkownik odpowiadający na post, w tym zdjęcie na platformie, napisał: „Umieszczasz 18% na mój rachunek za„ wynagrodzenie życia ”tam nie będzie wskazówką”.
Inny napisał: „Jedzenie w restauracji nigdy nie było mniej atrakcyjną propozycją niż w 2025 r.”
Jednak użytkownik w wątkach wspierał ten ruch, pisząc: „Wszyscy prosiliście o brak napiwków, tak to wygląda. Mogłoby to odzwierciedlać w cenach napojów/żywności, ale wtedy wszyscy powiedzielibyście to miejsce było zbyt drogie.
„Nikt nie próbuje cię oszukać – jeśli byli przejrzyste w kwestii opłaty serwisowej, STFU”, odpowiedział jeden z empasered.
Opłaty te są wykorzystywane przez niektóre restauracje w USA, aby pomóc im zaoferować lepszą zapłatę personelowi podlegającym wysokim kosztom utrzymania, które wypłacają wynagrodzenie. Może to być również mile widziane wzmocnienie dla osób w role, które często otrzymują wiele wskazówek.
Jednak szczególne zasady dotyczące napiwków i ładowania różnią się w zależności od stanu.
Denise Mickelsen, dyrektor ds. Komunikacji w Colorado Restaurant Association and Foundation Wzgórze że każda „niedyskrecjonalna opłata dodana do rachunku restauracji lub baru, niezależnie od tego, jak się nazywa, jest opłatą za usługę”.
„Ponieważ opłaty za usługi są uważane za przychody, można je przydzielić pracownikom, ponieważ operatorzy uznają za stosowne; nie liczą się do kredytu”, powiedziała, dodając: „Z drugiej strony wskazówki są nieopłacającymi prezentami podawanymi od patronów bezpośrednio dla pracowników”.
Michelsen powiedział, że opłaty serwisowe zwykle pojawiają się na rachunkach „z krótkim wyjaśnieniem celu opłaty-tj. Wymienić napiwki, dodać do płac z tyłu lub wydatków z kompensacji, w zależności od okoliczności”, a także „kwoty lub procentu opłaty”.
„Niektóre restauracje publikują również oznakowanie na stołach lub w menu, aby przekazać swoje podejście do opłat za usługi i szkolić swoich pracowników skierowanych do klienta w celu wyjaśnienia uzasadnienia opłat za usługi”-dodała.